Dlaczego warto jeść fasolę szparagową?
Strąki fasoli szparagowej są bogate w białko, w witaminy B1, E, PP, C oraz w karoten. Zawierają także sole mineralne (wapnia, żelaza oraz fosforu) i błonnik.
Stanowisko
Fasola szparagowa jest rośliną ciepłolubną, dlatego najlepiej jest uprawiać ją na stanowiskach dobrze nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru.
reklama
reklama
Zobacz także: Marchew – uprawa
Podłoże
Fasola szparagowa powinna być uprawiana na glebach próchniczych, przepuszczalnych i łatwo nagrzewających się. Najbardziej wskazane są czarnoziemy, gleby brunatne, piaszczysto–gliniaste i bielice. Nie należy uprawiać fasoli na tym samym stanowisku częściej niż co 4 lata.
Wysiew
Nasiona fasoli szparagowej wysiewamy w drugiej połowie maja. Fasolę siejemy w rzędy oddalone od siebie o 40–50 cm, pojedyncze nasiona należy umieszczać w rzędzie co około 10 cm na głębokość 5 cm.
Zobacz także: Pomidory – uprawa