| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Zakładam firmę > Restauracja > Restauracja - lokal

Restauracja - lokal

Znalezienie odpowiedniej lokalizacji dla restauracji, to prawdopodobnie jeden z najtrudniejszych momentów w rozpoczęciu tego typu działalności. Na początku poszukiwań trzeba koniecznie zdecydować jaki charakter ma mieć lokal (np. kameralny czy też duży, jakie usługi mają być oferowane, kameralne spotkania, czy również duże imprezy np. komunie), na jakich klientów nastawiasz się (biznesowych czy innych). Określenie tego zakresu, pomoże ukierunkować poszukiwania odpowiedniego lokalu.

Ekskluzywna, elegancka restauracja najlepiej sprawdzi się w centrum miasta, przy szlakach turystycznych (np. Stare Miasto). Dobrą lokalizacją będzie też bliskość biurowców.

Jeśli myślisz o własnej restauracji raczej nie angażuj się w otwieranie jej w centrum handlowym, tam raczej większą szansę powodzenia mają znane sieci restauracji (chyba że Twoja inwestycja pójdzie w stronę franczyzy).

Klimat lokalu

Aby przyciągnąć klientów musisz ich czymś zaciekawić, zachęcić. Postaraj się powołać do życia lokal, w którym będzie panował miły klimat, atmosfera i który będzie przyciągał ciekawym wystrojem. Musisz pamiętać, iż od tego będzie w bardzo dużym stopniu zależała ilość Twoich klientów.

Klimat lokalu warto też tworzyć poprzez odpowiednią architekturę, wystrój, meble oraz muzykę. Ale pamiętaj, aby te wszystkie elementy dopasować do charakteru restauracji jaki sobie zaplanowałeś (tzn. jeśli postanowiłeś, że Twoja restauracja będzie nastawiona np. na kuchnię orientalną puszczanie hard rocka na pewno nie stworzy odpowiedniego klimatu dla odwiedzających Cię gości).

Remont i wyposażenie restauracji

Istotną kwestią, o której trzeba pamiętać, poszukując odpowiedniego lokalu pod restaurację jest wydzielenie w nim miejsca na kuchnię (zaplecze), toaletę, oraz szatnię lub przynajmniej miejsce gdzie znajdą swoje miejsce wieszaki na ubrania.

Obliczając koszty otwarcia lokalu należy się liczyć z tym, że przed otwarciem jego remont pochłonie od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych (jeżeli to duży lokal i jeżeli masz wobec niego jakieś szczególne plany/pomysły).

Znalezienie lokalu to nie wszystko, czeka Cię jeszcze przystosowanie go. Prawdopodobnie najprościej i najtaniej wykonać remont będzie w lokalu, w którym już wcześniej był jakiś punkt gastronomiczny, niestety nie zawsze jest to możliwe. W innym wypadku czeka Cię naprawdę duży wydatek (rzędu nawet powyżej 100 000 zł).
Do otwarcia restauracji potrzebne będą wszystkie zezwolenia wymagane do prowadzenia lokalu gastronomicznego, projekt lokalu. Konieczne będzie przystosowanie go do wymagań Sanepidu.

Najlepszym rozwiązanie w takiej sytuacji będzie zatrudnienie architekta mającego uprawnienia budowlane, który (za mniej więcej kilkaset złotych) wykona projekt przebudowy/przystosowania lokalu. Projekt musi zostać zaakceptowany przez administratora budynku i inspektora Sanepidu. Dopiero potem można zacząć remont lokalu. 

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Vaillant - Eksperci

Vaillant - producent pieców, kotłów olejowych, kotłów gazowych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »