| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Produkcja krajowych win będzie łatwiejsza

Produkcja krajowych win będzie łatwiejsza

Winiarze mają czas do 12 września na wpis do rejestru Agencji Rynku Rolnego. Kto się spóźni, będzie miał trudności ze sprzedażą swoich produktów w przyszłym roku.

NOWE PRAWO

Nowelizacja ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, o obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. 2004 nr 34, poz. 192 z późn. zm.), która weszła w życie 8 sierpnia, jest ukoronowaniem starań całego środowiska polskich winiarzy, którzy od lat zabiegali o wprowadzenie przepisów ułatwiających im uprawę winogron, produkcję i sprzedaż wina.

Jesteśmy na dobrej drodze, aby odtworzyć stare tradycje winiarstwa w Polsce - akcentują krajowi producenci.

Produkować wino może każdy, kto chce, ale tylko na potrzeby własne. Gdy chce wprowadzić je do obrotu, musi zarejestrować się w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR.

- Wpis do ewidencji ARR oznacza zobowiązanie producenta do obowiązków, m.in. składania informacji i deklaracji dotyczących wielkości zbiorów winogron oraz wielkości produkcji i zapasów moszczy oraz win gronowych - tłumaczy Bartłomiej Kulisz z Agencji Rynku Rolnego.

Zgodnie z ustawą termin rejestrowania się w ARR upływa 31 lipca każdego roku, czyli w ostatnim dniu tzw. roku winiarskiego, który trwa od 1 sierpnia do 31 lipca. Wyjątkowo w tym roku takie zgłoszenie można składać do 12 września. Winiarzom pozostały więc cztery dni na wpis do ARR, w którym przekazują oni dane o swojej firmie, rodzaju oferowanego produktu i dane działek, na których uprawiana jest winorośl. Na podstawie takiego zgłoszenia przedsiębiorca wpisywany jest do ewidencji prowadzonej przez prezesa ARR i otrzymuje swój numer ewidencyjny.

Nowa ustawa usuwa istotną przeszkodę hamującą rozwój winiarstwa w Polsce. Do art. 17a dodano przepis, który znosi wymóg posiadania przez producentów urządzeń laboratoryjnych do badań fizykochemicznych, odpowiednich linii technologicznych i magazynowych spełniających skomplikowane parametry techniczne. Natomiast zmieniony art. 30 ustawy przewiduje zwolnienie winiarzy z obowiązku prowadzenia składu podatkowego, gdy ich produkcja nie przekracza 100 hektolitrów na rok. Jednak wino musi być opatrzone znakami akcyzy.

KRZYSZTOF POLAK

krzysztof.polak@infor.pl

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Jarosław Szajkowski

Konsultant podatkowy w Instytucie Studiów Podatkowych Modzelewski i Wspólnicy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »