REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.
Restauracja jako lokal
Restauracja jako lokal

REKLAMA

REKLAMA

Znalezienie odpowiedniej lokalizacji dla restauracji, to prawdopodobnie jeden z najtrudniejszych momentów w rozpoczęciu tego typu działalności. Na początku poszukiwań trzeba koniecznie zdecydować jaki charakter ma mieć lokal (np. kameralny czy też duży, jakie usługi mają być oferowane, kameralne spotkania, czy również duże imprezy np. komunie), na jakich klientów nastawiasz się (biznesowych czy innych). Określenie tego zakresu, pomoże ukierunkować poszukiwania odpowiedniego lokalu.

REKLAMA

Ekskluzywna, elegancka restauracja najlepiej sprawdzi się w centrum miasta, przy szlakach turystycznych (np. Stare Miasto). Dobrą lokalizacją będzie też bliskość biurowców.

Jeśli myślisz o własnej restauracji raczej nie angażuj się w otwieranie jej w centrum handlowym, tam raczej większą szansę powodzenia mają znane sieci restauracji (chyba że Twoja inwestycja pójdzie w stronę franczyzy).

REKLAMA

Klimat lokalu

Aby przyciągnąć klientów musisz ich czymś zaciekawić, zachęcić. Postaraj się powołać do życia lokal, w którym będzie panował miły klimat, atmosfera i który będzie przyciągał ciekawym wystrojem. Musisz pamiętać, iż od tego będzie w bardzo dużym stopniu zależała ilość Twoich klientów.

Klimat lokalu warto też tworzyć poprzez odpowiednią architekturę, wystrój, meble oraz muzykę. Ale pamiętaj, aby te wszystkie elementy dopasować do charakteru restauracji jaki sobie zaplanowałeś (tzn. jeśli postanowiłeś, że Twoja restauracja będzie nastawiona np. na kuchnię orientalną puszczanie hard rocka na pewno nie stworzy odpowiedniego klimatu dla odwiedzających Cię gości).

Remont i wyposażenie restauracji

REKLAMA

Istotną kwestią, o której trzeba pamiętać, poszukując odpowiedniego lokalu pod restaurację jest wydzielenie w nim miejsca na kuchnię (zaplecze), toaletę, oraz szatnię lub przynajmniej miejsce gdzie znajdą swoje miejsce wieszaki na ubrania.

Obliczając koszty otwarcia lokalu należy się liczyć z tym, że przed otwarciem jego remont pochłonie od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych (jeżeli to duży lokal i jeżeli masz wobec niego jakieś szczególne plany/pomysły).

Znalezienie lokalu to nie wszystko, czeka Cię jeszcze przystosowanie go. Prawdopodobnie najprościej i najtaniej wykonać remont będzie w lokalu, w którym już wcześniej był jakiś punkt gastronomiczny, niestety nie zawsze jest to możliwe. W innym wypadku czeka Cię naprawdę duży wydatek (rzędu nawet powyżej 100 000 zł).
Do otwarcia restauracji potrzebne będą wszystkie zezwolenia wymagane do prowadzenia lokalu gastronomicznego, projekt lokalu. Konieczne będzie przystosowanie go do wymagań Sanepidu.

Najlepszym rozwiązanie w takiej sytuacji będzie zatrudnienie architekta mającego uprawnienia budowlane, który (za mniej więcej kilkaset złotych) wykona projekt przebudowy/przystosowania lokalu. Projekt musi zostać zaakceptowany przez administratora budynku i inspektora Sanepidu. Dopiero potem można zacząć remont lokalu. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Wyposażenie kuchni

Ważnym etapem remontu lokalu pod restaurację będzie wyposażenie kuchni. Niezbędne będzie kupienie takich sprzętów jak: lodówka, piec, kuchnia mikrofalowa, stoły, zmywarka, zamrażalnik. Często można takie wyposażenie kupić w komisach gastronomicznych, które sprzedają używane wyposażenie restauracji. Wyjdzie to niewątpliwie taniej niż kupno nowego sprzętu.

Jeżeli natomiast chcesz pokusić się nowy sprzęt, do dyspozycji jest wiele ofert dostępnych na rynku. Znajdź najlepszą dla siebie. Możesz sięgnąć np. do ofert kompleksowego wyposażenia gastronomii, takich firm jak np.:

M&M GASTRO WWW.mmgastro.pl
PROGASTRO WWW.sklep.progastro.pl
Gastropolis Polska Sp. z o.o. WWW.gastropolis.pl
IG GASTRO WWW.jggastro.pl

Wymogi sanitarne lokalu

Lokal przeznaczony na restaurację powinien spełniać określone wymagania higieniczno-techniczne. Tak więc podłogi muszą być łatwe do czyszczenia, a na tzw. zapleczu kuchennym oraz w magazynie przeznaczonym do przechowywania żywności — podłogi muszą być również łatwe do dezynfekcji. Powinny być wykonane z materiałów nieprzepuszczalnych, nienasiąkalnych, toksycznych i zmywalnych.

W kuchni powinien zostać wykonany spływ wody z powierzchni tych podłóg. Również powierzchnie ścian powinny być łatwe do czyszczenia, a na zapleczu kuchennym także i do dezynfekcji. W tych pomieszczeniach, gdzie przetwarza się i obrabia żywność ściany powinny zostać pokryte — co najmniej do wysokości 2 metrów od podłogi — materiałem gładkim. Natomiast połączenia ścian i podłóg muszą być zaokrąglone.

Drzwi prowadzące do pomieszczeń kuchennych należy wykonać z materiału łatwego do czyszczenia i dezynfekcji.

Przy instalowaniu urządzeń ściekowych w kuchni, należy pamiętać o tym, aby były one kryte, a pokrywy kanałów, wypustów podłogowych i studzienek nie wystawały ponad poziom podłogi, lub nie tworzyły zagłębień.

W zależności od rodzaju przygotowywanej żywności powinno się wydzielić osobne narzędzia (np. deski, noże, łyżki itp.). Odpady żywności mają być przechowywane w zamykanych pojemnikach, w innych pomieszczeniach niż te, w których przechowywana będzie żywność.

Ogólne wymagania sanitarne dla lokalu  są m.in. następujące:
- zakład nie może być zlokalizowany w strefie stałego zanieczyszczenia,
- oddzielenie zakładu od lokalu mieszkalnego,
- skanalizowany teren, nieposiadający odkrytych ścieków, mający zabezpieczone wpusty kanalizacyjne,
- sprawna kanalizacja,
- odległość budynków od pojemników na śmieci większa niż 10 m,
- pojemniki na odpady szczelne, niezniszczone, ustawione na utwardzonej powierzchni, powinny posiadać pokrywy,
- dostęp do bieżącej zarówno zimnej jak i ciepłej wody,
- brak WC niedopuszczalny,
- niedopuszczalny brak magazynu lub wydzielonego miejsca do składowania:
a) środków myjących, dezynfekujących,
b) opakowań jednorazowych,
c) opakowań zwrotnych
- występowanie zabezpieczenia przed szkodnikami,
- woda odpowiadająca warunkom do picia i na potrzeby gospodarcze,
- niedostateczna higiena personelu niedopuszczalna,
- występowanie instrukcji mysia i dezynfekcji pomieszczeń, urządzeń i sprzętu.

Wymagania szczegółowe to:
- prawidłowa funkcjonalność pomieszczeń,
- wydzielone pomieszczenie lun stanowisko porcjowania i wydawania potraw,
- dobry stan techniczny pomieszczeń,
- pomieszczenia produkcyjne i ekspedycyjne muszą być wyposażone w umywalki do mycia rąk,
- zapewnienie warunków chłodniczych do przechowywania surowców, półfabrykatów i gotowych wyrobów,
- prawidłowo wyposażona i zorganizowana zmywalnia naczyń kuchennych,
- wydzielona zmywalnia naczyń stołowych oraz możliwość termicznej dezynfekcji naczyń,
- zmywalnia naczyń stołowych musi odpowiadać wymaganiom sanitarno-technicznym,
- skuteczna wentylacja,
- właściwie myte i przechowywane naczynia kuchenne, stołowe i transportowe,
- surowce i półfabrykaty nietrwałe oraz gotowe potrawy nie mogą być przechowywane w temperaturze powyżej 8ºC,
- środki spożywcze właściwej jakości zdrowotnej.

Wszystkie wymienione i pozostałe warunki znajdziesz w rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Dz. U. z 2004 r. Nr 104, poz. 1096)

Przepisy budowlane dla lokalu

Jak każdy lokal gastronomiczny restauracja musi mieć co najmniej 3 metry wysokości, dwa wejścia, odpowiednią klimatyzację i kanalizację itp. Obowiązujące Cię zasady znajdziesz w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690) oraz rozporządzenie zmieniające do tego rozporządzenia (Dz. U. z 2004 r. Nr 109, poz. 1156)

Przepisy przeciwpożarowe

Wymogi bezpieczeństwa pożarowego określa wspomniane już rozporządzenie ministra infrastruktury w z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690). Rozporządzenia określa wymogi bezpieczeństwa, zasady dotyczące dróg ewakuacyjnych, wymagania przeciwpożarowe dla elementów wykończenia wnętrz i wyposażenia stałego.

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR
Czy ten artykuł był przydatny?
tak
nie
Dziękujemy za powiadomienie - zapraszamy do subskrybcji naszego newslettera
Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania w tym artykule, powiedz jak możemy to poprawić.
UWAGA: Ten formularz nie służy wysyłaniu zgłoszeń . Wykorzystamy go aby poprawić artykuł.
Jeśli masz dodatkowe pytania prosimy o kontakt

REKLAMA

Komentarze(0)

Pokaż:

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
    QR Code

    © Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

    Moja firma
    Zapisz się na newsletter
    Zobacz przykładowy newsletter
    Zapisz się
    Wpisz poprawny e-mail
    Informacja o zaległości w ZUS na 0,01 zł wysyłana jest listem poleconym, a najwięksi gracze nie płacą milionowych zadłużeń

    Zadłużenie aktywnych płatników w ZUS rośnie. Rekordzista wśród aktywnych płatników jest zadłużony na ponad 822 mln zł. Czy ZUS może sam zmieniać przepisy? 

    Według danych udostępnionych przez ZUS, na koniec 2023 roku maksymalna kwota zadłużenia aktywnego płatnika wyniosła przeszło 822 mln zł. Rok wcześniej była o 3,5 mln zł mniejsza. Wśród komentujących te dane ekspertów nie brakuje opinii, że dopuszczenie do takiej sytuacji jest skandalem. Z kolei Zakład przekonuje, że sam nie może zmieniać przepisów. Jednak według znawców tematu, ZUS ma odpowiednie narzędzia do ściągania należności i nawet niewielkie kwoty są skutecznie egzekwowane od przedsiębiorców. Do tego po danych widać, że średnie zadłużenie aktywnych płatników wzrosło rok do roku o ponad 3 tys. zł, tj. do wartości blisko 31 tys. zł.

    Czy trzeba płacić ZUS gdy działalność gospodarczą się zawiesi, czy przerwę w biznesie można zrobić tylko raz w roku czy wiele razy

    Działalność gospodarczą wpisaną do CEIDG można zawiesić pod warunkiem, że nie zatrudnia się pracowników. Dlatego co do zasady nie trzeba dodatkowo załatwiać formalności w ZUS.

    Przestępstwa finansowe. Zorganizowane grupy zajmują się praniem brudnych pieniędzy i korumpowaniem urzędników: co trzeba wiedzieć

    Korupcja, pranie pieniędzy, wyłudzenia, ataki hakerskie – to realne zagrożenia XXI wieku. Obecnie przestępczość finansowa, cyberprzestępczość oraz nowoczesne technologie są mocno ze sobą związane.

    Jak jeździć ekologicznie i oszczędnie. Pięć zasad sprawdzonych w praktyce i zalecanych każdej firmie transportowej

    W dobie rosnących kosztów firm transportowych i spowolnienia gospodarczego ekonomiczna jazda przestała być zjawiskiem sporadycznym, a stała się koniecznością i jednym ze sposobów na redukcję wydatków. Jakie są więc najważniejsze zasady ekonomicznej jazdy? 

    REKLAMA

    Zboża ozime wiosną - jak nawozić dolistnie. 5 kluczowych wskazówek

    Jedną z najefektywniejszych form pielęgnacji (dokarmiania) zbóż ozimych wiosną jest nawożenie dolistne. Dobrze przemyślane działania agrotechniczne wraz z odpowiednim wyborem samego nawozu to korzyść dla roślin, a przede wszystkim dla rolnika. 

    Wakacje składkowe – zmiany w projekcie nowelizacji

    Na stronie Rządowego Centrum Legislacji (RCL) została opublikowana nowa wersja projektu nowelizacji ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, która wprowadza tzw. wakacje składkowe. Przewiduje ona m.in. zmiany w zakresie podmiotów uprawnionych do takiej ulgi.

    Firma, która dopuściła do wycieku danych jej klientów traci renomę a także chętnych na zakup jej produktów

    Firmy pracują nad rozwojem marki i jej rozpoznawalnością wiele lat, po czym jedno fatalne zdarzenia burzy cały ten wysiłek. Takim incydentem w naszych czasach jest przede wszystkim wyciek danych klientów. Straconej w ten sposób reputacji marka nie jest w stanie odbudować.

    Zdaniem ZUS należy opłacać składki od wynagrodzenia wspólnika sp. z o.o. za czynności wykonywane na rzecz spółki

    ZUS w swoich najnowszych interpretacjach stwierdził, że wspólnik sp. z o.o., który za czynności wykonywane na rzecz spółki (tj. czynności określone w umowie spółki), bez zawierania ze spółką odrębnej umowy cywilnoprawnej otrzymuje wynagrodzenie, będzie objęty ubezpieczeniami społecznymi z tego tytułu jako zleceniobiorca.

    REKLAMA

    ARiMR - ostatnie 2 dni na wnioski o dofinansowanie ubezpieczenia zwierząt!

    Zostały ostatnie 2 dni dla rolników na złożenie wniosków o zwrot części kosztów ubezpieczenia zwierząt. Kto może złożyć wniosek o dofinansowanie?

    AI Act zatwierdzony. Kiedy wejdzie w życie? 5 wniosków, które są szczególnie ważne dla firm z sektora biomedycznego

    Znamy już finalny, zaakceptowany przez państwa członkowskie draft AI Act – unijnej ustawy o Sztucznej Inteligencji. Jaki wpływ wywrze ona na działalność firm z sektora biomedycznego? Prezentujemy 5 najważniejszych wniosków. 

    REKLAMA