| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Praca i ubezpieczenia > Jak zatrudnić cudzoziemca

Jak zatrudnić cudzoziemca

Polskim pracodawcom zaczyna brakować pracowników. Jest to spowodowane m.in. masowymi wyjazdami Polaków do pracy za granicę. W takiej sytuacji jedynym sposobem na uzupełnienie braków kadrowych jest zatrudnienie obcokrajowców.

Pozostali cudzoziemcy muszą uzyskać pozwolenie na pracę, jeżeli wykonują pracę:

• w podmiocie mającym siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

• u pracodawcy zagranicznego i są delegowani na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w celu realizacji usługi eksportowej;

• u pracodawcy zagranicznego i są delegowani przez niego do podmiotu mającego siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na okres przekraczający 30 dni w roku w celu wykonania zadania określonego przez delegującego w innym trybie niż realizacja usługi eksportowej.

Procedura uzyskiwania pozwolenia

W toku postępowania, oprócz m.in. badania dokumentów dotyczących pracownika z zagranicy, sprawdzane jest, czy pracodawca miał możliwość zatrudnienia na dane stanowisko obywatela Polski lub UE.

W związku z tym bierze się pod uwagę informacje starosty właściwego ze względu na miejsce wykonywania pracy przez cudzoziemca na temat sytuacji na lokalnym rynku pracy oraz na temat możliwości zabezpieczenia potrzeb kadrowych pracodawcy.

Starosta (działając poprzez powiatowy urząd pracy) dokonuje w szczególności analizy rejestrów bezrobotnych i poszukujących pracy oraz ofert pracy zgłoszonych do urzędu pracy, a także podejmuje działania, by upowszechnić ofertę także wśród osób niebędących bezrobotnymi lub poszukującymi pracy. Na podstawie efektów tych działań udziela informacji, czy był w stanie znaleźć na dane miejsce pracownika. Tylko w nielicznych przypadkach pracodawcy mogą złożyć wniosek bez takiego dokumentu.

UWAGA

Zezwolenie na pracę obcokrajowca wydaje się na pisemny wniosek pracodawcy złożony wraz z kompletem załączników.

Sprawdzane są również informacje pracodawcy o podjętych przez niego działaniach w zakresie powierzenia pracy, która jest przedmiotem wniosku, obywatelowi polskiemu lub cudzoziemcowi niepodlegającemu obowiązkowi posiadania zezwolenia albo obywatelowi państwa członkowskiego Europejskiego Obszaru Gospodarczego lub obywatelowi Konfederacji Szwajcarskiej. Co ważne, działania pracodawcy nie mogą ograniczać się jedynie do złożenia oferty pracy w powiatowym urzędzie pracy.

UWAGA

Pracodawca powinien udowodnić, iż starał się znaleźć na dane miejsce pracy obywatela polskiego. Oznacza to obowiązek przedłożenia np. kserokopii ogłoszeń o pracę zamieszczonych przez pracodawcę w prasie, umowy z firmą pośrednictwa pracy itp.

Po złożeniu kompletu dokumentów wydawane jest tzw. przyrzeczenie wydania zezwolenia na pracę, które pozwala zalegalizować pobyt obcokrajowca w Polsce. Odbywa się to poprzez uzyskanie odpowiedniej wizy pobytowej lub np. zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony. Dopiero na tej podstawie może zostać wydane właściwe pozwolenie na pracę.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Mirek Gumula

Szkoła Jazdy Subaru

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »