Warzywa cebulowe sadzone wiosną należą do bardzo popularnych w Polsce, są łatwe w uprawie i nie wymagają wiele zachodu. Jakie warzywa cebulowe można sadzić wiosną?
Czosnek
Czosnek sadzimy na przełomie marca i kwietnia w przypadku gleb cięższych. Jeśli uprawiamy tę roślinę na glebach lżejszych, można sadzić ją również jesienią. Ząbki czosnku sadzi się pionowo w rowkach, między którymi odstęp powinien być około 20 cm. Robimy w ziemi dołek przy pomocy patyka, na głębokość około 5 cm, po czym zasypujemy.
reklama
reklama
Zobacz także: Czosnek – uprawa
Cebula zwyczajna
Popularna jest uprawa tej rośliny z dymki. Dymkę, wysadza się w pole wiosną, możliwie jak najwcześniej, gdy tylko pozwalają na to warunki pogodowe. Sadzimy w rzędy oddalone od siebie o 15–20 cm, a odległość pomiędzy poszczególnymi cebulkami powinna wynosić 5–8 cm.
Por
Por można uprawiać z nasion lub z gotowych sadzonek. Nasiona pora wysiewamy bezpośrednio do gleby w marcu i w kwietniu. Sadzonki natomiast umieszczamy w dołkach o głębokości około 20 cm, wkładając sadzonki pojedynczo do dołków. Po posadzeniu rośliny należy obficie podlać.
Zobacz także: Por – uprawa
Cebula perłowa
Znana także pod nazwą rokambuł i czosnek wężowy. Cebulki sadzi się w kwietniu w rowkach oddalonych od siebie o 15 cm. Rośliny bardzo się rozrastają.