Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Spółki > Czy muszę przygotowywać sprawozdanie

Czy muszę przygotowywać sprawozdanie

Byłem członkiem rady nadzorczej spółki akcyjnej. Czy muszę jeszcze pracować przy opracowaniu sprawozdania obejmującego okres, kiedy pełniłem tę funkcję.

Tak

Zarówno odwołany członek zarządu, jak i członek rady nadzorczej ma prawo i obowiązek uczestniczyć w przygotowywaniu sprawozdania.

Przepis dotyczący praw i obowiązków członków zarządu stosuje się odpowiednio do osób wchodzących w skład rady nadzorczej. Z jego postanowień wynika, że odwoływany członek zarządu jest uprawniony i zobowiązany złożyć wyjaśnienia w toku przygotowywania sprawozdania zarządu i sprawozdania finansowego, obejmujących okres pełnienia przez niego funkcji członka zarządu, oraz do udziału w walnym zgromadzeniu zatwierdzającym sprawozdania. Jednocześnie w przepisach przewidziano możliwość odstąpienia od tej zasady. Akt odwołania członka rady nadzorczej może bowiem stanowić inaczej i zwalniać go z obowiązku uczestniczenia w pracach nad przygotowaniem sprawozdania.

PODSTAWA PRAWNA

l Art. 370 ustawy z 15 września 2000 r. - Kodeks spółek handlowych (Dz.U. nr 94, poz. 1037 z późn. zm.).

RAFAŁ MALISZEWSKI

ekspert z Kancelarii Prawnej Rakowski i Wspólnicy

Polski Związek Wynajmu i Leasingu Pojazdów (PZWiLP)

Organizacja zrzeszająca firmy leasingowe