Kategorie

Używane Audi A1 (2010 - 2018) – opinie i typowe usterki

Kuba Brzeziński
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Ceny nowych egzemplarzy Audi A1 przyprawiają o zawrót głowy. Ale jako pojazd używany, najmniejsze Audi może być ciekawą propozycją. Jakie są opinie użytkowników na temat tego modelu?

Audi A1 jest technologicznym bliźniakiem Volkswagena Polo, a mimo wszystko w salonie auto kosztuje grubo ponad 70 tysięcy złotych. Zaporowa cena nie ograniczyła rynkowego sukcesu hatchbacka. O ile nowe modele trafiają głównie na drogi Europy Zachodniej, o tyle używane coraz chętniej są importowane do Polski. A to oznacza, że A-jedynką warto się zainteresować z perspektywy kolejnego nabywcy.

Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki

Audi

Reklama

Recepta na małego hatchbacka była prosta. Inżynierowie z Ingolstadt wzięli płytę podłogową o oznaczeniu PQ25, wykorzystali technologię znaną z Volkswagena Polo piątej generacji, a następnie uzupełnili całość charakterystyczną dla Audi stylizacją i luksusowymi akcentami w kabinie. Skutek? Początkowo był opłakany. A-jedynki zalegały przed salonami dealerskimi, a klienci kręcili nosem na ich widok. Po kilku miesiącach zła passa została jednak przełamana. Sprzedaż ruszyła, dzięki czemu dzisiaj Niemcy mogą mówić o sporym sukcesie.

Od dnia premiery w roku 2010 Audi A1 występowało wyłącznie w wariancie trzydrzwiowym. Model Sportback zadebiutował na rynku na początku roku 2012. Linia nadwozia niemieckiego hatchbacka jest harmonijna i nowoczesna. Już na pierwszy rzut oka widać, że auto reprezentuje segment premium. Oczywiście projektanci postarali się też o atrakcyjne akcenty - dla przykładu dach może być polakierowany w innym kolorze, a lusterka posiadać chromowane obudowy. Dążenie do personalizacji wynika z oczywistej inspiracji MINI. I choć pomysł wydaje się być dobry, został wykonany z dużo mniejszą dozą luzu i wydaje się być bardziej sztywniacki od brytyjskiego.

Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki

Audi

Zobacz też: Test nowe Audi Q5 2017 2.0 TFSI 252 KM Quattro

Używane: Audi A1 (od 2010) - kabina w miejskim rozmiarze

Klapa bagażnika unosi się wraz z reflektorami. Inżynierowie chcieli prawdopodobnie zwiększyć w ten sposób otwór załadunkowy. Tylko czy w Audi A1 ma to większe znaczenie? W końcu auto w konfiguracji podstawowej oferuje kufer o pojemności 270 litrów (210 litrów w modelach z napędem Quattro). Po złożeniu tylnej kanapy, przestrzeń załadunkowa rośnie do 920 litrów. W dowodzie rejestracyjnym małego Audi można znaleźć zapis mówiący o tym, że jest ono homologowane na 5 osób. Patrząc na ilość miejsca w drugim rzędzie siedzeń, nietrudno odnieść jednak wrażenie że to jedynie żart inżynierów. Z tyłu najlepiej usadzić dzieci - wtedy będą miały akceptowalny komfort podróżowania.

Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki

Audi

Konsola centralna jest minimalistyczna, ale i całkiem ergonomiczna. Projekt inspirowany m.in. modelem TT zakłada montaż kilku przycisków, trzech pokręteł i wysuwanego z podszybia ekranu. Zegary są utrzymane w starym stylu oraz charakteryzują się prostotą oraz przejrzystością. Kierownica natomiast jest dobrze wyprofilowana, dzięki czemu idealnie leży w dłoniach. Niewątpliwie fajnym akcentem są okrągłe nawiewy. Nadają wnętrzu uroku oraz za sprawą srebrnych wykończeń rozświetlają konsolę.

Zobacz też: Test Audi Q2 1.4 150 KM S tronic

Używane Audi A1 – usterki silnika 1.4 TFSI/122 KM

Używane Audi A1 najczęściej jest napędzane 122-konnym silnikiem 1,4 TFSI. Siła połączona z lekkością dają hatchbackowi naprawdę dobre osiągi. Przyspieszenie do pierwszej setki trwa tylko 8,9 sekundy. Jednocześnie auto nie powinno być paliwożerne - producent deklaruje spalanie w mieście utrzymujące się na poziomie 6,5 litra paliwa. Niestety motor ma pewne wady. Niemiecki rodowód nie ustrzegł go przed usterkami. W nowoczesnym benzyniaku szybko rozciąga się łańcuch rozrządu, a ponadto uszkadza się wariator zmiennych faz rozrządu.

Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki

Audi

Drugie miejsce w rankingu popularności w palecie silnikowej przypadło dieslowi 1,6 TDI. Jednostka występuje w wersji o mocy 105 i 90 koni mechanicznych. Choć obydwie palą niemalże tyle samo - niespełna 5 litrów oleju napędowego w mieście, mocniejsza jest dużo bardziej dynamiczna. Pozwala osiągnąć 100 km/h już po nieco ponad 10 sekundach. Silnik diesla cieszy się dobrą opinią wśród mechaników. Ci mają do niego wyłącznie dwa zastrzeżenia. Po pierwsze układ wtryskowy jest wrażliwy na jakość paliwa. Po drugie podczas miejskiej eksploatacji zawieść może filtr cząstek stałych.

Zobacz też: Test Audi A5 Sportback 2.0 TDI 190 KM 7 S-tronic Quattro

Używane Audi A1 – usterki silnika 1.2 TFSI/86 KM

Często spotykane są również A-jedynki wyposażone w 1,2-litrowy motor TFSI o mocy 86 koni mechanicznych. Tak skonfigurowane Audi spala w mieście 6,2 litra benzyny. Momentami może mu jednak brakować dynamiki. Sprint do 100 km/h trwa bowiem prawie 12 sekund. Małolitrażowy silnik boryka się z usterkami łańcucha rozrządu. Dodatkowo problemem może być przedwczesna awaria turbosprężarki.

Zobacz też: Test Audi A3 Sportback 1.4 TFSI cod 150 KM man.


Używane: Audi A1 (od 2010) – usterki silnika 1.4/185 KM

W gamie A-jedynki występuje również 1,4-litrowy benzyniak o mocy 185 koni mechanicznych. Motor imponuje osiągami - 6,9 sekundy do setki, ale straszy kolejnymi awariami. Poza usterkami charakterystycznymi dla słabszego wariantu, do listy można dodać możliwość pęknięcia tłoków i uszkodzenie sprzęgiełka magnetycznego pompy wody. Wisienkę na torcie stanowią wersje sportowe. Model S1 z silnika o pojemności 2 litrów wyciska 231 koni mechanicznych, a limitowany Quattro 256 koni mechanicznych.

Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki

Audi

Technologiczne powinowactwo z Volkswagenem Polo jest widoczne w konstrukcji zawieszenia. Przednią oś powstała w oparciu o kolumny McPhersona, podczas gdy tylna belkę skrętną. Wyjątek stanowią wyłącznie czteronapędowe wersje S1 i Quattro. W ich przypadku tylna oś składa się z zestawu wahaczy. Audi A1 ma sztywne resorowanie, dobrze trzyma się drogi i oferuje pewne prowadzenie. To auto idealne dla kierowcy lubiącego szybkie pokonywanie zakrętów, ale i liczącego się z pewnymi stratami na komforcie. Podwozie jest w zasadzie trwałe. Bez żadnych problemów powinno pokonać ponad 100 tysięcy kilometrów.

Zobacz też: Test Volkswagen Polo Cross 1.2 TSI 110 KM DSG

Miniaturowe Audi było zaprojektowane z rozmysłem, oparte o sprawdzoną technologię oraz produkowane w Belgii. A te trzy cechy przekładają się na imponującą bezawaryjność. Właściciele używanych A1 skarżą się wyłącznie na uszczelki klejące się do szyb. A to tak właściwie zaledwie drobiazg. Niezwykle pozytywnie hatchbacka ocenia także m.in. DEKRA. Zdaniem niemieckiej organizacji ewentualne problemy techniczne stanowią margines, a to pozwala Audi uzyskać tytuł jednego z najmniej awaryjnych modeli segmentu B.

Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki

Audi

Luksus musi swoje kosztować. Mimo iż Audi A1 funkcjonuje na rynku od 7 lat, nie da się kupić egzemplarza używanego za mniej niż 31 tysięcy złotych. Górna granica? Ta jest wyznaczona głównie przez zasobność portfela. Dla przykładu jedna z 333 sztuk modelu Quattro potrafi kosztować nawet 300 tysięcy złotych. A-jedynki w wersji podstawowej nie imponowały wyposażeniem. Standardem była klimatyzacja i zestaw poduszek. Na szczęście nabywcy nie szczędzili pieniędzy na opcja. W efekcie nietrudno znaleźć wystylizowany i świetnie doposażony egzemplarz używany.

Zobacz też: Test Audi A5 coupe 2.0 TFSI 252 KM Quattro

Używane Audi A1 (od 2010) - podsumowanie

Audi A1 z całą pewnością nie jest tak wyluzowane jak MINI. Ma prostsze nadwozie, mniej finezyjną deskę rozdzielczą oraz brakuje mu klimatu retro. Za cenę odrobiny niemieckiej sztywności kierowca otrzymuje jednak coś niezwykle ważnego - a mianowicie wybitną bezawaryjność. A to oznacza, że A-jedynka może być wiernym towarzyszem codziennych, miejskich wojaży oraz jest godna uwagi na rynku wtórnym.

Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki

Audi

Używane Audi A1 - ceny części zamiennych:

  • filtr oleju - od 35 zł
  • filtr powietrza - od 49 zł
  • filtr paliwa - od 67 zł
  • filtr kabinowy - od 27 zł
  • zestaw łańcucha rozrządu - od 410 zł
  • zestaw paska rozrządu - od 452 zł
  • tarcza hamulcowa przód - od 86 zł
  • tarcza hamulcowa tył - od 54 zł
  • klocki hamulcowe (komplet na oś) - od 57 zł
  • łącznik stabilizatora - od 37 zł
  • końcówka drążka kierowniczego - od 30 zł
  • amortyzator - od 120 zł
  • sprzęgło komplet - od 449 zł
  • koło dwumasowe - od 1382 zł

Zobacz też: Test Audi A4 Allroad Quattro Ultra 2.0 TFSI 252 KM DSG

Używane Audi A1 - dane techniczne:

  • 1,2 TFSI: 86 KM, 160 Nm, 11,7 s., 180 km/h, 6,2/5,1/4,4
  • 1,4 TFSI: 122 KM, 200 Nm, 8,9 s., 203 km/h, 6,5/5,2/4,4
  • 1,4 TFSI: 185 KM, 250 Nm, 6,9 s., 227 km/h, 7,5/5,9/5,1
  • 2,0 TFSI S1: 231 KM, 370 Nm, 5,8 s., 250 km/h, 9,1/7,0/5,8
  • 2,0 TFSI Quattro: 256 KM, 350 Nm, 5,7 s., 250 km/h, śr. 8,5 litra
  • 1,6 TDI: 90 KM, 230 Nm, 11,4 s., 182 km/h, 4,4/3,8/3,4
  • 1,6 TDI: 105 KM, 250 Nm, 10,5 s., 190 km/h, 4,7/3,9/3,5

Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Używane Audi A1 (od 2010) – opinie i typowe usterki
Audi
Audi
Źródło: INFOR
Czy ten artykuł był przydatny?
tak
nie
Dziękujemy za powiadomienie
Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania w tym artykule, powiedz jak możemy to poprawić.
UWAGA: Ten formularz nie służy wysyłaniu zgłoszeń . Wykorzystamy go aby poprawić artykuł.
Jeśli masz dodatkowe pytania prosimy o kontakt

Komentarze(0)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
    QR Code

    © Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

    Moto
    1 sty 2000
    17 cze 2021
    Zakres dat:

    Zdjęcie samochodu z rejestracją nie narusza RODO

    Zdjęcie samochodu z rejestracją spokojnie można publikować. Powód? Numer rejestracyjny pojazdu nie stanowi danych osobowych.

    Cupra Ateca [TEST]: w 4,9 sek. do setki w... rodzinnym SUV-ie

    Cupra Ateca choć ma typowo rodzinne ubranie, oferuje kierowcy aż 300 koni. Czy takie połączenie sprawdza się na drodze?

    Jak sprawdzić numer PKK? Kierowcę czeka wizyta w urzędzie...

    Jak sprawdzić numer PKK? Niestety, ale ustawodawca nie przewidział możliwości sprawdzenia online. To oznacza, że kierowca musi zawitać w urzędzie.

    Wniosek o dokonanie adnotacji w dowodzie rejestracyjnym

    Wniosek o dokonanie adnotacji w dowodzie rejestracyjnym: jak wygląda, jakie dokumenty do niego dołączyć i ile kosztuje załatwienie sprawy?

    Ile czasu jest ważny numer PKK?

    Ile czasu jest ważny numer PKK? To pytanie, które mogą zadać kandydaci na kierowców. A więc? Postaramy się odpowiedzieć na nie w naszym materiale.

    Fabryczny gaz nie wbity w dowód. Co to oznacza?

    Fabryczny gaz nie wbity w dowód tworzy poważny problem dla kierowcy. Powód? Samochód nie przejdzie przeglądu technicznego!

    Nowy Lexus NX. Wygląda jak stary, ale jest nowy i ma plug-ina

    Nowy Lexus NX został oficjalnie zaprezentowany. Druga odsłona SUV-a segmentu D zdaniem producenta otrzymała aż 95 proc. nowych komponentów.

    Jak założyć PKK przez internet?

    Jak założyć PKK przez internet? Wystarczy że kandydat na kierowcę odwiedzi rządową stronę i po wypełnieniu zatwierdzi wniosek profilem zaufanym.

    Jak usunąć wpis taxi z dowodu? Czy się da?

    Jak usunąć wpis taxi z dowodu rejestracyjnego pojazdu? No i tu pojawia się pewien problem. Bo przepisy mówią nie o usunięciu, a raczej wykreśleniu.

    Gaz nie wbity w dowód: jak zalegalizować LPG w aucie?

    Gaz nie wbity w dowód? Jak zalegalizować obecność instalacji LPG w aucie? Błąd podczas montażu będzie kosztować kierowcę trochę... czasu!

    Mandat za brak wbitego haka. Ile wynosi?

    Mandat za brak wbitego haka: czy policjant może ukarać kierowcę grzywną? Jakie jeszcze konsekwencje oznacza brak haka w dowodzie rejestracyjnym?

    Test: Skoda Octavia Plug-in - nie świetna, ale zaskakująco dobra!

    Skoda Octavia plug-in nie jest idealna. Mimo wszystko test zakończyłem z uśmiechem na twarzy. Powód? Nie tylko hybrydy z Japonii są oszczędne!

    Volkswagen Polo 2021: częściowa autonomia jazdy to nowość!

    Volkswagen Polo 2021 jest oferowany z systemem IQ.Drive Travel Assist. Częściowa autonomia jazdy jest nowością w segmencie B.

    Samochód elektryczny: cena może czynić cuda?

    Samochód elektryczny: cena może sprawić, że elektryka kupiłby każdy Polak. Jaka jednak musiałaby być ta cena? Taka sama jak w spalinowcach.

    Zgłoszenie nabycia pojazdu: gdzie złożyć wniosek? W miejscu...

    Zgłoszenie nabycia pojazdu: gdzie złożyć wniosek? Ministerstwo Infrastruktury nie ma wątpliwości - zgłoszenie składa się w miejscu zamieszkania.

    Dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów jest legalny?

    Dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów jest legalny? Do Trybunały Konstytucyjnego wpłynęła właśnie skarga. Jaka będzie decyzja?

    Jak wygląda rejestracja nowego samochodu z salonu 2021?

    Jak wygląda rejestracja nowego samochodu z salonu w 2021 roku? Teraz salon dealerski może zarejestrować pojazd online. Jak wygląda procedura?

    Opel Astra 2022. Tak będzie wyglądać Astra L!

    Opel Astra 2022 pokazuje pierwsze szczegóły stylistyczne. Co zwraca uwagę? Astra L otrzyma przedni pas w stylu nowej Mokki i wirtualny kokpit.

    Zasady korzystania z hulajnogi elektrycznej

    Zasady korzystania z hulajnogi elektrycznej. Czyli dziś opowiemy o tym, o czym po 20 maja 2021 roku muszą pamiętać kierowcy tego typu pojazdów.

    Samochody wpływają na środowisko? Zdaniem Polaków... nie!

    Samochody wpływają na środowisko? Aż 46 proc. Polaków uważa, że auta nie powodują żadnej szkody, a 21 proc. nie ma zdania.

    Jak dostać się do grupy Speed?

    Jak dostać się do grupy Speed? To pytanie nurtuje kierowców. Odpowiedź? Stanowiska w tej formacji nie wypełnia się raczej z konkursu...

    Zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym

    Zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym: na czym polega i w jaki sposób jest karane? Dziś wyjaśnimy to pojęcie z prawnego punktu widzenia.

    Wbicie haka w dowód. Na czym polega?

    Wbicie haka w dowód - czyli dziś opowiemy o tym jak zalegalizować montaż haka przed wakacyjnym wyjazdem. Zapomnisz o tym? Możesz mieć problem!

    e-TOLL: rejestracja przy pomocy mObywatel

    e-TOLL: rejestracja do systemu jest skomplikowana? W żadnym razie! Teraz rejestrację można autoryzować nawet mObywatelem.

    Test: Nissan Leaf 62 kWh: 217-konny elektryk z dużym zasięgiem

    Nissan Leaf 62 kWh pojawił się przed naszą redakcją. Pierwsze wrażenie? Wydaje się taki zwykły jak na elektryka. Czy to dobrze? Naszym zdaniem...