| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Praca i ubezpieczenia > Nowe zasady zatrudniania cudzoziemców

Nowe zasady zatrudniania cudzoziemców

Od 28 lipca 2011 r. obowiązuje nowe rozporządzenie, które wprowadza zmiany w zasadach zatrudniania cudzoziemców z Białorusi, Gruzji, Mołdowy, Rosji oraz Ukrainy. Zgodnie z rozporządzeniem cudzoziemców z tych państw można zatrudniać bez zezwolenia przez okres nie dłuższy niż 6 miesięcy w kolejnych 12 miesiącach, przy czym okres ten dotyczy pracy łącznie u wszystkich pracodawców.

Dodatkowo pracodawca jest zobowiązany do złożenia oświadczenia o zapoznaniu się z przepisami dotyczącymi zatrudniania cudzoziemców oraz że nie ma możliwości zaspokojenia swoich potrzeb kadrowych, korzystając z lokalnego rynku pracy.

 

Nowe przepisy mają zastosowanie wyłącznie do pracy tymczasowej. Uproszczona procedura dopuszczania cudzoziemców do polskiego rynku pracy dotyczy migracji zarobkowych o charakterze krótkookresowym i cyrkulacyjnym. W związku z tym została zniesiona możliwość powierzania cudzoziemcowi pracy na okres powyżej 6 miesięcy, jeżeli posiada on w tym czasie zezwolenie na pobyt na czas oznaczony w związku z wykonywaniem innej pracy na terenie Polski niż będąca przedmiotem oświadczenia.

 

Nowe przepisy rozszerzyły krąg podmiotów zwolnionych z obowiązku uzyskania zezwolenia na pracę o nauczycieli języków obcych pracujących w:

• ośrodkach (ośrodki dokształcania i doskonalenia zawodowego, młodzieżowe ośrodki wychowawcze oraz inne wymienione w art. 2 pkt 5 ustawy o systemie oświaty),

• kolegiach (kolegia pracowników służb społecznych, kolegia nauczycielskie, nauczycielskie kolegia języków obcych wymienione w art. 2 pkt 11, art. 77 ust. 1 ustawy o systemie oświaty).

 

Ponadto po wejściu z życie nowych przepisów zezwolenia na pracę nie muszą posiadać cudzoziemcy będący sportowcami. Do tej pory zezwolenie nie było im potrzebne, jeśli praca sportowca polegająca na reprezentowaniu pracodawcy w trakcie zawodów sportowych miała charakter okazjonalny. Taki zapis powodował rozbieżności w ustaleniu, jaką pracę należałoby uznać za okazjonalną. Nowy przepis doprecyzował to pojęcie i od 28 lipca br. nie muszą posiadać zezwolenia sportowcy wykonujący pracę dla podmiotu mającego siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w związku z zawodami sportowymi, jeżeli praca ta nie przekracza łącznie 30 dni w roku kalendarzowym.

 

Podstawa prawna:

• art. 2 ustawy z 7 września 1991 r. o systemie oświaty - Dz.U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572; ost.zm. Dz.U. z 2011 r. Nr 112, poz. 654

• rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 20 lipca 2011 r. w sprawie przypadków, w których powierzenie wykonywania pracy cudzoziemcowi na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest dopuszczalne bez konieczności uzyskania zezwolenia na pracę - Dz.U. Nr 155, poz. 919

Karolina Jagielska

specjalista w zakresie prawa pracy

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Maciej Fornalczyk (CEO)

Partner Założyciel, COMPER

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »