REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Kontrola chorego pracownika przez pracodawcę

Jarosław Krasnodęmbski
inforCMS

REKLAMA

REKLAMA

Pracodawca może kontrolować chorego pracownika. Jest to możliwe w przypadku, gdy pracodawca ma podejrzenia, że zwolnienie lekarskie służy pracownikowi do uzyskania dodatkowych dni wolnych od pracy.

Podważenie wystawionego przez lekarza zwolnienia jest dla pracodawcy niemożliwe. Jednak gdy pracodawca posiada wątpliwości co do niezdolności pracownika do pracy, to może go osobiście skontrolować tylko w wypadku, gdy zatrudnia on więcej niż 20 pracowników.

REKLAMA

Zwolnienie lekarskie przysługuje każdemu pracownikowi. Potencjalna choroba pracownika jest zawsze wpisana w ryzyko pracodawcy. Pracownik przebywający na zwolnieniu lekarskim nie może być z tego powodu traktowany gorzej od pozostałych, w szczególności nie mogą być wobec niego wyciągane żadne konsekwencje z tytułu zwolnienia lekarskiego.

Kontrola chorego pracownika

Pracodawca przeprowadza formalną kontrolę zwolnienia lekarskiego, w celu wykrycia czy zwolnienie nie jest przypadkiem sfałszowane lub czy zostało ono wydane zgodnie z przepisami w sprawie zasad i trybu wystawiania zaświadczeń lekarskich.

Jednym z uprawnień kontrolnych jest również możliwość sprawdzania, czy chorujący pracownicy wykorzystują swoje zwolnienia lekarskie zgodnie z ich celem i zgodnie z zaleceniami lekarskimi.

REKLAMA

Wskazane uprawnienie przysługuje pracodawcy, jak i Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych, w zależności od liczby zatrudnionych pracowników. Może ono być realizowane zarówno przez kontrolę pracownika w jego miejscu zamieszkania lub w miejscu jego pobytu, jak i w miejscu, gdzie pracownik wykonuje pracę w trakcie zwolnienia lekarskiego, jeżeli pracodawca lub ZUS posiadają informacje w tym zakresie.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Celem  kontroli chorego pracownika jest ustalenie, czy  nie wykonuje on w tym czasie pracy zarobkowej lub czy nie wykorzystuje zwolnienia dla własnych potrzeb, np. sprzątając w domu, pracując na podwórku, czy podróżując.

Zobacz: Jak kontrolować chorego pracownika

Kontrola zasadności zwolnienia lekarskiego

Szczególne uprawnienie przysługuje lekarzom orzecznikom ZUS. Kontrola prowadzona przez tych lekarzy, polega na zbadaniu zasadności wydawanych orzeczeń o czasowej niezdolności do pracy.

Celem tej kontroli jest ustalenie, czy pracownik prawidłowo otrzymał zwolnienie lekarskie. Lekarze orzecznicy badają, czy zwolnienie lekarskie zostało wydane na podstawie stanu zdrowia pracownika, uzasadniającego zwolnienie od pracy. Kontrola wykonywana przez lekarzy orzeczników może odbyć się na również na wniosek pracodawcy. O wyniku postępowania w tej sprawie ZUS zawiadamia pracodawcę, nawet gdy o kontrolę nie wnioskował.

Zobacz: Zakwestionowanie zwolnienia lekarskiego pracownika

Autopromocja

REKLAMA

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

Komentarze(0)

Pokaż:

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
    QR Code
    Moja firma
    Zapisz się na newsletter
    Zobacz przykładowy newsletter
    Zapisz się
    Wpisz poprawny e-mail
    Drogie podróże zarządu Orlenu. Nowe "porażające" informacje

    "Tylko w 2022 roku zarząd Orlenu wydał ponad pół miliona euro na loty prywatnymi samolotami" - poinformował w poniedziałek minister aktywów państwowych Borys Budka. Dodał, że w listopadzie ub.r. wdano też 400 tys. zł na wyjazd na wyścig Formuły 1 w USA.

    Cable pooling - nowy model inwestycji w OZE. Warunki przyłączenia, umowa

    W wyniku ostatniej nowelizacji ustawy Prawo energetyczne, która weszła w życie 1 października 2023 roku, do polskiego porządku prawnego wprowadzono długo wyczekiwane przez polską branżę energetyczną przepisy regulujące instytucję zbiorczego przyłącza, tzw. cable poolingu. Co warto wiedzieć o tej instytucji i przepisach jej dotyczących?

    Wakacje składkowe. Od kiedy, jakie kryteria trzeba spełnić?

    12 kwietnia 2024 r. w Sejmie odbyło się I czytanie projektu nowelizacji ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Projekt nowelizacji przewiduje zwolnienie z opłacania składek ZUS (tzw. wakacje składkowe) dla małych przedsiębiorców. 

    Sprzedaż miodu - nowe przepisy od 18 kwietnia 2024 r.

    Nowe przepisy dotyczące sprzedaży miodu wchodzą w życie 18 kwietnia 2024 r. O czym muszą wiedzieć producenci miodu?

    REKLAMA

    Branża HoReCa nie jest w najlepszej kondycji. Restauracja z Wrocławia ma 4,2 mln zł długów

    Branża HoReCa od pandemii nie ma się najlepiej. Prawie 13,6 tys. obiektów noclegowych, restauracji i firm cateringowych w Polsce ma przeterminowane zaległości finansowe na ponad 352 mln zł. 

    Branża handlu detalicznego liczy w 2024 roku na uzyskanie wyższych marż – i to mimo presji na obniżanie cen

    Choć od pandemii upłynęło już sporo czasu, dla firm handlu detalicznego dalej największym wyzwaniem jest zarządzanie kosztami w warunkach wciąż wysokiej inflacji oraz presji na obniżkę cen. Do tego dochodzi w dalszym ciągu staranie o ustabilizowanie łańcucha dostaw. Jednak coraz więcej przedsiębiorstw patrzy z optymizmem w przyszłość i liczy na możliwość uzyskania wyższej marzy.

    Coraz więcej firm ma w planach inwestycje – najwięcej wśród średnich, co trzecia. Co to oznacza dla gospodarki

    Czwarty kwartał z rzędu rośnie optymizm wśród przedsiębiorców, co oznacza powrót do normalności jakiego nie było od czasów pandemii. Stabilność w pozytywnych nastrojach właścicieli i kadry zarządzającej firmy dobrze rokuje dla tempa wzrostu polskiej gospodarki.

    KPO: Od 6 maja 2024 r. można składać wnioski na dotacje dla branży HoReCa - hotelarskiej, gastronomicznej, cateringowej, turystycznej i hotelarskiej

    Nabór wniosków na dotacje dla branży hotelarskiej, gastronomicznej i cateringowej oraz turystycznej i kulturalnej w ramach Krajowego Planu Odbudowy ogłoszono w kwietniu 2024 r. Wnioski będzie można składać od 6 maja 2024 r. do 5 czerwca 2024 r.

    REKLAMA

    Ile pracuje mikro- i mały przedsiębiorca? 40-60 godzin tygodniowo, bez zwolnień lekarskich i urlopów

    Przeciętny mikroprzedsiębiorca poświęca dużo więcej czasu na pracę niż przeciętny pracownik etatowy. Wielu przedsiębiorców nie korzysta ze zwolnień lekarskich i nie było na żadnym urlopie. Chociaż mikroprzedsiębiorcy zwykle zarabiają na poziomie średniej krajowej albo trochę więcej, to są zdecydowanie bardziej oszczędni niż większość Polaków.

    Duży wzrost cyberataków na świecie!

    Aż 28 proc. O tyle procent wzrosła liczba ataków cyberprzestępców. Hakerzy stawiają także na naukę i badania oraz sektor administracyjno-wojskowy. W Europie liczba ataków ransomware wzrosła o 64 proc. Jest się czego obawiać. 

    REKLAMA