| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Najzdrowsze warzywa – dlaczego warto je jeść?

Najzdrowsze warzywa – dlaczego warto je jeść?

Jest grupa warzyw, które są uznawana za te najzdrowsze. Należą do nich m.in.: kalafior, marchewka i szpinak. Dlaczego właśnie te warzywa uważa się za najzdrowsze? Jakie mają właściwości i wpływ na zdrowie człowieka?


11/17

źródło: Fotolia

Pomidory
Pomidory zawierają witaminę C, która chroni nas przed infekcjami, pomaga w gojeniu ran i uczestniczy w neutralizacji trucizn, ponadto jest niezbędna do prawidłowego przyswajania żelaza. Jednym z ważniejszych składników pomidorów jest likopen - czerwony barwnik, który jest silnym przeciwutleniaczem. Nie ulega on rozkładowi podczas gotowania, jest nawet znacznie lepiej przyswajany przez organizm z przetworów pomidorowych, niż surowych. Osoby, które spożywają duże ilości pomidorów rzadziej chorują na niektóre rodzaje nowotworów, zwłaszcza raka gruczołu krokowego, żołądka, jelita grubego, a także dwunastnicy.

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

ONISZCZUK & ASSOCIATES

Kancelaria prawna, która specjalizuje się w obsłudze klientów korporacyjnych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »