| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Zakładam firmę > Restauracja > Restauracja – oddzielna sala dla palaczy

Restauracja – oddzielna sala dla palaczy

Zakładając restaurację należy pamiętać, że aby w lokalu była możliwość zapalenia papierosa, musi się w nim znajdować oddzielne pomieszczenie dla palaczy. Co więcej dym tytoniowy nie może przenikać do innych pomieszczeń, w których znajdują się osoby niepalące.

Zakaz palenia

Zakaz palenia obowiązuje przede wszystkim w miejscach publicznych, np. zakładach opieki zdrowotnej, szkołach, jednostkach pomocy społecznej, środkach pasażerskiego transportu publicznego, obiektach sportowych, miejscach zabaw dla dzieci, obiektach kultury i wypoczynku przeznaczonych do użytku publicznego, szkołach, przedszkolach, na uczelniach i przystankach.

Palenie jest również zabronione na terenie wielu prywatnych firm, na przykład w lokalach gastronomiczno-rozrywkowych, prywatnych gabinetach i przychodniach, aptekach i pomieszczeniach zakładów pracy.

Porozmawiaj o tym na naszym FORUM!

Oznaczenie zakazu palenia

Właściciel lokalu lub jego zarządzający ma również obowiązek informować klientów o zakazie palenia. Przedsiębiorca jest więc zobowiązany w widocznych miejscach muszą umieszczać oznaczenia słowne i graficzne informujące o obowiązującym tam zakazie palenia, a wywieszki informacyjne przygotowują na własny koszt.

Palarnia w firmie – warunki BHP dla palarni

Pomieszczenie dla palących

Sala dla palaczy powinna więc zostać wyodrębniona i wyposażona w wentylację, aby dym papierosowy nie przenikał do innych izb. Nie może więc to być jedynie część sali przeznaczona dla wszystkich konsumentów zarówno palących, jak i niepalących.

Aby uzyskać specjalnie wydzielone pomieszczenie, niektórzy przedsiębiorcy muszą nawet przeprowadzać remonty albo przebudowywać restauracje, kawiarnie bądź bary. W dodatku wyłączenie odrębnego pomieszczenia możliwe jest tylko tam, gdzie są dwie izby przeznaczone do konsumpcji.

Na palarnie można przeznaczać tylko pomieszczenia urządzone w taki sposób, aby niepalący byli chronieni przed dymem tytoniowym, który w dodatku nie może przenikać do stref koniecznie od niego wolnych.

Restauracja - pozwolenia

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości Twój StartUP

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »