| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Ponad 1,3 miliarda zł dla firm inwestujących w przetwórstwo żywności

Ponad 1,3 miliarda zł dla firm inwestujących w przetwórstwo żywności

Ponad 1,3 miliarda złotych z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 wypłaciła Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa firmom inwestującym w przetwórstwo żywności.

Coraz więcej przedsiębiorstw z branży przetwórczej kończy realizację projektów współfinansowanych w ramach PROW 2007-2013. Ci, którzy rozliczyli inwestycje, a jest ich ponad 860, otrzymali już pieniądze z Agencji - łącznie ponad 1,3 mld zł - informuje ARiMR.

Dzięki funduszom dostępnym w działaniu "Zwiększanie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej", objętym PROW 2007-2013, powstało prawie 100 nowych zakładów przetwórczych, a blisko 450 zostało rozbudowanych. Przedsiębiorcy inwestowali również otrzymane środki w wyposażenie swoich firm w nowoczesne maszyny czy urządzenia produkcyjne oraz linie technologiczne.

Wsparcie zostało także przeznaczone na poprawę jakości wytwarzanych produktów oraz lepszą kontrolę nad bezpieczeństwem wytwarzanej żywności. Średni poziom dofinansowania otrzymanego z ARiMR wynosi około 40 proc. kosztów kwalifikowalnych i wielu przedsiębiorców nie zdecydowałoby się na przeprowadzenie inwestycji bez wsparcia finansowego.

Największe inwestycje zrealizowały zakłady zajmujące się przetwórstwem mięsa. Otrzymały one z ARiMR około 360 mln zł dofinansowania, co stanowiło ok. 27 proc. pomocy wypłaconej dla całej branży rolno-spożywczej. Równie chętnie ze wsparcia korzystały firmy z branży owocowo-warzywnej. Agencja wypłaciła im 330 mln zł. Dalsze miejsca w tym rankingu zajęły przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem mleka - ponad 203 mln zł dofinansowania - oraz firmy prowadzące sprzedaż hurtową - 207 mln zł wsparcia.

Najwięcej pieniędzy z działania "Zwiększanie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej" otrzymali przedsiębiorcy z województwa mazowieckiego - 20 proc. wypłaconych dotychczas środków. Tuż za nimi plasują się przetwórcy z Wielkopolski (17 proc. środków), a dalsze miejsca zajmują województwa: łódzkie (11 proc.), kujawsko-pomorskie (10 proc.), lubelskie (8 proc.) i śląskie - (6 proc.).

Dotychczas ARiMR przeprowadziła pięć naborów wniosków o przyznanie pomocy w ramach tego działania na lata 2007-2013. O wsparcie mogły ubiegać się mikroprzedsiębiorstwa, małe i średnie firmy, a także podmioty zatrudniające do 750 osób i których obrót nie przekracza równowartości 200 mln euro rocznie.

Maksymalna wartość dofinansowania mogła wynieść nawet 50 mln zł - w przypadku podmiotów skonsolidowanych; w przypadku innych firm było to 20 mln zł. Całkowita kwota wsparcia była uzależniona od statusu przedsiębiorstwa oraz od tego, jaką prowadziło działalność i czy zaopatruje się w surowce u grup producentów rolnych - poinformowała Agencja.

Przemysł rolno-spożywczy należy do najszybciej rozwijających się dziedzin gospodarki w Polsce. Wartość sprzedaży wynosi 15 proc. całej produkcji przemysłowej.

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Marcin M. Wyrzykowski

Główny Księgowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »