Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Sprawozdanie stanie się dowodem dla fiskusa

Sprawozdanie stanie się dowodem dla fiskusa

W sprawozdaniu finansowym za 2008 rok trzeba ujawnić transakcje przeprowadzone na nierynkowych zasadach. Przepisy podatkowe nakazują opodatkowanie wszystkich operacji według cen rynkowych. Złożone sprawozdanie finansowe może przyspieszyć wszczęcie kontroli przez właściwy urząd skarbowy.

Michał Kołosowski, biegły rewident, członek zarządu Europejskiego Centrum Audytu, przyznaje, że przepis wymagający ujawniania transakcji na warunkach innych niż rynkowe, mający na celu zwiększenie wiarygodności jednostek oraz ich transparentności, w praktyce może okazać się przepisem nieużywanym. Spółki są bowiem zobowiązane do identyfikowania takich transakcji zgodnie z art. 9a ustawy o CIT.

- W stosunku do istotnych transakcji z takimi podmiotami spółki są zobowiązane sporządzać dokumentację podatkową dotyczącą użytych cen, tak aby udowodnić ich rynkowość i nie narazić się na szacowanie dochodu ze strony organów podatkowych - twierdzi nasz rozmówca.

Ujawniając fakt zawarcia transakcji na warunkach nierynkowych, spółka może sama sprowokować kontrolę ze strony organów podatkowych, które przecież mają również dostęp do sprawozdań finansowych jednostek. W takim kontekście zasadne jest pytanie, czemu taki przepis pojawił się w znowelizowanej ustawie o rachunkowości? Według Michała Kołosowskiego, może to wynikać z błędnego zrozumienia intencji Międzynarodowego Standardu Rachunkowości 24 (MSR 24), którego celem było zwrócenie uwagi na możliwość wpływu transakcji z jednostkami powiązanymi na sytuację finansową bądź zysk lub stratę jednostki.

Ewa Sobińska, biegły rewident, prezes zarządu ABES Audyt, dodaje, że MSR 24, nakłada wymóg ujawnienia między innymi istoty związku z podmiotem powiązanym i informacji dotyczących transakcji między tymi podmiotami niezbędnych do zrozumienia ich wpływu na sprawozdanie finansowe jednostki. Nie wypowiada się na temat ustalania cen i wyjaśnia we wprowadzeniu, że jednostka może przedstawić je jako równorzędne z tymi, które obowiązują w transakcjach zawartych na warunkach rynkowych tylko wtedy, gdy warunki te mogą zostać potwierdzone. Jak widać, przepis ustawy jest odwrotnością tego, czego wymaga MSR 24.

Nowy zakres ujawnianych informacji

Kliknij aby zobaczyć ilustrację.

SZACOWANIE PRZEZ ORGAN PODATKOWY

Dochody podmiotów powiązanych, które stosują ceny nierynkowe, organ podatkowy określa w drodze oszacowania, stosując następujące metody: porównywalnej ceny niekontrolowanej, ceny odprzedaży, rozsądnej marży (koszt plus). Jeżeli nie jest możliwe zastosowanie tych metod, stosuje się metody zysku transakcyjnego.

miesiące od dnia bilansowego to czas na sporządzenie rocznego sprawozdania finansowego

Agnieszka pokojska

agnieszka.pokojska@infor.pl