| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > RODO

Temat: nowości prawne 2018

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu nowości prawne 2018. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące nowości prawne 2018.

RODO 2018: informacja o wycieku danych osobowych

Aktualizacja: 25.04.2018

Dane osobowe to informacje, które pozwalają zidentyfikować lub jednoznacznie identyfikują człowieka. Jeśli dostaną się w niepowołane ręce – mogą zostać wykorzystane np. do kradzieży tożsamości. Wyobrażacie sobie, że zostajecie aresztowani za przestępstwo, którego nie popełniliście, a jednak było firmowane Waszymi danymi osobowymi? Jakie byście mieli zdanie o firmie, która dopuściła do tego, że Wasze dane wyciekły? Zostawilibyście sprawę bez dochodzenia swoich praw, odszkodowania? »

RODO 2018: zgoda na przetwarzanie danych osobowych i profilowanie

Aktualizacja: 26.03.2018

Każdy pewnie zauważył, że ostatnio podczas odwiedzin stron serwisów internetowych coraz częściej pokazują się prośby o wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych i profilowanie? Są jednak nieco inne niż te, które zazwyczaj przeklikiwaliśmy – bardziej obszerne. To zasługa niepewności przedsiębiorców, jaką niesie ze sobą rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO). »

Kiedy RODO wchodzi w życie?

Aktualizacja: 06.03.2018

Przedsiębiorcy mają już bardzo mało czasu na wdrożenie RODO w firmach. Od kiedy RODO będzie obowiązywać? »

RODO 2018 – obowiązek powołania Inspektora Danych Osobowych

Aktualizacja: 06.04.2018

Kiedy, zgodnie z unijnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych (RODO), należy wyznaczyć inspektora ochrony danych osobowych? Jakie ma on mieć obowiązki? »

Kogo dotyczy RODO 2018?

Aktualizacja: 21.05.2018

Od 25 maja 2018 r. będzie stosowane unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO). Kto podlega pod RODO? »

Co to jest RODO?

Aktualizacja: 04.03.2018

W ostatnich miesiącach coraz więcej mówi się o RODO. Wiele osób zadaje więc sobie pytanie o znaczenie tego skrótu, co to właściwie jest RODO? Prezentujemy odpowiedź. »

RODO 2018 - co się zmieni?

Aktualizacja: 06.04.2018

25 maja 2018 r. wejdzie w życie RODO (GDRP, General Data Protection Regulation), czyli Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych. Przedsiębiorcy mieli blisko dwa lata na dostosowanie się do zmian wprowadzanych w UE i to już ostatni dzwonek, by zweryfikować stopień przygotowań. W przypadku wątpliwości warto skontaktować się ze specjalistami i skorzystać z usług doradczych. Tym bardziej, że za nieprzestrzeganie przepisów grożą bardzo surowe kary. »

RODO 2018: zwiększenie ochrony danych osobowych klientów

Aktualizacja: 28.02.2018

W maju 2018 roku czeka nas rewolucja w ochronie danych osobowych. Klienci będą lepiej poinformowani o tym, co dzieje się z informacjami na ich temat: w jaki sposób i do czego są wykorzystywane oraz komu udostępniane. Będę też mogli zażądać usunięcia z bazy danej firmy swoich danych. Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych podkreśla, że mimo RODO nic nie zastąpi zdrowego rozsądku i świadomości zagrożeń, jakie wiążą się z utratą takich informacji. Ta wciąż jest jednak niewystarczająca. »

RODO 2018: uproszczenie języka w zgodach na przetwarzanie danych osobowych

Aktualizacja: 07.02.2018

Już w maju tego roku w życie wejdą przepisy RODO. Nowe prawo o ochronie danych osobowych nałoży na firmy obowiązek zrozumiałego sposobu informowania klientów o przetwarzaniu danych osobowych. »

Wyzwania dla firm w związku z RODO

Aktualizacja: 01.02.2018

Przedsiębiorcom pozostało 5 miesięcy na dostosowanie swojej działalności i oprogramowania do wchodzących w życie przepisów RODO. To bardzo mało czasu, szczególnie że aby mieć pewność, iż działa się zgodnie z rozporządzeniem, należy poddać analizie już posiadane dane, metody ich przetwarzania, umowy z klientami, partnerami i pracownikami oraz wdrożyć nowe procedury, które pozwolą zapewnić osobom fizycznym nowe prawa. »

Inspektor Ochrony Danych - RODO 2018

Aktualizacja: 01.02.2018

RODO zacznie obowiązywać już niedługo. Jak się do niego przygotować? »

Dokumentacja przetwarzania danych - RODO 2018

Aktualizacja: 01.02.2018

Aktualizacja dokumentacji przetwarzania danych jest jedną z ważniejszych rzeczy i należy się do niej przygotować już dziś. Pamiętać trzeba, że za naruszenie przepisów RODO będą grozić wysokie kary finansowe. »

Sprawdzenia dla administratora danych po 25 maja 2018 r. - RODO

Aktualizacja: 01.02.2018

Przepisy RODO zaczną obowiązywać już 25 maja 2018 r. Co powinieneś wiedzieć o sprawdzeniach dla administratora danych? »

Jak dokonać wykreślenia ABI z rejestru po 25 maja 2018 r.?

Aktualizacja: 31.10.2017

RODO zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Na firmach będzie w związku z tym spoczywać wiele nowych obowiązków. Jednym z nich będzie powołanie ABI. »

Ponad 1000 uwag do projektu o ochronie danych osobowych - RODO 2018

Aktualizacja: 01.02.2018

Ministerstwo cyfryzacji przedstawiło podsumowanie uwag zgłoszonych do projektu ustawy o ochronie danych osobowych. Związany jest on z przyjętym w maju 2016 r. przez UE ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych (RODO). Kraje członkowskie muszą zastosować przepisy rozporządzenia do 25 maja 2018 r. »

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Artykuł Partnerski

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Ewa Warzecha – Ważydrąg

Ekspert podatkowy, księgowa, właścicielka Biura Rachunkowego EVA

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »