| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Praca i ubezpieczenia > Systemy zatrudniania cudzoziemców

Systemy zatrudniania cudzoziemców

Systemy zatrudniania cudzoziemców w Polsce zostały określone w kilku aktach prawnych. Najważniejszą procedurą w zatrudnieniu jest system zezwoleń na pracę, jednakże prawo polskie przyznaje możliwość zatrudnienia cudzoziemców bez konieczności uzyskania takiego zezwolenia.

 

Pierwszym podstawowym systemem w zatrudnieniu cudzoziemców jest praca na podstawie zezwolenia wydawanego przez wojewodę zgodnie z przepisami ustawy o promocji zatrudnienia i instytucji rynku pracy (Dz.U. 2013.674). Cudzoziemiec jest uprawniony do otrzymania zezwolenia, jeżeli m.in. posiada statut uchodźcy na terenie Polski, posiada zezwolenie na osiedlenie, korzysta z ochrony czasowej w Polsce etc. Należy zaznaczyć, iż obywatele Unii Europejskiej nie muszą starać się o uzyskanie takiego zezwolenia. Jednakże Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w sentencji wyroku z dnia 12 listopada 2007 r. (II SA/Wa 1293/07) zaznaczył, że nie zwalnia cudzoziemca okoliczność posiadania zezwolenia na wykonywanie pracy z obowiązku posiadania stosownego zezwolenia na wykonywanie funkcji członka zarządu spółki prawa handlowego na podstawie stosunku pracy lub innej dopuszczalnej prawem formy podjęcia pracy zarobkowej.


Zobacz również:
Jak prawidłowo zatrudniać cudzoziemców


Rodzaje zezwoleń


Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie wydawania zezwolenia na pracę cudzoziemca (z dn. 29 stycznia 2009 r. Dz.U. 2009.16.84) w § 2 określa 5 typów zezwoleń:


1. A - dotyczy cudzoziemca wykonującego pracę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie umowy z podmiotem, którego siedziba lub miejsce zamieszkania albo oddział, zakład lub inna forma zorganizowanej działalności znajduje się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,


2. B - dotyczy cudzoziemca wykonującego pracę polegającą na pełnieniu funkcji w zarządzie osoby prawnej wpisanej do rejestru przedsiębiorców lub będącej spółką kapitałową w organizacji przez okres przekraczający 6 miesięcy w ciągu kolejnych 12 miesięcy,


3. C - dotyczy cudzoziemca wykonującego pracę u pracodawcy zagranicznego, delegowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na okres przekraczający 30 dni w roku kalendarzowym do oddziału lub zakładu podmiotu zagranicznego, jego podmiotu zależnego lub podmiotu powiązanego długoterminową umową o współpracy z pracodawcą zagranicznym,


4. D - dotyczy cudzoziemca wykonującego pracę u pracodawcy zagranicznego, nieposiadającego oddziału, zakładu lub innej formy zorganizowanej działalności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, delegowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w celu realizacji usługi o charakterze tymczasowym i okazjonalnym (usługa eksportowa),


5. E - dotyczy cudzoziemca wykonującego pracę u pracodawcy zagranicznego, delegowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na okres przekraczający 3 miesiące w ciągu kolejnych 6 miesięcy w innym celu.


Należy pamiętać, że o wydanie zezwolenia ubiega się pracodawca. Podmiot powierzający pracę zobowiązany jest do złożenia odpowiedniego wniosku we właściwym ze względu na swoją siedzibę urzędu wojewódzkiego wraz z wymaganymi dokumentami.

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Mateusz Łątkowski

Adwokat kościelny, Aplikant adwokacki

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK