| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Najzdrowsze warzywa – dlaczego warto je jeść?

Najzdrowsze warzywa – dlaczego warto je jeść?

Jest grupa warzyw, które są uznawana za te najzdrowsze. Należą do nich m.in.: kalafior, marchewka i szpinak. Dlaczego właśnie te warzywa uważa się za najzdrowsze? Jakie mają właściwości i wpływ na zdrowie człowieka?


8/17

Szpinak
Szpinak ma wiele właściwości zdrowotnych. Bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy ma właściwości antynowotworowe, a także chroni organizm przed miażdżycą i chorobami układu krążenia. Szpinak jest także bogatym źródłem magnezu, które w znaczący sposób wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Szpinak ma także właściwości uspokajające, dzięki którym obniża podatność na stres.

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Urszula Wójcik

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »