| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Praca i ubezpieczenia > Jak zatrudnić zagranicznego fachowca

Jak zatrudnić zagranicznego fachowca

Od 12 czerwca 2012 r. obowiązują przepisy ułatwiające polskim pracodawcom zatrudnianie cudzoziemców posiadających wyższe kwalifikacje zawodowe. Zagraniczni pracownicy mogą otrzymywać zezwolenia na zamieszkanie w Polsce bez konieczności odrębnego ubiegania się o pozwolenie na pracę.

Warunkiem zatrudnienia obcokrajowca jest brak możliwości znalezienia polskiego pracownika o odpowiednich kwalifikacjach zawodowych (ustalony na podstawie informacji starosty, o którą wystąpić musi pracodawca). Podmiot zatrudniający ma obowiązek zawrzeć z pracownikiem zagranicznym umowę o pracę (ewentualnie wstępną umowę o pracę). Roczne wynagrodzenie, wynikające z tej umowy, nie może być niższe niż ustalone w przepisach wykonawczych minimalne wynagrodzenie dla cudzoziemca (od 11 lipca 2012 r. wynosi ono 61.191 zł).


Zagraniczny pracownik, który ubiega się o takie zezwolenie, przede wszystkim powinien mieć odpowiednie kwalifikacje zawodowe - ukończone studia wyższe albo co najmniej pięcioletnie doświadczenie zawodowe, niezbędne do wykonywania określonej pracy. Ponadto jest zobowiązany posiadać:

•    umowę o pracę w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji, zawartą z polskim pracodawcą na co najmniej rok.

•    ubezpieczenie zdrowotne lub potwierdzenie pokrycia przez zakład pracy kosztów jego leczenia na terenie Polski.


Zezwolenia na wniosek cudzoziemca udziela wojewoda - na okres o trzy miesiące dłuższy niż określony w umowie o pracę, ale maksymalnie na dwa lata. W decyzji o udzieleniu zezwolenia należy podać ponadto: pracodawcę zatrudniającego cudzoziemca, stanowisko, na jakim jest on zatrudniony, jego wynagrodzenie oraz inne warunki zatrudnienia.


Zezwolenie jest ważne nawet wówczas, gdy obcokrajowiec pozostaje bez pracy, jednak nie dłużej niż trzy miesiące. O utracie pracy musi on powiadomić wojewodę właściwego ze względu na jego ostatnie miejsce pobytu. Ma na to siedem dni. Jeśli zagraniczny fachowiec przebywa w Polsce przez okres dłuższy niż 2 lata, jest zobowiązany jedynie powiadomić właściwego wojewodę o zmianie stanowiska, wynagrodzenia lub innych warunków zatrudnienia, określonych w zezwoleniu.


Zatrudniając pracownika zagranicznego zakład pracy musi liczyć się z tym, że nie otrzyma on zezwolenia na zamieszkanie czasowe w Polsce. Odmowa taka może mieć miejsce m. in. w przypadku, gdy:


•    nie spełnia on warunków ustawowych koniecznych do jego otrzymania,

•    jego dane znajdują się w Systemie Informacyjnym Schengen stanowiących podstawę do odmowy wjazdu lub w wykazie cudzoziemców, których pobyt w naszym kraju jest niepożądany,

•    przebywa na terytorium Polski nielegalnie


•    ustały przyczyny, dla których zostało ono udzielone,


•    pracownik zagraniczny przestał spełniać warunki ustawowe do jego uzyskania albo bez wymaganej zmiany zezwolenia zmienił pracodawcę, stanowisko pracy lub wynagrodzenie.


Zmiana zezwolenia nie jest wymagana w sytuacji, gdy zakład pracy zatrudniający cudzoziemca zmienił nazwę lub formę prawną, albo przeszedł w całości lub w części na inny podmiot.

 

Kancelaria Prawna Skarbiec, specjalizuje się w kompleksowej obsłudze prawnej podmiotów gospodarczych.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Ewa Duchnowska

certyfikowany psychoterapeuta Polskiego Towarzystwa Psychoterapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniu, mediator rodzinny, specjalista w zakresie przeciwdziałania przemocy w rodzinie

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »