| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Prawo > Spółki > Spółka z o.o. > Roczne sprawozdanie finansowe spółki z o.o.

Roczne sprawozdanie finansowe spółki z o.o.

Zarząd spółki z ograniczoną odpowiedzialnością zobowiązany jest do sporządzenia rocznego sprawozdania finansowego za poprzedni rok obrotowy. Sprawozdanie wraz z koniecznymi dokumentami składa się w odpowiednim sądzie rejestrowym.

Na podstawie przepisów ustawy o rachunkowości (UoR) zarząd spółek kapitałowych składa roczne sprawozdanie finansowe za poprzedni rok obrotowy. W przypadku spółki z o.o. konieczne jest dołączenie sprawozdania zarządu z działalności spółki, które wymaga zatwierdzenia przez wspólników na zwyczajnym zgromadzeniu wspólników.

Sprawozdanie z działalności spółki

Sprawozdania z działalności nie umieszcza się w rocznym sprawozdaniu finansowym. Stanowi ono odrębny dokument, który ma na celu dostarczenie niezbędnych informacji o stanie majątku spółki oraz jej sytuacji finansowej, które pozwoli na analizę działalności w latach poprzednich oraz umożliwi ocenę przyszłych działań. Sprawozdanie powinno zawierać ocenę ryzyka i opis zagrożeń, a w szczególności informacje o:

1. zdarzeniach istotnie wpływających na sytuację spółki,
  2. przewidywanym rozwoju,
  3. ważniejszych osiągnięciach w sferze badań i rozwoju,
  4. aktualnej i przewidywanej sytuacji finansowej,
  5. nabyciu udziałów bądź akcji własnych (celu ich nabycia, liczbie i wartości nominalnej, cenie nabycia i cenie sprzedaży),
  6. koniecznych instrumentach finansowych w zakresie ryzyka i metod zarządzania,
  7. stosowaniu zasad ładu korporacyjnego, w przypadku spółek, których papiery wartościowe zostały dopuszczone do obrotu na jednym z rynków regulowanych Europejskiego Obszaru Gospodarczego.

Sprawozdanie z działalności spółki należy sporządzić w terminie 3 miesięcy od zakończenia roku obrotowego w celu umożliwienia jego weryfikacji przez biegłego rewidenta. Konieczne jest przedłożenie tego raportu do podpisu wyłącznie przez obecny zarząd spółki. Jednakże osoby odpowiedzialne za prowadzenie ksiąg rachunkowych uczestniczą w opracowywaniu tego sprawozdania. Pomimo, iż sprawozdanie z działalności stanowi dodatkowy dokument do rocznego sprawozdania finansowego to biegły rewident ma obowiązek przeprowadzić badanie celem sprawdzenia, czy zawarte informacje są kompletne i zgodne z informacjami w sprawozdaniu finansowym. Następnie zarząd zwołuje zwyczajne zgromadzenie wspólników, na którym podejmują uchwałę o zatwierdzeniu sprawozdania z działalności, które powinno odbyć się w terminie 6 miesięcy po upływie roku obrotowego. Jeżeli zarząd nie zachowa terminu do zwołania zgromadzenia powinna zrobić to rada nadzorcza lub komisja rewizyjna spółki. Na posiedzeniu zgromadzenia powinna zostać również powzięta uchwała o podziale zysku lub pokryciu straty.

Porozmawiaj o tym na naszym FORUM!

Chcesz otrzymywać więcej aktualnych informacji? Zapisz się na nasz Newsletter!