| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Ułatwienia dla producentów win gronowych

Ułatwienia dla producentów win gronowych

Sejmowa komisja rolnictwa poparła wszystkie poprawki Senatu do ustawy o wyrobie win, które mają ułatwić działalność produkującym je rolnikom. Rząd był przeciwny takim regulacjom.

 

Senat wprowadził do ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina 20 poprawek. Poparli je wszyscy posłowie z komisji, przy jednym głosie wstrzymującym się.

 

Poprawki dotyczą ułatwień dla rolników, którzy chcieliby produkować wino z winogron. Obecnie do produkcji wina gronowego i wprowadzania go na rynek mają prawo tylko zarejestrowani przedsiębiorcy.

 

Senator Stanisław Iwan (PO) mówił w kwietniu podczas posiedzenia Senatu, że ustawa o wyrobie wina nie umożliwia rolnikom produkującym ten trunek z winogron tzw. sprzedaży bezpośredniej, a to hamuje rozwój małych winnic, które prowadzone są często jako hobby. Dodał, że przepisy utrudniają odrodzenie się winiarstwa w naszym kraju, np. w okolicach Zielonej Góry, gdzie było ono znane już w XIII wieku.

 

Przyjęte przez Senat poprawki do ustawy o wyrobie wina umożliwiają rolnikom produkującym do 100 hektolitrów wina z własnych winogron jego sprzedaż bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej.

 

Wiceminister rolnictwa Jarosław Wojtowicz poinformował, że resort popiera jedynie 4 poprawki Senatu o charakterze doprecyzowującym. Natomiast nie może zaakceptować pozostałych, Ponieważ wymagałyby one dodatkowych uzgodnień z innymi resortami: gospodarki, zdrowia oraz Finansów, jak również zmiany innych ustaw, np. o swobodzie działalności gospodarczej. Wojtowicz dodał, że prawdopodobnie takie zmiany w ustawie wymagałyby notyfikacji przez Komisję Europejską.

 

Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina przede wszystkim ma dostosować polskie prawo do przepisów Unii Europejskiej.

 

Upraszcza ona wymagania przy wpisie do rejestru przedsiębiorców zajmujących się produkcją lub rozlewem wyrobów winiarskich. Chodzi o producentów wyrabiających niewielkie ilości win owocowych markowych i miodów pitnych markowych z surowców uzyskanych z własnego gospodarstwa.

 

Przewiduje ona ponadto wprowadzenie zmian w klasyfikacji fermentowanych wyrobów winiarskich, takich jak: wino owocowe, miody pitne, napoje winne owocowe, cydry, perry. Ma to zapewnić konsumentom lepszą informację o właściwościach poszczególnych rodzajów fermentowanych napojów winiarskich.

 

Poprawki Senatu zostaną rozpatrzone przez Sejm jeszcze na tym posiedzeniu. Nowa ustawa uchyla dotychczas obowiązującą z 2004 r., ma wejść w życie po 14 dniach od daty publikacji.

 

 

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Ekspert firmy Xella Polska

Eksperci Budowy SILKA YTONG.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »