| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Informacja o kraju pochodzenia tylko na niektórych produktach

Informacja o kraju pochodzenia tylko na niektórych produktach

Komisja Europejska oceniła, że koszty umieszczania na etykietach niektórych produktów żywnościowych informacji o kraju pochodzenia mogą przewyższać korzyści z takiego rozwiązania. Wobec tego uznano, że najlepszym rozwiązaniem byłaby dobrowolność umieszczania takiej informacji.

W UE etykiety niektórych produktów już muszą zawierać informację o kraju pochodzenia. Tak jest np. z wołowiną, wieprzowiną, kurczakami, baraniną i mięsem kozim.

W opublikowanych w środę opracowaniach Komisja analizuje opcje w sprawie obowiązkowego oznaczania pochodzenia produktów mlecznych, a także niektórych rodzajów mniej powszechnych gatunków mięsa, w szczególności koniny, mięsa króliczego, dziczyzny oraz ptactwa (hodowlanego i dzikiego).

Zobacz: Uzyskanie dotacji z UE w 2015 roku będzie łatwiejsze?

"Korzyści płynące z nowych wymogów dotyczących etykietowania nie przewyższają w wyraźny sposób kosztów. Dobrowolne zasady etykietowania wydają się być najlepszym rozwiązaniem" - oceniła Komisja.

Do takiej konkluzji autorów publikacji skłoniła analiza kosztów, wynikających z wymagań technicznych i administracyjnych związanych z dodatkowymi informacjami na etykietach. Ponosiłyby je przedsiębiorstwa oraz władze publiczne. Obciążenia nie byłyby równe dla wszystkich producentów - dla jednych byłyby bardziej uciążliwe niż dla innych.

Zobacz: Unia fiskalna w Europie?

"Wydaje się również, że konsumenci nie są skłonni płacić więcej za dodatkowe informacje" - oceniono w raporcie, dotyczącym produktów mlecznych.

W opracowaniu dotyczącym mięsa również wskazano na obciążenia biurokratyczne, wynikające z obowiązku wskazania na etykiecie kraju pochodzenia. Zaznaczono jednak, że zalecenie, dotyczące wprowadzenia obowiązku oznaczania kraju pochodzenia nieprzetworzonego mięsa paczkowanego, może zostać wydane pod warunkiem, że klienci będą gotowi ponosić związane z tym koszty.

Raporty zostały przekazane Parlamentowi Europejskiemu oraz Radzie (przedstawicielom państw członkowskich).

Zobacz: Jak zdobyć dotację z Unii Europejskiej?

Nowe przepisy etykietowania, które weszły w życie w UE w grudniu 2014 r., narzucają od kwietnia tego roku obowiązek informowania o pochodzeniu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego, drobiu i baraniny. Do tej pory podobne reguły od 2002 r. obejmowały wołowinę. Ustalone zostały jako środki ostrożności w związku z epidemią choroby szalonych krów (BSE) wywołanej przez karmienie zwierząt mączką kostną. Odmiana BSE, na którą zapadają ludzie przez zjedzenie mięsa chorych zwierząt, jest nazywana chorobą Creutzfeldta-Jakoba. Zarażenie się nią przez człowieka powoduje w wielu przypadkach śmierć.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Smaga Jaroszyński Spółka Adwokacka sp. j.

Obsługa prawna przedsiębiorców

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »