Będą normy dla ekorolnictwa

Daria Stojak
rozwiń więcej
Działalność ekologiczną trzeba będzie zgłosić tylko wybranej jednostce certyfikującej, za sprzedaż produktu wytworzonego konwencjonalnymi metodami, a oznaczonego jako ekologiczny mają grozić kary.

Przygotowany przez resort rolnictwa projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym wprowadza ułatwienia dla osób, które chcą prowadzić działalność ekologiczną. Przewiduje on, że wniosek o zgłoszenie działalności ekologicznej trzeba będzie składać w wybranej jednostce certyfikującej, a nie jak dotychczas w jednostce certyfikującej oraz Wojewódzkim Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

- Wysyłanie dwóch zgłoszeń utrudnia nadzór nad rynkiem, w szczególności gdy powiadomiona zostanie wyłącznie jednostka certyfikująca, a nie jest informowany inspektorat lub jeśli dane zawarte w zgłoszeniach różnią się - mówi Michał Rzytki, naczelnik Wydziału Rolnictwa Ekologicznego w Ministerstwie Rolnictwa.

Natomiast Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa ma prowadzić bazy danych zawierające wykazy odmian, których nasiona uzyskiwane zgodnie z metodami produkcji ekologicznej są dostępne na terytorium Polski.

- Obowiązek stworzenia rejestru odnosi się do projektowanego dopiero unijnego rozporządzenia. Nie jest to właściwy tryb tworzenia prawa - uważa Tadeusz Kłos, zastępca głównego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa.

Kontrola oznakowania

Projekt ustawy przewiduje kary za wprowadzanie do obrotu środków do produkcji niespełniających wymagań lub źle oznakowanych. W takich przypadkach przedsiębiorca będzie musiał na własny koszt wycofać produkt ze sprzedaży. Ponadto zostanie zobowiązany do uiszczenia opłaty sankcyjnej w wysokości do 200 proc. kwoty należnej za sprzedane lub dostarczone środki do produkcji.

Sankcje nakładane przez głównego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych na jednostki certyfikujące zależeć mają od wysokości przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia ogłaszanego przez prezesa GUS.

Urszula Sołtysiak, dyrektor Agro Bio Test, najstarszej jednostki certyfikującej rolnictwo ekologiczne zauważa, że w projekcie brakuje wskazania, do kogo mogą odwoływać się jednostki certyfikujące w przypadku nieuzasadnionej bądź krzywdzącej decyzji urzędu, którego władzy podlegają.

- Projekt nowej ustawy jest o niebo lepszy niż obecnie obowiązująca ustawa o rolnictwie ekologicznym. Nie służy jednak jednostkom certyfikującym i rolnikom, tylko urzędom - uważa Urszula Sołtysiak.

Zasady unijne

Prawo unijne przewiduje, że tylko produkt końcowy składający się z ekologicznych składników żywnościowych w co najmniej 95 proc. może być oznakowany jako ekologiczny.

Zmiany w polskim prawie ekologicznym są konieczne ze względu na nowe rozporządzenie Rady Unii Europejskiej w sprawie produkcji i znakowania ekologicznej żywności, które wejdzie w życie już 1 stycznia 2009 r.

- Projekt nowej ustawy jest zgodny z unijnym rozporządzeniem nr 834/2007, uwzględnienia też doświadczenia z kilku lat funkcjonowania obecnej ustawy - tłumaczy Michał Rzytki.

Producenci i importerzy ekologicznej żywności w UE zostaną zobowiązani, zgodnie z rozporządzeniem, do stosowania odpowiedniego logo. Pozostałe wyroby żywnościowe będą mogły być oznakowane jedynie informacją, że zawierają składniki ekologiczne.

Dane producentów

Dorota Metera, prezes Bioekspert oraz sekretarz Rady Rolnictwa Ekologicznego zauważa, że projekt nie przewiduje możliwości udostępniania potrzebnych w obrocie gospodarczym informacji o rolnikach.

- Niezrozumiałe jest, dlaczego wszystkie dane o rolnikach są chronione ustawą o ochronie danych osobowych. Celem rolnika jest przecież sprzedaż wytworzonych produktów, dlatego ukrywanie danych o przedsiębiorcach utrudnia handlowcom oraz konsumentom dotarcie do informacji o producentach i produktach ekologicznych, a jednocześnie jest działaniem na szkodę samych producentów - dodaje Dorota Metera.

 

ZE STRONY BIZNESU

Aby produkować żywność ekologiczną, trzeba uzyskać specjalny certyfikat. W Polsce jest prawie 12 tysięcy ekologicznych gospodarstw rolnych. Uprawy ekologiczne zajmują 1-2 proc. powierzchni upraw. Większość produkcji ekologicznej trafia na eksport, ale bardzo szybko rośnie też ich sprzedaż w kraju. Mamy ponad 500 sklepów, które zajmują się sprzedażą ekologicznych produktów (około 50 mln zł obrotu). Produkcja naturalna jest mniej wydajna i czasochłonna, a plony są nawet o 20-30 proc. niższe niż przy uprawach przemysłowych. Właściciele gospodarstw ekologicznych mogą liczyć na wyższe dopłaty do produkcji.

Podstawa prawna

• Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91.

Daria Stojak

Moja firma
Twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych dostaną tantiemy za udostępnianie ich dzieł w Internecie. Czy coś się zmieni dla osób korzystających z internetu?
16 maja 2024

Rada Ministrów 14 maja 2024 r. przyjęła projekt nowelizacji ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Na mocy tych przepisów twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów muzycznych (i słowno-muzycznych) będą mieli prawo do tantiem z tytułu eksploatacji ich dzieł w internecie.

Firma prosi klienta o dane by spersonalizować ofertę, jak reaguje polski konsument
16 maja 2024

Firmy chcą wiedzieć coraz więcej o swoich klientach po to by łatwiej konkurować z innymi, dostarczając na rynek produkty lepiej dostosowane do oczekiwań i potrzeb nabywców. Konsumenci z kolei są gotowi przekazać więcej danych o sobie, ale nie za darmo – wiedzą już, że takie dane to towar, który ma swoją cenę oczekują więc w zamian dla siebie korzyści. Jakich?

Czy własny bank pozytywnych zasobów pomaga w pracy?
14 maja 2024

Praca często generuje stres, a z nim każdy radzi sobie na swój sposób. Niejednokrotnie jest to spadek zaangażowania czy motywacji do pracy. Czym jest PsyCap? Zagadnienie analizowały badaczki Uniwersytetu SWPS.

Nowa wersja GPT-4o dostępna dla wszystkich. Asystent głosowy + rozpoznawanie i nazywanie emocji na podstawie obserwacji twarzy przez kamerę
14 maja 2024

W poniedziałek pokazano nową wersję ChataGPT - GPT-4o. Google raczej nie spadnie z tronu lidera wyszukiwarek ale nowe rozwiązania od Open AI mogą zrewolucjonizować nasze życie. Podróże bez znajomości języka będą jeszcze łatwiejsze, ale coś dla siebie dostaną też duże marki. Nowy ChatGPT będzie mógł odczytywać nasze emocje “na żywo”, a to dla reklamodawców może być wiedza bezcenna. 

Czy wkrótce już nie będzie nas stać na czekoladę?
13 maja 2024

Cena tony kakao w połowie kwietnia wynosiła na giełdach ponad 11 tys. dolarów. Eksperci są zdania, że to nie jest koniec podwyżek. Czy wkrótce nie będziemy mogli sobie pozwolić na czekoladę? 

Urlop od płacenia składek ZUS dla mikroprzedsiębiorców. Nowe rozwiązania coraz bliżej?
10 maja 2024

Sejm uchwalił ustawę o tzw. wakacjach składkowych. Nowe przepisy są skierowane do mikroprzedsiębiorców, wpisanych do CEIDG, którzy ubezpieczają do 10 osób, a ich roczny obrót nie przekracza 2 mln euro. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Jest decyzja Rady Polityki Pieniężnej w sprawie stóp procentowych. Ile wynoszą?
09 maja 2024

Rada Polityki Pieniężnej na posiedzeniu w dn. 8-9 maja 2024 r. utrzymała wszystkie stopy procentowe NBP na niezmienionym poziomie, referencyjna wynosi nadal 5,75 proc. - podał w komunikacie bank centralny.

Polacy już nie oglądają telewizji?
09 maja 2024

Polacy coraz rzadziej oglądają telewizję, a coraz częściej wybierają platformy streamingowe. Według ekspertów to te oferujące treści sportowe będą wybierane najczęściej. 

Co to jest sztuka cyfrowa i dlaczego warto w nią inwestować
09 maja 2024

– Dzięki łączeniu sztuki i nowych technologii możemy dziś pokazać w każdym miejscu na Ziemi wybitnych polskich artystów i nasz wyjątkowy kraj. To również absolutny strzał w dziesiątkę dla branży inwestycyjnej! – mówi Tomasz Jaworski, promotor Polski na świecie, mecenas sztuki, kolekcjoner, Prezes grupy innowacyjnych projektów SMARTVerum.

Brak chętnych do pracy. Restaurator oferuje prawie 1300 zł za pomoc w znalezieniu kelnera
08 maja 2024

Sezon letni jeszcze się nie rozpoczął, a w branży gastronomicznej i hotelowej już, tak jak co roku, brakuje pracowników. Właściciel bistro w Aoście na północy Włoch oferuje bon wartości 300 euro osobie, która pomoże mu znaleźć kelnera. 

pokaż więcej
Proszę czekać...