REKLAMA
Zarejestruj się
REKLAMA
W pierwszym półroczu 2024 roku wiele firm planuje rozbudowanie swoich zespołów – potwierdzają to niezależne badania ManpowerGroup czy Konfederacji Lewiatan. Jednocześnie pracodawcy mówią wprost - rosnące koszty zatrudnienia to główne wyzwanie w 2024 roku. Jak więc pozyskać specjalistów i jednocześnie zadbać o cash flow?
Przedstawiciele mikro-, małych i średnich firm zgodnie przyznają, że 2024 rok to nie będzie sielanka. Choć obaw jest wiele, to na pierwszy plan wybijają się te związane z kosztami prowadzenia działalności.
Jedna trzecia firm sektora transportu, logistyki i motoryzacji planuje w I kw. 2024 r. zatrudnienie nowych pracowników. 15 proc. przewiduje konieczność redukcji etatów. Tak przedstawia się raport "Barometr ManpowerGroup Perspektyw Zatrudnienia".
Widmo wysokich kosztów firmowych skłania pracodawców do szukania rozwiązań, które pozwolą optymalizować wydatki. Jednym z nich jest wdrożenie strategii pozapłacowej bazującej na benefitach żywieniowych, która zapewnia oszczędności zarówno firmie, jak i zatrudnionym. Aby przyciągnąć i zatrzymać talenty, firmy coraz częściej już na etapie rekrutacji informują o wartości finansowej benefitów, ponieważ kandydaci nie mają świadomości, z czego składa się całkowity pakiet wynagrodzeń.
REKLAMA
Wzrost płacy minimalnej w 2024 r. będzie wyzwaniem dla przedsiębiorców. Niektórzy eksperci prognozują, że paradoksalnie może wpłynąć negatywnie na nastroje pracowników i spowodować kolejne podwyżki.
Większość Polek i Polaków uważa, że kobieta powinna mieć stabilną pracę przed zajściem w ciążę. Zdaniem połowy kariera jest równie ważna co rodzina.
Główny Urząd Statystyczny zaprezentował dane o zatrudnieniu i płacach w sektorze przedsiębiorstw w styczniu 2023. Przeciętne uposażenie uległo zmniejszeniu o 446,00 PLN do 6883,96 PLN tj. o 6,1%.
Polscy pracownicy jedzą w pośpiechu. Mniej niż 50% poświęca na spożycie głównego posiłku więcej niż 15 minut. Co 5 pracownik przyznaje się do tego, że je najczęściej je na swoim stanowisku nie przerywając pracy. Wśród kobiet zjawisko występuje częściej niż wśród mężczyzn. 37% respondentów przyznaje, że kończy pracę z uczuciem głodu. Co robią firmy, żeby pracownicy odżywiali się w prawidłowy sposób?
REKLAMA
REKLAMA