| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Mniej głodnych dzięki zwolnieniu z VAT

Mniej głodnych dzięki zwolnieniu z VAT

Dzięki zwolnieniu z VAT producenci żywności nie wyrzucają jej nadmiaru do kosza, ale przekazują ją organizacjom pożytku publicznego.


W I kwartale 2009 r. o ok. 70 proc. więcej żywności przekazali producenci organizacjom pozarządowym w stosunku do roku 2008. To skutek m.in. wprowadzenia zwolnienia z VAT, które obowiązuje od początku roku. Jak mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności, z danych wynika, że w I kwartale 2008 r. do banków żywności wpłynęły 1174 tony produktów spożywczych, a w I kwartale 2009 r. - 2005 ton.

Ekspert tłumaczy, że każdy producent żywności ma obecnie wybór: albo żywność utylizować, albo przekazywać organizacjom pozarządowym.

- Na zmianie przepisów korzystają głównie osoby najuboższe - przekonuje Marek Borowski.

Natomiast Wojciech Śliż, starszy menedżer w PricewaterhouseCoopers, wyjaśnia, że przepis zwalniający z opodatkowania VAT nieodpłatne dostawy produktów spożywczych dotyczy jedynie producentów. Nie obejmuje on np. dystrybutora, importera, hurtownika, detalisty, dokonujących przekazania produktów spożywczych.

- Podmiotem mogącym skorzystać ze zwolnienia będzie zatem ten, który w swoich księgach będzie mógł wskazać koszty wytworzenia darowanego produktu, a nie jego koszt nabycia - mówi Wojciech Śliż.

Eksperci przyznają, że zwolnienie z VAT powinno obejmować również handlowców.

- Dziwić mogą nieprecyzyjne przepisy w ustawie o VAT, które mogłyby na pierwszy rzut oka sugerować, że ustawodawca przyznaje preferencje podatkowe producentom żywności, a odmawia ich dystrybutorom czy handlowcom - stwierdza Marcin Panek, doradca podatkowy w kancelarii White & Case.

Jego zdaniem brak jest jakiegokolwiek logicznego uzasadnienia dla takiego różnicowania pozycji prawnej producentów i dystrybutorów, a treść obowiązujących od 1 stycznia 2009 r. przepisów pozwala na ich prospołeczną interpretację. Zdaniem Marcina Panka minister finansów powinien szybko wydać ogólną interpretację, która potwierdziłaby możliwość zastosowania zwolnienia od VAT również w przypadku przekazywania żywności przez jej dystrybutorów.

ŁUKASZ ZALEWSKI

lukasz.zalewski@infor.pl

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Aleksandra Chołub

Kancelaria Adwokacka Aleksandra Chołub

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »