| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Sprawozdania będą bardziej użyteczne dla inwestorów

Sprawozdania będą bardziej użyteczne dla inwestorów

Wykazywane obecnie w sprawozdaniach firm dane szacunkowe często zniekształcają wynik finansowy. W celu wyeliminowania niedostatków podjęto prace nad nowym modelem międzynarodowej sprawozdawczości. Na podstawie przyszłych raportów spółek inwestorom łatwiej będzie podejmować istotne decyzje biznesowe.

Sprawozdania finansowe, zdaniem wielu analityków finansowych, w obecnej formie mają niezbyt dużą użyteczność dla inwestorów podejmujących ważne decyzji biznesowe. Potwierdzają to również liczne badania. Z tego względu Rada Międzynarodowych Standardów Rachunkowości (IASB) razem z amerykańską Radą Standardów Rachunkowości Finansowej (FASB) postanowiły opracować nowy, rewolucyjny model sprawozdawczości finansowej dla firm podlegających Międzynarodowym Standardom Rachunkowości (MSR). Ma on w większym stopniu spełniać potrzeby informacyjne odbiorców sprawozdań, głównie inwestorów i ich doradców.

Jak twierdzi dr Radosław Ignatowski, adiunkt w Katedrze Rachunkowości Uniwersytetu Łódzkiego, nowy model w istotny sposób zmieni oblicze sprawozdawczości finansowej.

- Nie będzie tradycyjnego rachunku zysków i strat, który do tej pory był bardzo krytykowany przez użytkowników. Całościowy wynik działalności firmy będzie prezentowany w innej formie - w podziale na działalność operacyjną, inwestycyjną i finansową - tak jak jest obecnie w cash flow. Ponadto będzie łączyć w sobie elementy wyniku finansowego okresu z zyskami i stratami ujmowanymi bezpośrednio w kapitałach własnych - twierdzi nasz rozmówca. Dodaje, że w bardzo wielu krajach zaczyna dominować biznesowy model sprawozdawczości finansowej, którego założenia opracowane zostały przede wszystkim przez analityków, a nie przez gremia księgowych.

Namiastką takiego modelu sprawozdawczości finansowej są wprowadzone ostatnio zmiany w MSR 1 (jeszcze nie zatwierdzone przez Komisję Europejską). Radosław Ignatowski twierdzi również, że zmiany powinny nastąpić w ciągu dwóch - trzech lat. Będą one skorelowane z tworzącymi się nowymi założeniami koncepcyjnymi sprawozdawczości finansowej, również opracowywanymi wspólnie z FASB.

- Istotne zmiany w zasadach sprawozdawczości finansowej przynoszą także wprowadzone już w styczniu tego roku zmiany w MSR 27 i Międzynarodowym Standardzie Sprawozdawczości Finansowej 8 (MSSF 8) w zakresie sprawozdawczości skonsolidowanej grup kapitałowych. Jak kontrowersyjne są to zmiany, może świadczyć to, że sprzeciwiło się ich wprowadzeniu pięciu spośród 14 członków IASB - przypomina Radosław Ignatowski. Czy zmiany te zaakceptuje Unia Europejska, trudno obecnie przewidzieć, znając przecież bardzo krytyczne uwagi na temat nowego MSSF 8 - Segmenty operacyjne, którego przyjęcie do stosowania w Unii miało bardzo długi i burzliwy przebieg.

Autor:

Źródło:

GP
Personel i Zarządzanie 4/201730.03 zł

Finelog

Finelog sprawia, że logistyka przestaje ograniczać Twój biznes. Tam, gdzie większość ludzi widzi tylko problemy, my widzimy wyzwania i, co jeszcze ważniejsze, rozwiązania.