| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Zakładam firmę > Jak założyć firmę > Założenie działalności gospodarczej w Polsce przez cudzoziemca

Założenie działalności gospodarczej w Polsce przez cudzoziemca

W Polsce, po spełnieniu ustawowych wymogów, cudzoziemcy mogą zakładać i prowadzić działalność gospodarczą na takich samych zasadach jak obywatele polscy. Cudzoziemiec, analogicznie jak obywatel Polski, przez dokonanie wpisu w Centralnej Ewidencji Działalności Gospodarczej staje się przedsiębiorcą.

Natomiast cudzoziemcy, do których nie odnosi się powyższe, z uwagi na posiadanie statusu innego niż wymienione, np. posiadają wizę uprawniającą ich do przebywania na terytorium RP, mają prawo do podejmowania i wykonywania działalności gospodarczej wyłącznie w formie spółki:

  • komandytowej,
  • komandytowo-akcyjnej,
  • z ograniczoną odpowiedzialnością,
  • akcyjnej.

Cudzoziemcy ci nie są zobowiązani do posiadania prawa pobytu na terytorium RP.

Zobacz: Jak uzyskać dotację z urzędu pracy – krok po kroku

Cudzoziemcy mogą także przystępować do wskazanych poszczególnych spółek oraz obejmować bądź nabywać ich udziały lub akcje.

Artykuł 13 ust. 3 sdg. zawiera wyjątek od tejże zasady, o ile umowy międzynarodowe zawierają w tym zakresie szczegółowe regulacje (w związku z zawartą umową, zapisy dotyczą obywateli Stanów Zjednoczonych).

Uregulowania dotyczące członków rodzin (osób zagranicznych i cudzoziemców):

  • członkowie rodziny osób zagranicznych, których obejmują zapisy umowy międzynarodowej i którzy mogą podejmować działalność gospodarczą w formie spółki komandytowej, komandytowo-akcyjnej, z ograniczoną odpowiedzialnością i akcyjnej, posiadający zezwolenie na zamieszkanie na pobyt czasowy, mogą podejmować i wykonywać działalność gospodarczą na takich samych zasadach, jak te osoby zagraniczne,
  • członkowie rodziny, posiadający zezwolenie na pobyt czasowy, udzielone w związku z przybywaniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub przebywaniem na tym terytorium w celu połączenia z rodziną, mogą podejmować i wykonywać działalność gospodarczą w takim samym zakresie jak ci cudzoziemcy, którzy posiadają zezwolenie na pobyt czasowy i wykonują działalność gospodarczą na podstawie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej dokonanego na zasadzie wzajemności.
     

Wniosek o wpis w CEIDG

Cudzoziemiec, analogicznie jak obywatel Polski, przez dokonanie wpisu (drogą tradycyjną lub on –line za pośrednictwem formularza elektronicznego) w Centralnej Ewidencji Informacji Działalności Gospodarczej staje się przedsiębiorcą.

Użytkownicy chcący złożyć wniosek o wpis on – line, nieposiadający w certyfikacie kwalifikowanym w podpisie elektronicznym numeru NIP lub PESEL są zobowiązani do potwierdzenia swojego założonego konta na stronie CEIDG w urzędzie miasta/gminy.

Zobacz: Dobry pomysł to tylko połowa sukcesu start-upu

W przypadku, gdy przedsiębiorca nie posiada numeru PESEL, okazuje upoważnionemu pracownikowi urzędu gminy paszport albo inny dokument potwierdzający jego tożsamość i obywatelstwo.

Rejestracja w KRS

Cudzoziemiec ma możliwość dokonać rejestracji spółki z o.o. oraz komandytowej z wykorzystaniem wzorca umowy on-line przez portal Ministerstwa Sprawiedliwości, jak i drogą tradycyjną. Korzystanie z systemu jest możliwe dla obywateli polskich oraz cudzoziemców po zalogowaniu. Jedynie zarejestrowana osoba może logować się do systemu eMS.

Natomiast rejestracja spółek komandytowo-akcyjnej oraz akcyjnej jest możliwa jedynie drogą tradycyjną.

Źródło: biznes.gov.pl

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Kalkulatory Budowlane

Kalkulatory Budowlane to bezpłatne narzędzie przydatne dla każdego, kto rozpoczyna budowę domu, remont lub wykończenie mieszkania. Za jego pomocą w kilka minut obliczysz, jakie będą koszty Twojej inwestycji.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »