Śladami Sommelierów – Niemcy
Jeżeli jesteśmy koneserami niemieckich win albo chcemy poznać podstawowe gatunki wytwarzane w tym kraju to powinniśmy wybrać się na wycieczkę objazdową po różnych regionach tego kraju.
Bogata oferta turystyczna Niemiec nie musi się ograniczać tylko do zwiedzania Bawarii tudzież Monachium. Niemcy są jednym z najbardziej cenionych producentów wina i mogą poszczycić się produkcją kilku niepowtarzalnych szczepów wytwarzanych z najdorodniejszych winogron.
Podróżując samochodem po różnych regionach i winnicach naszych sąsiadów będziemy mogli zdegustować kilkadziesiąt rodzajów win i wyrobić sobie opinie na temat jakości wina naszych zachodnich sąsiadów.
Zobacz również: Śladami Sommelierów – Węgry
Niemcy specjalizują się głównie w produkcji białych win - które stanowią ok. 83 procent krajowej produkcji. Racząc się klimatem niemieckich winnic zapoznamy nasze kubki smakowe z podstawowymi gatunkami wina.
Műller-Thurgau to krzyżówka Rieslinga i Silvanera, charakteryzująca się bukietem kwiatowym. Posiada ono dużo mniejszą kwasowość niż Riesling. Jest to najbardziej szlachetny szczep niemiecki. Jego owocowy aromat stonowany jest subtelną kwasowością. W smaku jest pikantny i posiada duży potencjał starzenia.
Silvaner jest natomiast średniej jakości szczepem , który zbierany jest wcześniej niż Riesling. Inna odmiana winogron, z której produkuje się Kerner charakteryzuje się świeżością oraz lekką nutą kwasowości. Scheurebe daje wino o dobrej kwasowości, aromatyczne, pikantne oraz owocowe. Ruländer powstały ze szczepów Grauburgunder i Pinot gris to jedno z bardziej szlachetnych win tego kraju.
Wina czerwone
Niemcy mogą również poszczycić się wytwarzaniem czerwonych win. Najbardziej popularne szczepy to Spätburgunder - wino owocowe z lekko gorzkawym akcentem.
Następne z serii to wino o nazwie Portugieser - wino o jasno czerwonej barwie, lekkie.
Trollinger również cechuje się jasnoczerwoną barwą, owocowym bukietem i świeżością. Wyczuwalny jest lekki odcień goryczki.
Niemcy podzielone są na 13 obszarów winiarskich. Każdy obszar produkuje charakterystyczny dla swojego regionu rodzaj wina.
Wina markowe w Niemczech można podzielić na kilka rodzajów. Pierwszym z nich jest QbA. Do tej kategorii należy duża rzesza win wyróżniających się dużą lekkością, świeżością i nadających się do codziennej konsumpcji.
QmP to wina o najlepszym smaku i jakości. Dzielą się na podgrupy m.in. Kabinett – najlżejsze wina produkowane z pełni dojrzałych winogron.
Następna podgrupa to Spätlese – wina o intensywnym aromacie, bardziej skoncentrowane i przeznaczone do konsumpcji wraz z posiłkami o wyraźnym aromacie.
Auslese to wina również szlachetne o intensywnym bukiecie oraz smaku.
Beerenauslese są wytwarzane z przejrzałych, pojedynczych owoców. Sa to wina deserowe o zrównoważonej kwasowości. Eiswein to wina produkowane na kanwie winogron zbieranych podczas pierwszych przymrozków. Trockenbeerenauslese to wina ze specjalnie przesuszonych gron zbliżonych do rodzynek o bogatym a zarazem słodkim , wręcz miodowym aromacie.
Zobacz również: Ubezpieczenie assistance a wyjazd zagraniczny
Komentarze(0)
Pokaż: