REKLAMA
Zarejestruj się
REKLAMA
Zakwaterowanie i gastronomia znalazły się wśród branż, w których notowany był do tej pory dodatni wskaźnik koniunktury (informacja i komunikacja oraz finanse i ubezpieczenia).
Tak dobrego rozpoczęcia roku w branży HoReCa nie było od wybuchu pandemii. Co piąty hotelarz i restaurator spodziewa się w 2024 roku większej liczby gości i wyższych obrotów ze swojego biznesu, a połowa z nich w związku z tym będzie w bieżącym roku inwestować, co też dobrze rokuje dla tego sektora rynku usług na dalszą przyszłość.
Nowe technologie napędzają branżę gastronomiczną. Usprawniają pracę, zmniejszają marnowanie produktów, ułatwiają kontakt z klientem. Rozwój będzie postępował i digitalizacja to jeden z najważniejszych kierunków w rozwoju tego biznesu.
Polacy coraz rzadziej jedzą poza domem a jeśli już pójdą do restauracji to zostawiają mniejsze napiwki albo dzielą porcje. Tak wynika z obserwacji większości restauratorów. Czy sezon okołoświąteczny i pojawiające się w branży nowe trendy przywrócą klientów?
REKLAMA
Gastronomia jest najbardziej prądochłonną i gazochłonną działalnością w sektorze MŚP. Kuchenki, lodówki, ogrzewanie, przetwarzanie. Tutaj mamy pracę bez przerwy. Nie rozumiemy dlaczego Rząd RP nie poszedł krok dalej i nie pomógł tym, którzy pomocy tak bardzo potrzebują – mówi Hanna Mojsiuk, Prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie.
REKLAMA
REKLAMA