Dlaczego warto jeść brzoskwinie?
Brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu, błonnika, witamin z grupy B, witaminy PP i C. Ponadto zawierają również pierwiastki mineralne: wapń, żelazo, magnez, dzięki czemu zalecane są w diecie chorych na anemię, kobiet w ciąży i wegetarian. Brzoskwinie działają moczopędnie i wspomagają trawienie. Oczyszczają organizm z toksyn, a także szkodliwych produktów przemiany materii. Nie zawierają tłuszczu i sodu, mogą je, więc bez obaw spożywać osoby z nadciśnieniem i z wysokim poziomem cholesterolu.
Stanowisko
Brzoskwinie nie są zbyt wytrzymałe na mróz i wiosenne przymrozki. Najlepiej jest uprawiać je w miejscach wysoko położonych, na stokach łagodnych wzgórz. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, trzeba zadbać o jak najlepsze nasłonecznienie roślin i osłonięcie ich przed wiatrem.
reklama
reklama
Zobacz także: Maliny – uprawa
Podłoże
Brzoskwinie należy sadzić na żyznej, próchniczej ziemi ogrodowej lub na glebie gliniasto-piaszczystej.
Sadzenie
Drzewka najlepiej sadzić wiosną, po ogrzaniu gleby. Dołek powinien mieć średnicę i głębokość około 50 cm. Na dno dołka można wsypać trochę miałkiego gruzu wapiennego.
Zobacz także: Borówka amerykańska – uprawa