| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Pogorszenie rentowności firm spożywczych w I połowie 2011 r.

Pogorszenie rentowności firm spożywczych w I połowie 2011 r.

Rentowność przemysłu spożywczego w pierwszym półroczu 2011 r. pogorszyła się, spadając do 4,02 proc. z 5,26 rok wcześniej. W całym 2010 r. była ona na poziomie 4,66 proc. - podaje resort rolnictwa.

Jeszcze w 2010 roku wyniki finansowe przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w 2010 r. były dobre, a ich płynność finansowa - bezpieczna.

Z danych opublikowanych przez ministerstwo wynika, że zysk netto firm spożywczych objętych sprawozdawczością w 2010 r. osiągnął 7,7 mld zł i był o 2,5 proc. mniejszy niż rok wcześniej, ale o 20 proc. wyższy niż w złym dla tych firm 2007 r. Dane te zostały obliczone na podstawie sprawozdań z 2520 firm, czyli 42 proc. firm przemysłowych, których udział w produkcji sprzedanej wynosi ponad 97 proc.

Natomiast w pierwszym półroczu 2011 r. kwota zysku obniżyła się w stosunku do analogicznego okresu 2010 r. o 12,5 proc. Wskaźniki rentowności spadły zaś o 1,2-2 pkt proc. W I półroczu ub. r. zysk osiągnęło ok. 72 proc. firm, a rok wcześniej rentownych było ponad 82 proc.

Rentowność poszczególnych branż jest zróżnicowana. W 2010 r. najmniejsze zyski osiągnęła branża olejarska (0,5 proc.), drobiarska (1,75 proc.), mleczarska (2,48 proc.) i rybna (2,60 proc.). Najlepiej pod tym względem wypadły branże: cukrownicza (14,27 proc.) oraz piwowarska (ok. 12,7 proc.). Te dwie branże także osiągnęły najlepsze wyniki w pierwszej połowie 2011 r. - odpowiednio 32,7 proc. oraz 10,1 proc. Ujemne wyniki w tym okresie miały branże: spirytusowa (5,1 proc.) oraz drobiarska (1,2 proc.).

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Pismo "Niebieska Linia"

Dwumiesięcznik poświęcony problematyce przemocy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »