| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | WIDEOAKADEMIA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Więcej optymizmu

Więcej optymizmu

Styczeń to dobry miesiąc dla przemysłu przetwórczego. Korzystne są też warunki funkcjonowania przedsiębiorstw budowlanych i dużej części firm usługowych. W handlu detalicznym koniunktura jest nadal zła - wynika z badań Głównego Urzędu Statystycznego.

W ankietowanych w tym miesiącu przedsiębiorstwach przemysłu przetwórczego przeważał optymizm. Wśród badanych firm 24 proc. wskazywało na poprawę warunków funkcjonowania firm, a 15 proc. na ich pogorszenie. W rezultacie ogólny wskaźnik koniunktury wyniósł plus 9 (w grudniu plus 6). Szefowie przedsiębiorstw z przemysłu przetwórczego sygnalizują, że mniej jest bieżących zamówień niż w grudniu na towary wytwarzane w firmach, ale oczekują, że w przyszłości będzie ich więcej. Stan zapasów wyrobów gotowych jest nadmierny. Wraz z możliwością terminowego ściągania należności od kontrahentów przedsiębiorcy mają mniejsze trudności w bieżącym regulowaniu zobowiązań finansowych. Firmy przewidują, że w najbliższych miesiącach ich sytuacja finansowa może się nieznacznie poprawić. Natomiast skala zwolnień pracowników może być nieco mniejsza w stosunku do poziomu sygnalizowanego w prognozie z grudnia.

Kliknij aby zobaczyć ilustrację.


Koniunktura w budownictwie jest w tym miesiącu dobra. Ogólny jej wskaźnik wyniósł plus 9 (w grudniu plus 12). Prognozy na najbliższe miesiące związane z zamówieniami i produkcją są w tej branży optymistyczne. Natomiast w handlu detalicznym ogólny wskaźnik koniunktury jest tradycyjnie ujemny, w styczniu wyniósł minus 10. Nastroje w handlu rozmijają się jednak na ogół z wynikami sprzedaży całej branży. O ocenie warunków funkcjonowania handlu detalicznego decydują bowiem właściciele małych i średnich firm, którzy uważają, że duże przedsiębiorstwa handlowe zabierają im klientów.

W usługach obecna koniunktura jest zróżnicowana. Najkorzystniejsza jest w pośrednictwie finansowym. Najgorzej oceniają warunki, w jakich funkcjonują firmy prowadzące działalność hotelarską i gastronomiczną, choć mniej pesymistycznie niż w ostatnich trzech latach.

Wskaźnik koniunktury obliczany jest metodą tzw. salda, to znaczy różnicy między procentem odpowiedzi pozytywnych i negatywnych udzielanych przez kilka tysięcy przedsiębiorców w ankietach GUS. Dodatnia wartość wskaźnika oznacza dobrą koniunkturę, a ujemna – koniunkturę złą.

Janusz K. Kowalski


Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria GRAVIS LEGAL GROUP Widera, Sułkowski Sp.j.

Kancelaria

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »