| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Zakładam firmę > Pizzeria > Pomysł na pizzerię

Pomysł na pizzerię

Pomysł na otwarcie własnej pizzerii może być dwojaki. Otwarcie własnego, małego lokalu, z ciekawą aranżacją, miłą i rodzinną atmosferą, sympatyczną obsługą i dobrym kucharzem. Bądź też coraz popularniejszy franchising, czyli wejście do znanej i lubianej sieci istniejących już i rozpoznawanych przez klientów lokali.

Jeżeli wybierzesz taką formę prowadzenia swojej pizzerii otrzymasz tzw. pakiet franczyzowy, nazywany także licencją franczyzową. Stanowi on istotę systemu franczyzowego, w związku z tym że zawiera kompletną koncepcję prowadzenia działalności gospodarczej oferowaną przez franczyzodawcę.
W skład standardowego pakietu wchodzą:
1. znak towarowy,
2. know-how (czyli całokształt wiadomości, wiedzy fachowej, doświadczenia w danej działalności),
3. tzw. podręcznik operacyjny (opis zasad według których będziesz miał obowiązek jako franczyzobiorca prowadzić działalność w ramach systemu franczyzowego),
4. usługi świadczone przez franczyzodawcę na rzecz franczyzobiorcy (np. szkolenia, pomoc w wyborze lokalizacji, pomoc przy budowie/remoncie lokalu – chodzi tu przede wszystkim o jednolity wizerunek wszystkich punktów należących do danej sieci; ponadto wyposażenie, produkty, rekrutację personelu oraz bieżące usługi np. doradztwo, udział w targach, dostarczanie jednolitych produktów i materiałów promocyjnych itd.),
5. opłaty na rzecz franczyzodawcy – najczęściej występują następujące formy opłat za udzielenie licencji na korzystanie z pakietu franczyzowego:
- wstępna opłata franczyzowa (czyli opłata przy wejściu do systemu),
- bieżąca opłata franczyzowa (z reguły jest to procent od wartości sprzedaży realizowanej przez franczyzobiorcę),
- wpłata na wspólny fundusz marketingowy (kwota przeznaczana jest wyłącznie na finansowanie działań promocyjno-reklamowych całego systemu – istotą jest jednolity wizerunek na rynku).


Przykłady
Ofert współpracy w prowadzeniu pizzerii w systemie franchisingowym jest wiele. Możesz sprawdzić m.in. takie oferty jak:

Pizzeria Tivoli
www.tivoli.pl

Sieć Pizzerii Da Grasso
www.dagrasso.pl

Firma Pro-Inwest Sp. z o.o.- Halopizza – catering service
www.halopizza.com.pl

Ta ostatnia firma oferuje pomoc w uruchomieniu i prowadzeniu działalności gospodarczej, opiekę organizacyjną oraz szkoleniową. Kontaktując się z firmą nie musisz jeszcze prowadzić działalności gospodarczej. Halopizza oferuje pomoc w jej uruchomieniu. 

Na start potrzebujesz:
• kapitał rzędu 80 do 150 tys. zł (negocjowany indywidualnie - w zależności od wielkości lokalu),
• własny lokal o pow. 80-130 m2 lub jesteś gotowy taki wynająć.

Współpracując z systemem:
• Twoje koszty wyrównają się z przychodami już po 9 miesiącach (tzw. break even point),
• nakłady inwestycyjne zwrócą się od 18 do 24 miesięcy.

Anna Konarzewska-Żuczek

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Forum Od-nowa

Organizacja non-profit

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »