Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Senacka komisja: bez stanowiska w sprawie wolnego w święto Trzech Króli

Senacka komisja: bez stanowiska w sprawie wolnego w święto Trzech Króli

Senacka Komisja Gospodarki Narodowej przerwała prace nad nowelizacją, wprowadzającą dzień wolny od pracy w święto Trzech Króli. Senackie biuro legislacji uznało bowiem, że rozwiązanie takie wymaga porozumienia międzypaństwowego - Polski z Watykanem.

O tym, że 6 stycznia będzie dniem wolnym od pracy, postanowił pod koniec września Sejm, nowelizując Kodeks pracy i ustawę o dniach wolnych od pracy.

Z opinii biura legislacyjnego Senatu wynika, że przywrócenie 6 stycznia - w święto Trzech Króli - dnia wolnego od pracy wymaga porozumienia między Polską a Stolicą Apostolską, ponieważ zamknięty katalog świąt związanych z religią katolicką określa Konkordat.

W przedstawionej w środę podczas posiedzenia senackiej Komisji Gospodarki Narodowej opinii podkreślono, że rozszerzenie katalogu świąt związanych z religią katolicką może nastąpić "jedynie po porozumieniu układających się stron".

"Jednocześnie Konkordat w art. 27 zakłada, że sprawy wymagające nowych lub dodatkowych rozwiązań będą regulowane na drodze nowych umów pomiędzy umawiającymi się stronami, albo uzgodnień między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej i Konferencją Episkopatu Polski upoważnioną do tego przez Stolicę Apostolską" - tłumaczył przedstawiciel biura legislacyjnego Senatu Szymon Giderewicz.

"Takiego upoważnienia zabrakło" - powiedział Giderewicz i wskazał, że brak stosownego porozumienia może oznaczać, iż nowelizowane przepisy będą niezgodne z konstytucją.

W związku z opinią senackich prawników komisja przerwała prace nad tą nowelizacją do wtorku uznając, że stanowisko w tej sprawie powinni zająć także przedstawiciele Sejmu oraz MSWiA.

Zmiany w Kodeksie pracy i w ustawie o dniach wolnych od pracy mają obowiązywać już od 1 stycznia 2011 r.

Wolny dzień 6 stycznia obowiązywał w Polsce do 1960 r., a obecnie obowiązuje w Niemczech, Grecji, Hiszpanii, Włoszech, Austrii, a także w Szwecji i Finlandii.

6 stycznia Kościół katolicki obchodzi uroczystość Objawienia Pańskiego, czyli święto Trzech Króli: Kacpra, Melchiora i Baltazara. Kończy ono trwające od wigilii obchody Bożego Narodzenia. Uroczystość Trzech Króli obchodzona jest także jako dzień misyjny. W Kościele prawosławnym 6 stycznia to święto Objawienia Pańskiego.

Magdalena Łomozik

Dyplomowany konsultant feng shui