| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Darowizna żywności bez podatku

Darowizna żywności bez podatku

Przekazywanie żywności organizacjom pożytku publicznego z przeznaczeniem na cele charytatywne będzie zwolnione z VAT.


Zmiana prawa

Nowelizacja ustawy o VAT, nad którą parlament zakończył już prace, wprowadza preferencje dla podatników przekazujących bezpłatnie żywność. Ustawodawca uregulował zwolnienie z podatku oraz możliwość obniżenia VAT należnego od przekazywanych produktów spożywczych. Nowe przepisy mają usunąć obciążenia fiskalne dla podatników, którzy dostarczają produkty spożywcze organizacjom pożytku publicznego.

Zgodnie z dodanym pkt 16 w art. 43 ustawy o VAT, zwalnia się z podatku dostawę towarów, o której mowa w art. 7 ust. 2 pkt 2, przez producenta produktów spożywczych. Z preferencji skorzysta producent, który przekaże produkty żywnościowe organizacji pożytku publicznego z przeznaczeniem na cele charytatywne. Przedsiębiorca nie zapłaci VAT pod warunkiem prowadzenia szczegółowej dokumentacji potwierdzającej odbiorcę i cel darowizny.

Przedsiębiorcy będą mieli wybór, czy skorzystać z odliczenia VAT, czy zaliczyć dokonaną darowiznę w koszty uzyskania przychodu. W tym celu odpowiednie zmiany zostały wprowadzone również w ustawach o podatku dochodowym. Zgodnie z nimi, do kosztów uzyskania przychodów będzie można zaliczyć koszty wytworzenia lub cenę nabycia produktów spożywczych przekazanych na rzecz organizacji pożytku publicznego, z przeznaczeniem wyłącznie na cele działalności charytatywnej prowadzonej przez te organizacje.

Nowe przepisy zlikwidują problem producentów żywności związany z dodatkowym płaceniem VAT przy przekazywaniu towarów żywnościowych ludziom potrzebującym. Nie udało się go całkowicie rozwiązać przy okazji ostatniej małej nowelizacji ustawy o VAT z 19 września 2007 r., która weszła w życie 1 stycznia 2008 r. Wprowadziła ona zmiany w zakresie naliczania VAT od darowanej żywności, umożliwiając podatnikom obniżenie podstawy opodatkowania przez uwzględnienie wartości rynkowej przekazywanych produktów.

MAGDALENA MAJKOWSKA

magdalena.majkowska@infor.pl

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Krzysztof Kubarski

Ekspert Kredytowy Salomon Finance

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »