| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Zakładam firmę > Restauracja > Restauracja – oddzielna sala dla palaczy

Restauracja – oddzielna sala dla palaczy

Zakładając restaurację należy pamiętać, że aby w lokalu była możliwość zapalenia papierosa, musi się w nim znajdować oddzielne pomieszczenie dla palaczy. Co więcej dym tytoniowy nie może przenikać do innych pomieszczeń, w których znajdują się osoby niepalące.

Zakaz palenia

Zakaz palenia obowiązuje przede wszystkim w miejscach publicznych, np. zakładach opieki zdrowotnej, szkołach, jednostkach pomocy społecznej, środkach pasażerskiego transportu publicznego, obiektach sportowych, miejscach zabaw dla dzieci, obiektach kultury i wypoczynku przeznaczonych do użytku publicznego, szkołach, przedszkolach, na uczelniach i przystankach.

Palenie jest również zabronione na terenie wielu prywatnych firm, na przykład w lokalach gastronomiczno-rozrywkowych, prywatnych gabinetach i przychodniach, aptekach i pomieszczeniach zakładów pracy.

Porozmawiaj o tym na naszym FORUM!

Oznaczenie zakazu palenia

Właściciel lokalu lub jego zarządzający ma również obowiązek informować klientów o zakazie palenia. Przedsiębiorca jest więc zobowiązany w widocznych miejscach muszą umieszczać oznaczenia słowne i graficzne informujące o obowiązującym tam zakazie palenia, a wywieszki informacyjne przygotowują na własny koszt.

Palarnia w firmie – warunki BHP dla palarni

Pomieszczenie dla palących

Sala dla palaczy powinna więc zostać wyodrębniona i wyposażona w wentylację, aby dym papierosowy nie przenikał do innych izb. Nie może więc to być jedynie część sali przeznaczona dla wszystkich konsumentów zarówno palących, jak i niepalących.

Aby uzyskać specjalnie wydzielone pomieszczenie, niektórzy przedsiębiorcy muszą nawet przeprowadzać remonty albo przebudowywać restauracje, kawiarnie bądź bary. W dodatku wyłączenie odrębnego pomieszczenia możliwe jest tylko tam, gdzie są dwie izby przeznaczone do konsumpcji.

Na palarnie można przeznaczać tylko pomieszczenia urządzone w taki sposób, aby niepalący byli chronieni przed dymem tytoniowym, który w dodatku nie może przenikać do stref koniecznie od niego wolnych.

Restauracja - pozwolenia

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Joanna Targowska

Prawnik

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »