| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Zmienia się definicja wódki

Zmienia się definicja wódki

Wódkę będzie można produkować nie tylko z ziemniaków i zbóż - przewiduje projekt unijnego rozporządzenia. Zdaniem przedstawicieli branży spirytusowej, jest to rozwiązanie niekorzystne dla polskiej gospodarki.

W grudniu 2005 r. Komisja Europejska przyjęła projekt rozporządzenia w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych. Zawarta w nim definicja wódki dopuszcza stosowanie przy jej produkcji wszelkich surowców rolniczych, czyli nie ogranicza ich do zbóż i ziemniaków. Zdaniem producentów – wódka z trzciny cukrowej lub zepsutego wina będzie o wiele niższej jakości niż ciesząca się renomą, wyprodukowana ze ze zbożowego lub ziemniaczanego zacieru.



– Wprowadzenie nieograniczonej bazy surowcowej do produkcji wódki narusza interesy polskiego rolnictwa i przemysłu spirytusowego – powiedział Henryk Tomasik, dyrektor zarządzający w Krajowej Radzie Przemysłu Spirytusowego.



Przemysł spirytusowy w Polsce zagospodarowuje bowiem około 350 tys. ton zbóż (głównie żyta) oraz ok. 250 tys. ton ziemniaków.



KRPS przygotowała propozycję zmiany definicji wódki zawartej w projekcie rozporządzenia. Ma zamiar przekonać do swojego stanowiska eurodeputowanych z państwa bezpośrednio zainteresowanych problemem oraz tych, którzy są za nieograniczonym zakresem bazy surowcowej do produkcji wódki. W ubiegły czwartek producentów wódki w ich walce o przeforsowanie zawężonej definicji poparła Senacka Komisja Prawa Europejskiego. Przeciw rozporządzeniu jest też Finlandia, Szwecja, Dania, Estonia, Litwa i Łotwa. I chociaż siła głosu jest zbyt mała, aby wnieść konstruktywny sprzeciw wobec projektu rozporządzenia, producenci wódek nie uważają sprawy za przegraną.



Zdaniem Marka Dąbrowieckiego, dyrektora generalnego Bols sp. z o.o., proponowana definicja spowoduje wzrost konkurencji pomiędzy producentami napojów spirytusowych.



– W segmencie najtańszych wódek może nastąpić pogorszenie jakości oraz spadek cen, ze względu na większą ilość nowych produktów, które będzie można klasyfikować jako wódkę. Natomiast w segmencie premium (wódek luksusowych) raczej nie powinniśmy odnotować większego wpływu zmiany tej definicji – dodaje M. Dąbrowiecki.



Anita Skiba, Katarzyna Rychter

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

SaldeoSMART

SaldeoSMART to ewolucja w księgowości.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »