REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Tarcza Antykryzysowa, Gastronomia

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Wskaźnik koniunktury GUS. Gastronomia i zakwaterowanie z największym wzrostem

Zakwaterowanie i gastronomia znalazły się wśród branż, w których notowany był do tej pory dodatni wskaźnik koniunktury (informacja i komunikacja oraz finanse i ubezpieczenia).

Branża gastronomiczna chętnie korzysta z nowych technologii. Kody QR zamiast tradycyjnego menu będą już standardem?

Nowe technologie napędzają branżę gastronomiczną. Usprawniają pracę, zmniejszają marnowanie produktów, ułatwiają kontakt z klientem. Rozwój będzie postępował i digitalizacja to jeden z najważniejszych kierunków w rozwoju tego biznesu.

Północna Izba Gospodarcza: Gastronomia tez potrzebuje zamrożenia cen gazu

Gastronomia jest najbardziej prądochłonną i gazochłonną działalnością w sektorze MŚP. Kuchenki, lodówki, ogrzewanie, przetwarzanie. Tutaj mamy pracę bez przerwy. Nie rozumiemy dlaczego Rząd RP nie poszedł krok dalej i nie pomógł tym, którzy pomocy tak bardzo potrzebują – mówi Hanna Mojsiuk, Prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie. 

Może zniknąć nawet co czwarta restauracja? "Przedsiębiorcy czekają na pierwsze rachunki w roku 2023

Wielu przedsiębiorców bardzo poważnie rozważa zawieszenie działalności czy likwidację swoich restauracji - pojawiają się głosy, że decyzje uzależnione będą od rachunków za media w pierwszym kwartale 2023 roku.

REKLAMA

Które branże najbardziej poszkodowane przez inflacje

Największe straty inflacyjne: energochłonne firmy produkcyjne – małe i średnie przedsiębiorstwa z tej kategorii zwiększyły w III kw. faktury średnio o 16,9%, a nośniki energii podrożały o ponad 40%.

Lewiatan: wzrost przeciętnego zatrudnienia to efekt wzmożonego naboru m.in. w gastronomii

Wzrost przeciętnego zatrudnienia w październiku wynikał w głównej mierze ze wzmożonego naboru w gastronomii i zakwaterowaniu - wskazał we wtorek ekspert ekonomiczny Konfederacji Lewiatan Mariusz Zielonka w komentarzu do danych GUS. Jak ocenił, wieszczenie kryzysu na rynku pracy było przedwczesne.

Dramatyczne prognozy dla gastronomii

Rosnąca inflacja i ceny produktów spożywczych (w tym cukru) powodują, że przedsiębiorcy obawiają się, że jesień dla gastronomii będzie trudna do przetrwania. Poważne obawy wiążą się także ze wzrostem cen prądu i gazu. Wiele restauracji już teraz wnosi o wzrost kredytów kupieckich.

Restauracje popadają w długi lub upadają

Restauratorzy zrzeszeni w Północnej Izbie Gospodarczej w Szczecinie biją na alarm - ceny produktów spożywczych są absolutnie rekordowe, co musi przedkładać się na wzrosty cen dań oferowanych w lokalach. Izba alarmuje rzecznika MŚP o sytuacji gastronomii.

REKLAMA

Czy zarządcy sukcesyjni mogą ubiegać się o świadczenia z tarcz covidowych?

Minister Rodziny i Polityki Społecznej potwierdza, że zarządcy sukcesyjni mogą ubiegać się o dofinansowania wynagrodzeń pracowników. Z pytaniem w tej sprawie wystąpił Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców.

Dotacja 5000 zł - Tarcza Branżowa

Dotacja 5000 zł z najnowszej Tarczy Branżowej - komu przysługuje? Jakie warunki należy spełnić? Jakie kody PKD uprawniają do dotacji z urzędu pracy?

Turystyka i gastronomia najlepsze w cyfrowych doświadczeniach klientów

Turystyka i gastronomia liderami raportu oceniającego poziom obsługi klienta i dostarczanych mu, w cyfrowych kanałach, doświadczeń zakupowych. Spośród 11 uwzględnionych sektorów gospodarki, najwyższy wynik uzyskała branża turystyczno-gastronomiczna.

Więcej JDG. Problemy w gastronomii, budowlance i transporcie

Liczba podmiotów gospodarczych zwiększa się dynamicznie – to efekt częstszego przechodzenia z umowy o pracę na działalność - ocenił Michał Gniazdowski z Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Dodał, że liczniejsze zawieszenia firm budowalnych i transportowych to skutek niedoborów materiałów.

Termin zwrotu dotacji z Tarczy Finansowej 2.0 PFR

Zmianę terminu zwrotu dotacji z Tarczy Finansowej 2.0 Polskiego Funduszu Rozwoju przewiduje projekt nowelizacji uchwały Rady Ministrów, który we wtorek zamieszczono w wykazie prac legislacyjnych i programowych Rady Ministrów.

Czy za braki kadrowe zapłaci klient?

Braki kadrowe, z którymi walczą przedsiębiorcy – wpływają na obsługę gości hoteli czy restauracji i wydłużają czas oczekiwania na zamówienie. Problemów w branży HoReCa jest więcej, a wiele z nich odczują również klienci.

ZUS: sklepiki szkolne i przewodnicy turystyczni otrzymają wsparcie

Najnowsza forma wsparcia w ramach tarczy antykryzysowej obejmie m.in. sklepiki szkolne, które poniosły straty z powodu zamknięcia szkół w okresie obostrzeń związanych z pandemią Covid-19. Na co będą mogli liczyć przedsiębiorcy?

Zmiany w Tarczach finansowych PFR

Rząd przyjął uchwałę w sprawie zmian w „Tarczy finansowej 2.0 Polskiego Funduszu Rozwoju dla mikro, małych i średnich firm" oraz „Tarczy finansowej Polskiego Funduszu Rozwoju dla dużych firm”. Co się zmieni?

ZUS: ostatni moment na złożenie wniosku w ramach Tarczy 9.0.

Tylko do środy (30 czerwca) przedsiębiorcy mają czas, żeby złożyć wniosek o zwolnienie ze składek za grudzień 2020 oraz styczeń, luty, marzec i kwiecień 2021 – przypomina Zakład Ubezpieczeń Społecznych.

Zwolnienie ze składek ZUS - wnioski do 30 czerwca br.

Do 30 czerwca tego roku można składać wnioski o zwolnienie ze składek w ramach Tarczy 9.0. - przypomina Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Kto może złożyć wniosek?

Jacek Czauderna: Panie Premierze, przedsiębiorcy czekają na konkrety [PODCAST]

Polski Ład to kolejna piękna, marketingowa, ale polityczna akcja – mówi Jacek Czauderna. Na co mogą liczyć przedsiębiorcy? Zapraszamy do wysłuchania podcastu.

Jak branża gastronomiczna może na nowo zdobyć klientów?

Przed branżą gastronomiczną pojawiło się nowe wyzwanie. W jaki sposób ponownie pozyskać kandydatów do pracy? Czy pomoże im w tym pozytywny wizerunek pracodawcy?

Dane z sądów: Przedsiębiorcy złożyli o blisko 38% mniej wniosków o upadłość

Z danych sądów rejonowych wynika, że w I kwartale br. wpłynęło do nich w sumie o około 40% mniej wniosków o ogłoszenie upadłości firm niż na początku 2020 roku. Co jest przyczyną mniejszej ilości wniosków?

Kod PKD a pomoc z Tarczy. Rzecznik MŚP apeluje o zmianę

Kod PKD determinuje pomoc z Tarczy. Rzecznik MŚP Adam Abramowicz o zaapelował o pilną zmianę przepisów w zakresie nieuzasadnionego odrzucania wniosków podmiotów ubiegających się o wsparcie dla branż najbardziej dotkniętych epidemią COVID-19.

Gastronomia wróciła do pracy i musi odrobić straty

Zaległości branży gastronomicznej wobec dostawców i banków sięgają już prawie 728 mln zł. Tylko w marcu nieopłacone na czas rachunki i raty kredytów podwyższyły się o 13 mln zł, dwa razy bardziej niż w poprzednich miesiącach.

Od kiedy otwarte restauracje? [DATA]

Restauracje czekają na otwarcie. Działają już hotele, a do otwarcia przygotowują się restauratorzy. Na początek otwarte zostaną jedynie ogródki.

Tarcza branżowa - zasady wsparcia, nowe kody PKD

Tarcza branżowa to wsparcie dla firm poszkodowanych przez pandemię COVID-19. Od kiedy i na jakie wsparcie mogą liczyć przedsiębiorcy po zmianach?

Tarcza 9.0 - można składać wnioski o postojowe [KODY PKD]

Tarcza 9.0. Przedsiębiorcy z ponad 60 branż mogą starać się o zwolnienie z opłacania składek za marzec i kwiecień 2021 roku i kolejne świadczenie postojowe. Sprawdź, kto może starać się o wsparcie?

Tarcza 9.0 - po majówce kolejna odsłona wsparcia dla firm [AUDIO]

Możliwość zwolnienia z opłacania składek za marzec i kwiecień 2021 roku przedsiębiorców z kilkudziesięciu branż - zakłada Tarcza 9.0. Wnioski będzie można składać od 4 maja.

Dotacja 5000 zł - tarcza 9.0

Dotacja 5000 zł - tarcza 9.0 wprowadza zmiany w przyznawaniu dotacji na pokrycie bieżących kosztów prowadzenia działalności gospodarczej. Ile razy firma możne otrzymać dotację?

FPP chce ratować branżę gastronomiczną

Federacja Przedsiębiorców Polskich proponuje rozwiązanie, które pozwoli innym przedsiębiorcom solidaryzować się z kolegami z sektora gastronomicznego.

Kiedy firma musi zwrócić wsparcie z Tarcz Antykryzysowych?

Jeżeli przedsiębiorca narusza ograniczenia, nakazy i zakazy związane ze stanem epidemii - to wtedy istnieje możliwości odebrania mu z tego tytułu środków pomocowych. Ale to nie jedyna sytuacja, kiedy firma może stracić wsparcie.

Gastronomia: chcemy otworzyć ogródki na majówkę

Uruchomienie ogródków na majówkę pozwoliło by restauracjom na bezpieczny powrót do pracy - apeluje branża. Czy rząd wyda zgodę na otwarcie ogródków gastronomicznych?

Rynek pracy HoReCa jest coraz trudniejszy [RAPORT]

HoReCa zwalnia pracowników, wysyła ich na bezpłatne urlopy lub obniża wymiar etatu czy wynagrodzenie. Gdzie pracownicy z zamkniętych branż szukają zatrudnienia?

Coraz większe zaległości branży gastronomicznej

Zaległości firm gastronomicznych wzrosły do prawie 715 mln zł - tak wynika z informacji BIG InfoMonitor. Kto z branży ma największe zobowiązania? Ile straciła do tej pory branża?

Czy jednolita stawka 5% VAT to ratunek dla gastronomii?

Czy wprowadzenie jednolitej stawki VAT 5% pomoże gastronomii? Wbrew pojawiającym się w przestrzeni publicznej opiniom, istotą tej zmiany nie jest zwiększenie popytu na usługi gastronomiczne przez obniżenie cen.

NIK skontroluje efekty Tarczy Antykryzyowej

NIK zapowiada kontrolę efektów Tarczy Antykryzysowej. Co będzie na celowniku NIK? Kiedy pojawią się pierwsze ustalenia z kontroli?

20 tys. lokali gastronomicznych nadal bez wsparcia

Przez pandemię koronawirusa gastronomia nie fukcjonuje w pełni możliwości. Sprzedaż na wynos nie pokrywa ponoszonych kosztów, a około 20 tyś. punktów nie otrzymało dotąd żadnej pomocy.

Fast foody wciąż na dużym minusie. Spadek ruchu o ponad 40%

Analiza wizyt konsumenckich, zarejestrowanych w 750 fast foodach, wykazała, że ruch spadł średnio o 40,5% w relacji rocznej. Najpoważniejsze straty, powyżej 40%, odnotowano w woj. podlaskim, mazowieckim, pomorskim, łódzkim, dolnośląskim, małopolskim i wielkopolskim.

Rząd pracuje nad pożyczkami dla dużych firm

Projekt uchwały ws. Tarczy Finansowej PFR dla dużych firm ukazał się w wykazie prac legislacyjnych rządu. Co przewiduje projekt? Kto będzie mógł skorzystać z pożyczki?

COVID-19. Tarcza branżowa przedłużona na kolejny miesiąc

Tarcza branżowa została wydłużona. Firmy, które chcą skorzystać z instrumentów wsparcia mogą z nich skorzystać w kolejnym miesiącu. Jakie warunki należy spełnić, aby skorzystać z pomocy? Czy można ubiegać się po kolejne postojowe?

Firma w kryzysie - poradnik antykryzysowy

Firma w kryzysie wywołanym COVID-19 może skorzystać z wielu form wsparcia. Tarcza antykryzysowa i Tarcza finansowa PFR pozwalają skorzystać ze zwolnienia z ZUS, postojowego czy subwencji. Przed złożeniem wniosku warto jednak zastanowić się, co będzie dla firmy najlepsze.

Można składać wnioski o pożyczkę 5 tyś. dla mikrofirm

Pożyczka 5 tyś, zł dla mikrofirm to jeden z elementów tarczy antykryzysowej. Sprawdź, kto może ubiegać się o wsparcie? Jakie warunki należy spełnić? Jakie jest oprocentowanie pożyczki?

Dotacje z PFR 2.0 dla mikrofirm. 54 kody PKD

Mali i średni przedsiębiorcy mogą otrzymać subwencję finansową PFR 2.0. Subwencja ma bezzwrotny charakter. Kto może ubiegać się o wsparcie? Jakie kody PKD są brane pod uwagę?

Złe oceny przedłużonego lockdownu dla branży gastronomicznej [BADANIE]

Z najnowszego sondażu opinii społecznej wynika, że blisko 70% Polaków źle ocenia ponowne przedłużenie obostrzeń w gastronomii. Do tego niecałe 76% stwierdza, że nie należy bezwzględnie karać właścicieli lokali, które są otwierane mimo zakazu.

ZUS: porady dla firm dotyczące wsparcia z tarczy antykryzysowej 7.0 [AUDIO]

ZUS organizuje w lutym serię porad telefonicznych dla przedsiębiorców. Tematy to pomoc przedsiębiorcom w ramach tarczy antykryzysowej oraz świadczenia pieniężne związane z COVID.

Jak złożyć wniosek o subwencję z PFR 2.0?

Subwencja PFR 2.0 to jeden z instrumentów walki ze spadkiem obrotów w czasie pandemii. Kto może starać się o subwencję PFR? Jak wypełnić wniosek? Jakie informacje są potrzebne?

Ruszyły kontrole sanepidu w gastronomii. Nawet 1300 kontroli dziennie

Jak podaje Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej obecnie sanepid wykonuje nawet 1300 kontroli dziennie w całym kraju. Sądy administracyjne rozpatrują w ostatnich tygodniach dziesiątki spraw, które dotyczą kar nakładanych przez sanepid za złamanie pandemicznych obostrzeń.

HoReCa podsumowała rok – w 2020 zadłużenie branży wzrosło o 1/3

Rok 2020 był dla sektora HoReCa trudny. Zadłużenie hoteli, restauracji i firm cateringowych wzrosło o jedną trzecią w porównaniu do poprzedniego roku i wyniosło niemal 280 mln zł.

Tarcza 2.0 dla MŚP. Jakie firmy mogą uzyskać subwencję?

W ramach tarczy 2.0 dla sektora MŚP maksymalna kwota subwencji to 3,5 mln zł, ale nie więcej niż 72 tys. zł na pracownika. Jak złożyć wniosek? Jaki musi być spadek obrotów?

Tarcza Finansowa PFR 2.0 dla mikrofirm. Jakie są warunki wsparcia?

Tarcza Finansowa PFR obejmuje Tarczę Finansową PFR dla MŚP 2.0, Tarczę Finansową dla Dużych Firm i umorzenie subwencji dla MŚP. Kto może skorzystać z tarczy? Jak otrzymać subwencję?

Kto może skorzystać z tarczy dla regionów górskich?

Tarcza dla rejonów górskich, pomoc BGK oraz wsparcie ARP to instrumenty tarczy antykryzysowej. Kto może z nich skorzystać? Jakie warunki należy spełnić?

REKLAMA