Zarządzaj swoją kuchnią wydajniej

Judyta Boroń
rozwiń więcej
Czy wiesz, że samo to, że przykryjesz garnek przykrywką zmniejszy zużycie energii o około 7%?
Jest jeszcze kilka innych sposobów na to, żeby codzienna praca w kuchni mniej obciążała budżet domowy.

Oto kilka przykładów, które sama wypróbowałam w praktyce i które sprawdziły się w moim domu.

Źródło ciepła ogrzewające garnek nie powinno być większe niż spód naczynia, ponieważ zależy nam na tym żeby jak największa ilość ciepła była absorbowana przez gotowaną potrawę zamiast uciekać do góry.

Warto zainwestować w droższe garnki, wykonane z solidnych materiałów, które utrzymują ciepło i oddają je potrawie.

Garnki z podwójnym dnem to duży wydatek, ale opłacalny w dłuższym czasie, szczególnie jeśli gotowanie to pasja, która towarzyszy Ci każdego dnia. Podwójne dno sprawia, że naczynie dłużej się nagrzewa, ale całą swoją powierzchnią oddaje równomiernie ciepło, niedopuszczając jednocześnie do przypalania się i przywieranie jedzenia do dna i ścianek. Istotna jest też przykrywka a konkretnie to, czy jest dobrze dopasowana i ma otwór wentylacyjny, który zapobiega kipieniu. Przykrywki dobrze dopasowane przyspieszają proces gotowania, bo utrzymują wyższą temperaturę a otwór uwalnia kumulujące się ciśnienie, dzięki czemu, kuchenka jest czysta a jedzenie szybciej ugotowane i w całości w garnku.

Gotuj wydajnie korzystając z garnków piętrowych, są to specjalnie dopasowane do siebie zestawy, które można ustawiać na kuchence jeden na drugim. Dzięki temu prawie całe ciepło jest wykorzystywane do gotowania, przechodzi przez naczynia od dołu do góry. Ważne jest żeby te produkty, które są na górze wymagały krótszego gotowania niż te na samym dole, ponieważ najniższe warstwy są najintensywniej ogrzewane, każde kolejne naczynie otrzymuje coraz mniejszą dawkę ciepła. I tak na przykład w pierwszym naczyniu można dusić mięso, w drugim gotować ziemniaki, w najwyższym warzywa gotowane na parze. Odpowiednie zaplanowanie rozłożenia naczyń i produktów zapewni równomierne gotowanie wieloskładnikowego posiłku na jednym palniku.

Ciekawym rozwiązaniem technicznym są szybkowary. Gotowanie w szybkowarach to rozwiązanie dla wszystkich tych osób, które cenią sobie czas i pieniądze. Gotuje się nieprawdopodobnie szybko i tanio. Polega to na tym, że w szczelnie zamkniętym naczyniu tworzy się ciśnienie a para wodna, która rotuje we wnętrzu, równomiernie podgrzewa potrawy. Jedzenie ugotowane w ten sposób jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Składniki nie tracą swojego aromatu, są bogate w witaminy i minerały, które przy tradycyjnym gotowaniu są tracone. Danie zachowuje naturalne, żywe barwy. Szybkowary są dostępne na rynku w tradycyjnych sklepach i w sklepach internetowych, ich ceny są bardzo różne, nie warto kupować tych najtańszych, te najdroższe też nie czynią cudów więc polecam średnią półkę.

Należy zwróć uwagę na to, żeby szybkowar był wykonany ze stali nierdzewnej, miał w dostępnym miejscu wyświetlacz pokazujący temperaturę i zawór do wypuszczania nadmiaru pary. Wybierz naczynie optymalne pod względem rozmiaru, dostosowane do potrzeb Twojej rodziny.

Jak jeszcze można zaoszczędzić w kuchni

Wyłączaj wszystkie te urządzenia, które nie muszą działać w trybie czuwania, czyli kuchenka mikrofalowa, kuchenne radio czy telewizor, podświetlenie okapu.
Nie otwieraj lodówki na dłużej niż trzeba, pomyśl o tym w ten sposób- jedna minuta w czasie, kiedy lodówka jest otwarta to ocieplenie jej wnętrza które wymaga ponownego chłodzenia przez trzy minuty żeby wrócić do optymalnie niskiej temperatury. 

Czytaj też: Kuchenne oszczędności

Wykorzystuj jak największą powierzchnię zamrażalnika, bo utrzymanie niskiej temperatury gdy jest pusty jest dużo bardziej energochłonne niż wtedy gdy jest zapełniony.

Kolejna ważna sprawa, jeśli chodzi o lodówkę, która jest przecież obok kuchenki największym pochłaniaczem energii zużywanej każdego dnia w domu to dbanie o to, żeby nie tylko jej wnętrze, ale także tylna strona była utrzymywana w czystości. Kratka, na której zbiera się najwięcej kurzu bierze udział w oddawaniu ciepła na zewnątrz po to, żeby w środku lodówki był chłód. Jeśli kratka jest zakurzona ciepło trudniej oddać i tym samym potrzebna jest większa ilość prądu do schłodzenia wnętrza.

To wszystko bardzo proste wskazówki, które w ciągu dnia przynoszą zdawałoby się niewielkie oszczędności, ale w kuchni spędzamy bardzo dużo czasu. W skali miesiąca czy roku oszczędności mogą być już całkiem duże. Ważne jest to żeby wszystkie te drobne czynności stały się naszymi nawykami, żebyśmy wykonywali je automatycznie i odruchowo.

Czytaj też: Jak ogrzać tanio dom

Naucz się odnajdywać przyjemność w codziennych czynnościach, także w gotowaniu i jego rezultatach. Dobre nawyki sprawią, że będziesz mniej szkodził swojemu otoczeniu i działał na korzyść własnego budżetu domowego.

Moja firma
OECD: Polska gospodarka zaczyna się powoli ożywiać. Inflacja będzie stopniowo zwalniać
02 maja 2024

Najnowsza prognoza makroekonomiczna OECD zawiera ocenę globalnej sytuacji gospodarczej oraz szczegółowy opis sytuacji gospodarczej państw członkowskich OECD, w tym Polski.

System kaucyjny do zmiany. Jest nowy projekt
30 kwi 2024

Ministerstwo Klimatu i Środowiska przygotowało projekt nowelizacji ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi. Odnosi się on do funkcjonowania systemu kaucyjnego. Zgodnie z nim kaucja będzie pobierana w całym łańcuchu dystrybucji. Co jeszcze ma się zmienić?

Rewizja KPO przyjęta przez rząd. Co z podatkiem od aut spalinowych?
30 kwi 2024

Rewizja Krajowego Planu Odbudowy (KPO) została przyjęta przez Radę Ministrów - poinformowała na platformie X minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

Nie tylko majówka. W maju będą jeszcze dwa dni ustawowo wolne od pracy. Kiedy?
30 kwi 2024

Dni wolne w maju. Ci, którym nie udało się zorganizować pięcio- czy nawet dziewięciodniowego długiego weekendu, mogą jeszcze spróbować w innym terminie w tym miesiącu. Kiedy jeszcze wypadają dni ustawowo wolne od pracy w najbliższym czasie? 

Sztuczna inteligencja w branży hotelarskiej. Sprawdza się czy nie?
30 kwi 2024

Jak nowe technologie mogą wpłynąć na branżę hotelarską? Czy w codziennym funkcjonowaniu obiektów hotelowych zastąpią człowieka? Odpowiadają przedstawiciele hoteli z różnych stron Polski, o różnych profilach działalności, należących do Grupy J.W. Construction.

Jak zarządzać budżetem biznesu online, gdy wzrastają koszty?
30 kwi 2024

Biznes e-commerce jest pełen wyzwań, bo wymaga zarządzania na wielu płaszczyznach. Jak zachować ciągłość finansową, gdy operator zmienia warunki współpracy? 

Mikroprzedsiębiorcy poszli po kredyty, ale banki udzieliły ich mniej, niż rok temu
30 kwi 2024

Według informacji przekazanych przez Biuro Informacji Kredytowej, w marcu br. banki udzieliły mikroprzedsiębiorcom o 4,5 proc. mniej kredytów, a ich wartość była niższa o 3,3 proc. w porównaniu do marca 2023 r.

Dane GUS na temat handlu hurtowego i nowych zamówień w przemyśle. Poniżej oczekiwań ekspertów
29 kwi 2024

Z danych GUS na temat handlu hurtowego i nowych zamówień w przemyśle w marcu br. wynika m.in., że typowy dla tego okresu wzrost sprzedaży hurtowej w ujęciu miesięcznym osiąga niższą, od notowanej w tym okresie w ubiegłych latach, dynamikę. Statystyki pokazują również kontynuację trwającego już od lutego 2023 roku okresu ujemnej dynamiki sprzedaży hurtowej w ujęciu rocznym. Marcowe dane na temat nowych zamówień w przemyśle, pokazujące znaczny spadek w stosunku do ubiegłego roku, są kolejnym powodem do niepokoju po ogłoszonych wcześniej przez GUS, rozczarowujących wynikach produkcji przemysłowej (spadek o 6,0% r/r w marcu b.r).

Niższy ZUS będzie sprzyjał decyzjom o otwarciu JDG?
29 kwi 2024

W 2023 r. powstało 302 tys. nowych firm jednoosobowych, a 177 tys. odwiesiło swoją działalność. Jednocześnie z rejestrów wykreślono ich aż 196,5 tys. Czy mniejsze koszty prowadzenia działalności gospodarczej spowodują, że będzie ich otwierać się więcej? 

Dostawa jedzenia w majówkę nie musi być tylko do domu
26 kwi 2024

Majówka w tym roku, przy dobrej organizacji urlopu, może mieć aż 9 dni. Część Polaków decyduje się na taki długi wyjazd, sporo planuje wziąć dodatkowe wolne tylko 2 maja i też wyjechać, część będzie odpoczywać w domu. Będziemy jadać w restauracjach, gotować czy zamawiać jedzenie na wynos?

pokaż więcej
Proszę czekać...