| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Nowa składka na FEP do 15 lutego

Nowa składka na FEP do 15 lutego

Od początku roku przedsiębiorcy muszą rozliczać i opłacać nową składkę na Fundusz Emerytur Pomostowych. Pierwszą składkę za styczeń powinni przelać do ZUS do 15 lutego 2010 r.

Pracodawcy są zobowiązani do 15 lutego przekazać do ZUS składki za zatrudnianych pracowników. Obok składki na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, na Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, od 1 stycznia 2010 r. pojawiła się nowa składka na Fundusz Emerytur Pomostowych (FEP).

Za kogo składka na FEP

Przedsiębiorca musi opłacać składki na FEP za każdego pracownika, bez względu na wymiar czasu pracy, który:

urodził się po 31 grudnia 1948 r. i

wykonuje pracę w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze.


Obowiązek opłacania składek na FEP dotyczy całego okresu, w którym pracownik wykonuje pracę w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, od dnia jej rozpoczęcia do dnia zaprzestania wykonywania tej pracy.

Wysokość składki na FEP


Składkę na FEP oblicza, rozlicza i opłaca co miesiąc płatnik składek w wysokości 1,5 proc. tej samej podstawy wymiaru, od której są naliczane składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Przy ustalaniu podstawy wymiaru składki na FEP stosuje się również ograniczenie rocznej podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie emerytalne i rentowe.


Składka na FEP w całości finansowana jest przez płatnika składek. Należy wykazywać ją w miesięcznej deklaracji rozliczeniowej ZUS DRA. Jej nowy wzór, obowiązujący od 1 stycznia 2010 r., zawiera nowy blok danych - IX „Zestawienie należnych składek na Fundusz Emerytur Pomostowych”.

Alicja Fal

mojafirma.infor.pl

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Tomasz Król

Ekspert podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »