| INFORFK | INFORRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Praca i ubezpieczenia > Zatrudnianie pracowników z Ukrainy

Zatrudnianie pracowników z Ukrainy

Zatrudnienie pracownika będącego obywatelem Ukrainy, Białorusi, Mołdawii, Gruzji czy Rosji nie wymaga uzyskania zezwolenia. Pracodawca musi jednak zarejestrować zamiar zatrudnienia osób z tych krajów – w formie oświadczenia – w urzędzie pracy.

W okresie wiosenno-letnim wzrasta zapotrzebowanie na pracowników sezonowych, szczególnie w budownictwie, ogrodnictwie i sadownictwie. Chociaż zasadą jest ochrona polskiego rynku pracy i pierwszeństwo w zatrudnianiu osób będących obywatelami polskimi, nie ma przeszkód, aby krótkotrwałą pracę wykonywali też cudzoziemcy.


Najprostsze procedury dotyczące zatrudniania pracowników spoza krajów Unii Europejskiej występują przy pozyskiwaniu do pracy osób z Ukrainy, Białorusi, Mołdawii, Rosji i Gruzji. Na ich zatrudnienie nie jest potrzebne zezwolenie na pracę. W przypadku pracowników z tych krajów formalności polegają na rejestracji w urzędzie pracy powierzenia im wykonywania pracy i uzyskaniu przez cudzoziemca wizy w placówce konsularno-dyplomatycznej. Nie ma zatem wymogu, tak jak w przypadku innych obcokrajowców spoza UE, przeprowadzania długiej i skomplikowanej procedury uzyskiwania zgody wojewody na zatrudnienie.

365,00 złSerwis Prawno-Pracowniczy - wersja internetowa


Angażując do pracy osoby zza wschodniej granicy, polski pracodawca nie musi uzyskać na ich zatrudnienie zgody wojewody, wystarczy zarejestrowanie w urzędzie pracy zamiaru zatrudnienia.


Zobacz: Jak prawidłowo zatrudniać cudzoziemców

 


Krótki kontrakt


Brak konieczności uzyskania zgody na zatrudnienie cudzoziemca „zza wschodniej granicy” dotyczy wykonywania pracy przez te osoby przez okres nieprzekraczający 6 miesięcy w ciągu kolejnych 12 miesięcy.


Zanim jednak przedsiębiorca zatrudni taką osobę, musi złożyć w urzędzie pracy oświadczenie o zamiarze powierzenia wykonywania pracy danemu cudzoziemcowi.


Rejestracja następuje w trakcie jednorazowej wizyty w urzędzie i jest bezpłatna. Wzór dokumentu można znaleźć na stronie dowolnego urzędu pracy (np. www.pup-brzesko.pl).


W treści oświadczenia pracodawca wpisuje następujące dane:


● nazwę zawodu,

● miejsce wykonywania pracy,

● datę rozpoczęcia i okres wykonywania pracy,

● rodzaj umowy stanowiącej podstawę wykonywania pracy,

● wysokość wynagrodzenia brutto za pracę.


Pracodawca musi także złożyć oświadczenie o braku możliwości znalezienia pracowników na lokalnym rynku pracy oraz o zapoznaniu się z przepisami regulującymi pobyt i zatrudnienie cudzoziemców.


PRZYKŁAD

Andrzej K. prowadzi firmę budowlaną. Zamierza zatrudnić do pracy przy pracach wykończeniowych pracownika z Białorusi. W tym celu musi złożyć we właściwym urzędzie pracy oświadczenie. W jego treści znajduje się informacja o prowadzeniu działalności gospodarczej. Dane te są weryfikowane przez urzędnika. Przedsiębiorca musi więc przedstawić zaświadczenie z właściwego urzędu gminy o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej (obecnie rejestrowaną w Centralnej Ewidencji i Informacji Działalności Gospodarczej, tzw. CEDIG).


Zobacz: Będą dodatkowe kary za nielegalne zatrudnianie cudzoziemców

 


Potrzebna wiza


Urząd pracy umieszcza na oryginale i kopii oświadczenia pracodawcy wzmiankę o rejestracji. Oryginał zarejestrowanego dokumentu pracodawca musi przekazać cudzoziemcowi, któremu ma zamiar powierzyć pracę. Zarejestrowane oświadczenie jest podstawą do uzyskania przez obcokrajowca w polskiej placówce konsularno-dyplomatycznej w kraju jego stałego pobytu wizy w celu wykonywania pracy lub zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony z tytułu pracy, jeśli cudzoziemiec przebywa już w Polsce.


PRZYKŁAD

Piotr C. prowadzi gospodarstwo rolne i do pracy w nim zamierza zatrudnić Ukraińca. Piotr C. będzie musiał złożyć w urzędzie pracy oświadczenie. Konieczne będzie także zaświadczenie o podleganiu ubezpieczeniu w KRUS albo zaświadczenie z urzędu gminy o powierzchni fizycznej i przeliczeniowej gospodarstwa rolnego lub inny dokument potwierdzający posiadanie gospodarstwa rolnego. Po zarejestrowaniu oświadczenia przyszły pracownik wróci do swojego kraju. W konsulacie RP w paszporcie otrzyma wizę, nie dłużej jednak niż na okres 6 miesięcy.


Przed formalnym zatrudnieniem cudzoziemca firma musi sprawdzić jego wizę. Przez cały okres wykonywania pracy przez zatrudnionego pracodawca ma obowiązek przechowywania kopii dokumentu uprawniającego cudzoziemca do pobytu na terytorium Polski.


Zobacz: Jak założyć firmę w Niemczech?

 


Jak zatrudnić do prac sezonowych obywatela Ukrainy, Białorusi, Mołdawii, Rosji lub Gruzji?


KROK 1 - firma składa w urzędzie pracy oświadczenie o zamiarze powierzenia pracy cudzoziemcowi


KROK 2 - oryginał zarejestrowanego dokumentu firma przekazuje przyszłemu pracownikowi


KROK 3
 - cudzoziemiec w polskiej placówce konsularno-dyplomatycznej w kraju jego stałego pobytu zgłasza wniosek o wydanie mu wizy lub zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony z tytułu pracy, jeśli przebywa już w Polsce


KROK 4 
- firma sprawdza (przed zatrudnieniem) otrzymanie przez cudzoziemca wizy (innego dokumentu uprawniającego do pobytu), a jej kopię przechowuje przez cały okres wykonywania obowiązków


KROK 5
 - firma zatrudnia cudzoziemca na podstawie umowy o pracę albo umowy cywilno-prawnej

 
Zobacz: Zawieszenie działalności gospodarczej

POLECANE ARTYKUŁY

TERMINARZ

WRZ02
TydzieńPWŚCPSN
361234567
37891011121314
3815161718192021
3922232425262728
4029300102030405

Narzędzia przedsiębiorcy

Eksperci infor.pl

Olga Borkowska

Aplikant adwokacki, specjalista z zakresu postępowania cywilnego.

Zostań ekspertem Infor.pl »