| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Wchodzi w życie: corocznie sprawozdania o ilości wyprodukowanych opakowań

Wchodzi w życie: corocznie sprawozdania o ilości wyprodukowanych opakowań

Dziś, 25 stycznia,  wchodzi w życie rozporządzenie z dnia 31 grudnia 2004 r. w sprawie wzorów formularzy służących do składania rocznych sprawozdań o masie wytworzonych, przywiezionych z zagranicy oraz wywiezionych za granicę opakowań (Dz.U. z 2005 r. nr 4, poz. 30).

Przepisy o opakowaniach i odpadach opakowaniowych wymagają, aby firmy produkujące, eksportujące lub importujące opakowania corocznie składały sprawozdania o ilości wyprodukowanych, wysłanych za granicę lub sprowadzonych stamtąd opakowań. Sprawozdania za 2004 r. trzeba złożyć do marszałka województwa do końca marca br.

W rozporządzeniu wchodzącym dziś w zycie opublikowano nowe wzory oficjalnych formularzy, które trzeba będzie złożyć w tym roku. Także od dziś obowiązuje rozporządzenie z dnia 31 grudnia 2004 r. w sprawie raportów wojewódzkich dotyczących gospodarki opakowaniami (Dz.U. z 2005 r. nr 4, poz. 29). Raporty wojewódzkie za 2004 r. muszą sporządzić (w terminie do 15 maja br.) marszałkowie poszczególnych województw na podstawie danych dostarczonych przez producentów, importerów i eksporterów opakowań.

Artur Zych

Wiceprezes Zarządu i Dyrektor Handlowy BIK Brokers. Absolwent wydziału Zarządzania i Marketingu Uniwersytetu Warszawskiego. W latach 1992-95 jeden z organizatorów i założycieli sieci restauracji KFC, Pizza Hut i Taco Bell należącej do PepsiCo.