| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Ułatwienia w zatrudnianiu cudzoziemców

Ułatwienia w zatrudnianiu cudzoziemców

Rządowy projekt ustawy o cudzoziemcach przewiduje jednolitą procedurę ubiegania się o zezwolenie na pracę i pobyt w Polsce. Założeniem projektu jest wydłużenie maksymalnego okresu, na jaki udzielane jest zezwolenie na pobyt czasowy.

Zmienią się również przepisy dotyczące udzielania zezwolenia na pobyt czasowy cudzoziemcom zamierzającym prowadzić działalność gospodarczą w Polsce.


Część obcokrajowców nie musi posiadać zezwolenia na pracę w Polsce. Chodzi tu między innymi o osoby prowadzące szkolenia w ramach programów unijnych, nauczycieli języków obcych wykonujących pracę w szkołach, przedszkolach i podobnych placówkach, studentów, którzy wykonują pracę w ramach odbywania staży zawodowych. Do grupy osób, które nie muszą uzyskiwać zezwolenia na wykonywanie pracy w Polsce należą także obywatele Białorusi, Gruzji, Republiki Mołdowy, Rosji lub Ukrainy, którzy pracują w naszym kraju przez okres nieprzekraczający 6 miesięcy w  ciągu kolejnych 12 miesięcy.


- W przypadku pracowników z krajów, które graniczą z Polską Wschodnią procedura jest dość prosta. Pracodawca musi wypełnić oświadczenie o woli zatrudnienia takiego pracownika, które następnie przesyła do pracownika i on na tej podstawie występuje o wizę. To oświadczenie większość urzędów wydaje od ręki - mówi Agencji Informacyjnej Newseria Andrzej Korkus z Agencji Zatrudnienia EWL.


Zarejestrowane oświadczenie pracodawca przekazuje cudzoziemcowi, który na jego podstawie uzyskuje wizę w celu wykonywania pracy. Pracodawca zatrudnia cudzoziemca po uzyskaniu wizy na okres wskazany w zarejestrowanym oświadczeniu. Cudzoziemca można zatrudnić zarówno na podstawie umowy o pracę, jak i umów cywilnoprawnych. Jeżeli pracownik zmienia miejsce pracy, nowy pracodawca musi uzyskać w urzędzie pracy wskazane wyżej zarejestrowane oświadczenie.


Procedura uzyskiwania zezwolenia na pracę specjalisty cudzoziemca, którego pracodawca chce zatrudnić w swojej firmie, trwa około dwóch miesięcy.


- Są pewne zawody regulowane, przy których nie ma obowiązku występowania o opinię o lokalnym rynku pracy. Jednak większość województw wymaga zbadania polskiego rynku pracy, czy specjalista z danego fachu, którego poszukujemy za granicą, nie znajdzie się w Polsce. Procedura ta trwa około 2-3 tygodni. Następnie trzeba wypełnić wniosek, uzyskać skan paszportu cudzoziemca, którego chcemy zatrudnić. Procedurę tę zamyka uzyskanie opinii z urzędu pracy o lokalnym rynku pracy i uzyskanie zezwolenia na pracę w urzędzie wojewódzkim, co trwa około miesiąca - wyjaśnia Andrzej Korkus.


Porozmawiaj o tym na naszym FORUM!!

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Myloview.pl

Fachowcy branży designu wnętrzarskiego, postanowili stworzyć miejsce dla użytkowników internetu, które pozwoli na wybór dekoracji ściennej najwyżej jakości - myloview.pl. Platforma artystyczna myloview.pl, to sklep internetowy, który pozwoli Państwu na wyposażenie wnętrz oryginalnymi naklejkami, muralami, fototapetami oraz obrazami.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »