| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Zakładam firmę > Jak założyć firmę > Założenie działalności gospodarczej w Polsce przez cudzoziemca

Założenie działalności gospodarczej w Polsce przez cudzoziemca

W Polsce, po spełnieniu ustawowych wymogów, cudzoziemcy mogą zakładać i prowadzić działalność gospodarczą na takich samych zasadach jak obywatele polscy. Cudzoziemiec, analogicznie jak obywatel Polski, przez dokonanie wpisu w Centralnej Ewidencji Działalności Gospodarczej staje się przedsiębiorcą.

Natomiast cudzoziemcy, do których nie odnosi się powyższe, z uwagi na posiadanie statusu innego niż wymienione, np. posiadają wizę uprawniającą ich do przebywania na terytorium RP, mają prawo do podejmowania i wykonywania działalności gospodarczej wyłącznie w formie spółki:

  • komandytowej,
  • komandytowo-akcyjnej,
  • z ograniczoną odpowiedzialnością,
  • akcyjnej.

Cudzoziemcy ci nie są zobowiązani do posiadania prawa pobytu na terytorium RP.

Zobacz: Jak uzyskać dotację z urzędu pracy – krok po kroku

Cudzoziemcy mogą także przystępować do wskazanych poszczególnych spółek oraz obejmować bądź nabywać ich udziały lub akcje.

Artykuł 13 ust. 3 sdg. zawiera wyjątek od tejże zasady, o ile umowy międzynarodowe zawierają w tym zakresie szczegółowe regulacje (w związku z zawartą umową, zapisy dotyczą obywateli Stanów Zjednoczonych).

Uregulowania dotyczące członków rodzin (osób zagranicznych i cudzoziemców):

  • członkowie rodziny osób zagranicznych, których obejmują zapisy umowy międzynarodowej i którzy mogą podejmować działalność gospodarczą w formie spółki komandytowej, komandytowo-akcyjnej, z ograniczoną odpowiedzialnością i akcyjnej, posiadający zezwolenie na zamieszkanie na pobyt czasowy, mogą podejmować i wykonywać działalność gospodarczą na takich samych zasadach, jak te osoby zagraniczne,
  • członkowie rodziny, posiadający zezwolenie na pobyt czasowy, udzielone w związku z przybywaniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub przebywaniem na tym terytorium w celu połączenia z rodziną, mogą podejmować i wykonywać działalność gospodarczą w takim samym zakresie jak ci cudzoziemcy, którzy posiadają zezwolenie na pobyt czasowy i wykonują działalność gospodarczą na podstawie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej dokonanego na zasadzie wzajemności.
     

Wniosek o wpis w CEIDG

Cudzoziemiec, analogicznie jak obywatel Polski, przez dokonanie wpisu (drogą tradycyjną lub on –line za pośrednictwem formularza elektronicznego) w Centralnej Ewidencji Informacji Działalności Gospodarczej staje się przedsiębiorcą.

Użytkownicy chcący złożyć wniosek o wpis on – line, nieposiadający w certyfikacie kwalifikowanym w podpisie elektronicznym numeru NIP lub PESEL są zobowiązani do potwierdzenia swojego założonego konta na stronie CEIDG w urzędzie miasta/gminy.

Zobacz: Dobry pomysł to tylko połowa sukcesu start-upu

W przypadku, gdy przedsiębiorca nie posiada numeru PESEL, okazuje upoważnionemu pracownikowi urzędu gminy paszport albo inny dokument potwierdzający jego tożsamość i obywatelstwo.

Rejestracja w KRS

Cudzoziemiec ma możliwość dokonać rejestracji spółki z o.o. oraz komandytowej z wykorzystaniem wzorca umowy on-line przez portal Ministerstwa Sprawiedliwości, jak i drogą tradycyjną. Korzystanie z systemu jest możliwe dla obywateli polskich oraz cudzoziemców po zalogowaniu. Jedynie zarejestrowana osoba może logować się do systemu eMS.

Natomiast rejestracja spółek komandytowo-akcyjnej oraz akcyjnej jest możliwa jedynie drogą tradycyjną.

Źródło: biznes.gov.pl

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Andrzej Łukaszewicz

Ekspert z zakresu zamówień publicznych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »