| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama

Temat: zakładanie działalności

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu zakładanie działalności. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące zakładanie działalności.

Franczyza o formacie przedsiębiorstwa

Aktualizacja: 05.07.2010

Rozróżnienie na pracowników fizycznych i umysłowych doskonale nadaje się do przedstawienia różnicy między franczyzą jednoosobową a taką o formacie przedsiębiorstwa. »

Franczyza jednoosobowa

Aktualizacja: 05.07.2010

Bezsprzecznie najpopularniejsza i najczęstsza forma franczyzy, zazwyczaj wymaga jednej osoby — właściciela (wykonawcy), który często, choć nie zawsze jeździ do klientów furgonetką wyposażoną w narzędzia potrzebne do wykonania usługi albo wypełnioną towarem na sprzedaż. »

Cechy franczyzy – zysk brutto ze sprzedaży

Aktualizacja: 05.07.2010

Franczyza powinna odznaczać się pewnymi szczególnymi cechami. Prócz unifikacji - czyli zdolności do replikowania, unikalnych cech oferty pozwalających na pozyskanie wiernych klientów oraz prostoty działania, równie ważne a wręcz kluczowe jest przynoszenie zysku przez punkt franczyzowy. »

Cechy franczyzy – prostota działania

Aktualizacja: 02.09.2011

Franczyza lepiej niż jakakolwiek inna forma biznesu pozwala ludziom mającym różne doświadczenie i umiejętności robić coś zupełnie odmiennego od tego, co robili w przeszłości. »

Cechy franczyzy – Unikalna Cecha Oferty

Aktualizacja: 05.07.2010

Działalność franczyzowana musi pozwalać na replikację - każdy punkt handlowy, czy usługowy musi być podobny do innych. Musi mieć także coś, co ją wyróżni na tle konkurencji i co sprawi, że będzie wybierana przez klientów - chodzi tu o unikalne cechy oferty. »

Cechy franczyzy - unifikacja

Aktualizacja: 05.07.2010

Zdolność franczyzowania jest relatywnie rzadkim towarem - na pierwszy rzut oka wydaje się, że niewiele form biznesowych można z powodzeniem zaadaptować do tego formatu. Aby przedsięwzięcie miało perspektywę rozwoju i osiągnięcia dojrzałości, musi dodatkowo charakteryzować się pewnymi cechami. Pierwszą z nich jest unifikacja. »

Franczyza w Polsce

Aktualizacja: 05.07.2010

Firma konsultingowa PROFIT system, specjalizująca się w doradztwie z zakresu franczyzy, już po raz czwarty prezentuje raport o rynku franczyzowym w Polsce. »

Współczesna franczyza

Aktualizacja: 30.11.2016

Mówiąc dziś o franczyzie, mamy na myśli „franczyzę formatu biznesowego”. Najistotniejsza jest  format, czyli wypróbowany i przetestowany system prowadzenia biznesu — sprzedaży dóbr lub usług — który może zostać powielony przez innych. Równie często stosuje się bardzo pomocne określenie „pakiet franczyzowy”. »

Na czym polega franczyza?

Aktualizacja: 16.12.2011

Nie ma pewności, kiedy i gdzie użyto po raz pierwszy tego terminu w stosunku do tego rodzaju działalności, ale prawie na pewno miało to miejsce w Stanach Zjednoczonych. Mówi się również, że system umów licencyjnych w handlu w Wielkiej Brytanii, polegający na tym, że piwowarzy udzielali właścicielom pubów wyłącznych praw na sprzedaż wytwarzanych przez nich gatunków piwa i żadnych innych, był wczesną formą franczyzy. »

Firmy spóźniają się z zapłatą faktur

Aktualizacja: 11.10.2011

Polskie firmy otrzymują rocznie około 15 tys. faktur, które potwierdzają zakup. Jednak obowiązujące metody pracy powodują, że duża ilość faktur nie zostaje zapłacona na czas. »

Miary oceny sytuacji majątkowej firmy – wskaźniki płynności finansowej

Aktualizacja: 01.12.2011

Wskaźnik bieżący płynności finansowej (Wp), pozwala ocenić w jakim stopniu firma jest w stanie spłacać bieżące zobowiązania wobec dostawców oraz innych wierzycieli np. banku kredytującego. »

Sklep mięsny

Aktualizacja: 12.09.2014

Otwarcie sklepu mięsnego to może być bardzo dobry pomysł. Polacy bardzo lubią dobrą wędlinę i generalnie potrawy mięsne. Często zamiast szukać tych wyrobów w hipermarketach - kupują je w małym specjalistycznym sklepie. Taka decyzja często oznacza większą pewność dobrego smaku i świeżości. »

Sklep spożywczy - lokal

Aktualizacja: 17.11.2011

Do otwarcia sklepu spożywczego wystarczy już lokal o powierzchni 50 m2. Będzie to powierzchnia wystarczająca do otwarcia małego sklepu spożywczego. Oczywiście każda większa powierzchnia lokalu daje automatycznie szersze możliwości prowadzenia tego typu sklepu. »

Sklep spożywczy - pozwolenia

Aktualizacja: 12.09.2014

Trzeba uzyskać kilka pozwoleń, by prowadzić sklep z prawdziwego zdarzenia. »

Sklep spożywczy - franczyza

Aktualizacja: 23.07.2010

Franczyza to sposób na własny biznes, w oparciu o pomysł organizatora przedsięwzięcia. W oparciu o znane logo łatwiej często prowadzić sklep, czy inne przedsięwzięcie gospodarcze. Minusem są z pewnością większe koszty - franczyzodawcy trzeba płacić stałą opłatę za pomysł i know how. »

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Joanna Komandzik-Szałagan

Prawnik

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »