| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Zarządzanie > Sekretariat > Organizacja pracy > Przykład rozliczenia delegacji

Przykład rozliczenia delegacji

Wyjazd służbowy wiąże się z pewnymi obowiązkami pracodawcy, który musi m.in. rozliczyć się z pracownikiem i zwrócić mu koszty poniesione na przejazdy. Poniżej przedstawiamy jeden ze sposobów takiego rozliczenia.

Pani Ewa Wiśniewska udała się w podróż służbową do Francji na 9 dni od dnia 12.08.09 do 20.08.09 r. samolotem wylatującym z Warszawy 12.08.09 o godzinie 9.30. Powrót nastąpił zgodnie z rozkładem lotów 20.08.09. o godzinie 16:20.

Pani Wiśniewska spędziła dwa noclegi w pokoju gościnnym strony zagranicznej z którą prowadzone były rozmowy. Pozostałe sześć nocy spędziła w hotelu w innej miejscowości.

Rozliczenie delegacji w euro

- diety, 8 pełnych dób I jedna rozpoczęta doba do 8 godzin
                                                                                                                                                                 8x42 euro= 336,00 euro
                                                                                                                                                                 1/3x42euro=14,00 euro
                                                                                                                                                                 Razem = 350 euro
- koszty 6 noclegów – dwa bezpłatne w pokoju gościnnym
                                                                                                                                                                 6x120 euro=720 euro
- koszty dojazdów i usług bagażowych- była w dwóch miejscowościach

                                                                                                                                                                 2x42 euro= 84,00 euro
- koszt przejazdów miejscowych ( 10% diety za każdą rozpoczętą dobę).
                                                                                                                                                                 9x4,2 = 37,80

                                                                                                                                                                 Razem = 1191,80 euro
Razem pracownik poniósł koszty w wysokości 1191,80 euro

Polecamy: Wyjazdy zagraniczne a zwrot wydatków

Nie zostały w wyżej pokazanym przykładzie doliczone koszty przelotu samolotem, ponieważ pracownik rzadko pokrywa cenę biletu z własnej kieszeni.
Zazwyczaj bilet, za który płaci pracodawca, zamawia ( płacąc za niego przelewem) administracja ( sekretarka, asystentka).

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Adam Głos

Od stycznia 2013 roku pełni funkcję Prezesa Tax Care. Wcześniej, przez blisko trzy lata, pracował na stanowiskach: Dyrektora Sprzedaży oraz Wiceprezesa Zarządu.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »