| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Już obowiązuje: napoje niskoalkoholowe mogą zawierać substancje aromatyczne

Już obowiązuje: napoje niskoalkoholowe mogą zawierać substancje aromatyczne

Nowe napoje niskoalkoholowe o stężeniu alkoholu od 0,5 proc. do 8,5 proc. mogą zawierać dodatek dwutlenku węgla i inne dozwolone substancje aromatyczne.

Od 8 stycznia 2005 r. obowiązuje rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z dnia 9 grudnia 2004 r. w sprawie szczególnych rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych tych napojów (Dz.U. nr 272, poz. 2696).

Przepisy określają m.in. normy dla nowych napojów niskoalkoholowych, takich jak cydr (cidr) i perry, które mogą zawierać alkohol od 0,5 do 8,5 proc. Przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w tym zakresie mogą napoje te produkować metodą całkowitej lub częściowej fermentacji alkoholowej, nastawu na fermentowane napoje winiarskie inne niż „Polskie Wino/Polish Wine”, w których jako owoców, moszczu owocowego (soku surowego), soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego użyto jabłek, soku jabłkowego lub moszczu jabłkowego – dla cydru, oraz gruszek, soku gruszkowego lub moszczu gruszkowego – dla perry. Napoje cydr i perry mogą być dosładzane sacharozą w postaci cukru półbiałego, białego, rafinowanego, glukozy, fruktozy, cukru palonego lub miodu pszczelego.

Do słodzenia fermentowanych napojów winiarskich mogą być również stosowane inne dozwolone substancje słodzące na podstawie przepisów ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Nowe przepisy dopuszczają także dodawanie do napojów niskoalkoholowych dwutlenku węgla znajdującego się pod ciśnieniem od 1 do 3 barów w temp. 20 st. C.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

AKSJOM Doradztwo Aktuarialne

Specjalizujemy się zarówno w wycenie rezerw na świadczenie pracownicze (zgodnie z MSR 19 i KSR 6) jak i w usługach konsultingowych na rzecz instytucji finansowych (usługi aktuarialne, Wypłacalność II, zarządzanie ryzykiem, rachunkowość zakładów ubezpieczeń).

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »