Nasiona: kupuj nasion ze sklepów ogrodniczych, gdyż są one przeznaczone wyłącznie do hodowli gruntowej i zawierają trujące środki konserwujące. Kupuj te pochodzące z hodowli organicznej, specjalnie przeznaczone na kiełki. Możesz je dostać w sklepie ze zdrową żywnością. Przed zakupem dokładnie obejrzyj i dotknij nasion - upewnić się, że nie są pokruszone. Np. spożywcze nasiona fasoli mung mogą zawierać spore ilości ziaren twardych, które nie wykiełkują.
Opłucz nasiona i namocz w letniej, przegotowanej wodzie. Mniejsze nasionka namaczaj krócej - 4-6 godzin, większe - 10-12 godzin.
reklama
reklama
Następnie nasiona dokładnie płuczemy i odstawiamy na 4-6 dni w temperaturze pokojowej. Płucz je 4 razy dziennie w letniej, przegotowanej wodzie i dokładnie osączaj.
Kiełki powinny rosnąć w półcieniu, nie należy zostawiać ich na pełnym słońcu (np. na parapecie) bo mogą spleśnieć. Zadbaj, aby nasiona miały stały dopływ tlenu. W tym celu porozdzielaj nasionka pod strumieniem zimnej wody, aby zapewnić wszystkim dostęp powietrza. Przyspieszysz w ten sposób wzrost i efektywność swojej plantacji.
Przed spożyciem usuń nasiona, które nie wykiełkowały. W tym celu wsypujemy kiełki do miski i zalewamy je wodą. Puste łupinki nasion wypłyną na powierzchnię i możemy je zebrać łyżką lub odlać. Zawartość miski ostrożnie przelewamy z powrotem do pojemnika i wybieramy niewykiełkowane nasiona, które pozostaną na dnie. Możesz także przepłukać kiełki w durszlaku. Należy przy tym dość intensywnie mieszać nasiona. Niewykiełkowane i część łupinek nasiennych wypłynie przez dziurki durszlaka.
Gotowe kiełki najlepiej jest jeść od razu, pozostałe możesz przechowywać w lodówce przez ok. 7 dni. Przed umieszczeniem w lodówce kiełki dokładnie osuszamy.
Po każdym kiełkowaniu wymień pojemnik. Jest to szczególnie istotne w przypadku, gdy ostania hodowla zgniła lub zapleśniała. Żeby sytuacja się nie powtórzyła, musisz zniszczyć osiadłe w pojemniku bakterie i grzyby. Użyj w tym celu roztworu octu, w którym zamaczamy pojemnik na ok. 15 minut, następnie dokładnie go czyścimy. Jeżeli hodujemy kiełki w woreczku, odwracamy go na lewą stronę i zalewamy wrzątkiem na kilka minut.
Jak wyhodować kiełki w słoiku? Wsypujesz nasionka do słoika (1/4 objętości słoika) i zalewasz letnią wodą. Kiedy nasiona są już odmoczone na otwór słoika załóż kawałek gazy i przymocuj ją mocno gumką-recepturką. Zlewamy wodę i przepłukujemy nasiona. Ustaw słoik odwrócony do góry dnem na podstawku lub w większym naczyniu pod kątem ok. 45 stopni, aby nadmiar wody mógł wyciec. Płucz kiełki 2-3 razy dziennie.