Mniej głodnych dzięki zwolnieniu z VAT

Łukasz Zalewski
rozwiń więcej
Dzięki zwolnieniu z VAT producenci żywności nie wyrzucają jej nadmiaru do kosza, ale przekazują ją organizacjom pożytku publicznego.

W I kwartale 2009 r. o ok. 70 proc. więcej żywności przekazali producenci organizacjom pozarządowym w stosunku do roku 2008. To skutek m.in. wprowadzenia zwolnienia z VAT, które obowiązuje od początku roku. Jak mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności, z danych wynika, że w I kwartale 2008 r. do banków żywności wpłynęły 1174 tony produktów spożywczych, a w I kwartale 2009 r. - 2005 ton.

Ekspert tłumaczy, że każdy producent żywności ma obecnie wybór: albo żywność utylizować, albo przekazywać organizacjom pozarządowym.

- Na zmianie przepisów korzystają głównie osoby najuboższe - przekonuje Marek Borowski.

Natomiast Wojciech Śliż, starszy menedżer w PricewaterhouseCoopers, wyjaśnia, że przepis zwalniający z opodatkowania VAT nieodpłatne dostawy produktów spożywczych dotyczy jedynie producentów. Nie obejmuje on np. dystrybutora, importera, hurtownika, detalisty, dokonujących przekazania produktów spożywczych.

- Podmiotem mogącym skorzystać ze zwolnienia będzie zatem ten, który w swoich księgach będzie mógł wskazać koszty wytworzenia darowanego produktu, a nie jego koszt nabycia - mówi Wojciech Śliż.

Eksperci przyznają, że zwolnienie z VAT powinno obejmować również handlowców.

- Dziwić mogą nieprecyzyjne przepisy w ustawie o VAT, które mogłyby na pierwszy rzut oka sugerować, że ustawodawca przyznaje preferencje podatkowe producentom żywności, a odmawia ich dystrybutorom czy handlowcom - stwierdza Marcin Panek, doradca podatkowy w kancelarii White & Case.

Jego zdaniem brak jest jakiegokolwiek logicznego uzasadnienia dla takiego różnicowania pozycji prawnej producentów i dystrybutorów, a treść obowiązujących od 1 stycznia 2009 r. przepisów pozwala na ich prospołeczną interpretację. Zdaniem Marcina Panka minister finansów powinien szybko wydać ogólną interpretację, która potwierdziłaby możliwość zastosowania zwolnienia od VAT również w przypadku przekazywania żywności przez jej dystrybutorów.

ŁUKASZ ZALEWSKI

lukasz.zalewski@infor.pl

Moja firma
System kaucyjny do zmiany. Jest nowy projekt
30 kwi 2024

Ministerstwo Klimatu i Środowiska przygotowało projekt nowelizacji ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi. Odnosi się on do funkcjonowania systemu kaucyjnego. Zgodnie z nim kaucja będzie pobierana w całym łańcuchu dystrybucji. Co jeszcze ma się zmienić?

Rewizja KPO przyjęta przez rząd. Co z podatkiem od aut spalinowych?
30 kwi 2024

Rewizja Krajowego Planu Odbudowy (KPO) została przyjęta przez Radę Ministrów - poinformowała na platformie X minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

Nie tylko majówka. W maju będą jeszcze dwa dni ustawowo wolne od pracy. Kiedy?
30 kwi 2024

Dni wolne w maju. Ci, którym nie udało się zorganizować pięcio- czy nawet dziewięciodniowego długiego weekendu, mogą jeszcze spróbować w innym terminie w tym miesiącu. Kiedy jeszcze wypadają dni ustawowo wolne od pracy w najbliższym czasie? 

Sztuczna inteligencja w branży hotelarskiej. Sprawdza się czy nie?
30 kwi 2024

Jak nowe technologie mogą wpłynąć na branżę hotelarską? Czy w codziennym funkcjonowaniu obiektów hotelowych zastąpią człowieka? Odpowiadają przedstawiciele hoteli z różnych stron Polski, o różnych profilach działalności, należących do Grupy J.W. Construction.

Jak zarządzać budżetem biznesu online, gdy wzrastają koszty?
30 kwi 2024

Biznes e-commerce jest pełen wyzwań, bo wymaga zarządzania na wielu płaszczyznach. Jak zachować ciągłość finansową, gdy operator zmienia warunki współpracy? 

Mikroprzedsiębiorcy poszli po kredyty, ale banki udzieliły ich mniej, niż rok temu
30 kwi 2024

Według informacji przekazanych przez Biuro Informacji Kredytowej, w marcu br. banki udzieliły mikroprzedsiębiorcom o 4,5 proc. mniej kredytów, a ich wartość była niższa o 3,3 proc. w porównaniu do marca 2023 r.

Dane GUS na temat handlu hurtowego i nowych zamówień w przemyśle. Poniżej oczekiwań ekspertów
29 kwi 2024

Z danych GUS na temat handlu hurtowego i nowych zamówień w przemyśle w marcu br. wynika m.in., że typowy dla tego okresu wzrost sprzedaży hurtowej w ujęciu miesięcznym osiąga niższą, od notowanej w tym okresie w ubiegłych latach, dynamikę. Statystyki pokazują również kontynuację trwającego już od lutego 2023 roku okresu ujemnej dynamiki sprzedaży hurtowej w ujęciu rocznym. Marcowe dane na temat nowych zamówień w przemyśle, pokazujące znaczny spadek w stosunku do ubiegłego roku, są kolejnym powodem do niepokoju po ogłoszonych wcześniej przez GUS, rozczarowujących wynikach produkcji przemysłowej (spadek o 6,0% r/r w marcu b.r).

Niższy ZUS będzie sprzyjał decyzjom o otwarciu JDG?
29 kwi 2024

W 2023 r. powstało 302 tys. nowych firm jednoosobowych, a 177 tys. odwiesiło swoją działalność. Jednocześnie z rejestrów wykreślono ich aż 196,5 tys. Czy mniejsze koszty prowadzenia działalności gospodarczej spowodują, że będzie ich otwierać się więcej? 

Dostawa jedzenia w majówkę nie musi być tylko do domu
26 kwi 2024

Majówka w tym roku, przy dobrej organizacji urlopu, może mieć aż 9 dni. Część Polaków decyduje się na taki długi wyjazd, sporo planuje wziąć dodatkowe wolne tylko 2 maja i też wyjechać, część będzie odpoczywać w domu. Będziemy jadać w restauracjach, gotować czy zamawiać jedzenie na wynos?

Jaki jest sekret sukcesu rodzinnych firm?
26 kwi 2024

Magazyn "Forbes" regularnie publikuje listę 100 najbogatszych Polaków. W pierwszej dziesiątce tegorocznego zestawienia jest kilku przedsiębiorców działających w firmach rodzinnych. Jaka jest ich recepta na sukces? 

pokaż więcej
Proszę czekać...