| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Poradniki > Jak przedsiębiorca prowadzi bar lub restaurację

Jak przedsiębiorca prowadzi bar lub restaurację

Przedsiębiorca, który chce prowadzić działalność gastronomiczną, musi się liczyć ze standardowymi obowiązkami ewidencyjnymi, podatkowymi i ubezpieczeniowymi. Może się przy tym spodziewać stałych kontroli bezpieczeństwa serwowanej żywności. I jeśli wyrządzi konsumentowi szkodę, to będzie odpowiadał on, a nie producent żywności.

Nie każdy uzyska zezwolenie
 
Wójt (burmistrz, prezydent) nie każdemu wnioskodawcy wyda zezwolenie na sprzedaż alkoholu. To rada gminy ustala bowiem maksymalną liczbę punktów sprzedaży napojów alkoholowych powyżej 4,5 proc. na terenie gminy (z wyjątkiem piwa). Rada ustala też usytuowanie na terenie gminy miejsc sprzedaży i podawania napojów alkoholowych. I tak uchwała nr VIII/98/2003 Rady Miasta Stołecznego Warszawa z 13 marca 2003 r. określa łączną liczbę punktów sprzedaży alkoholi powyżej 4,5 proc. (z wyjątkiem piwa) na terenie Warszawy na 2050 - do spożycia poza miejscem sprzedaży, oraz 1799 - do spożycia w miejscu sprzedaży. Stanowi zarazem, że miejsce sprzedaży napojów alkoholowych nie może być usytuowane m.in.:
1) w budynku, a także w samodzielnym ogródku letnim uruchamianym sezonowo, bezpośrednio przylegającym do obiektu lub terenu:
a) obok placówki opiekuńczo-wychowawczej, takiej jak żłobek, domu dziecka, internatu, placu zabaw dla dzieci,
b) obok placówki resocjalizacyjnej,
c) obok przedszkola, szkoły, placówki oświatowej, obiektu kultu religijnego,
2) na terenie bazarów i targowisk,
3) w barach mlecznych,
4) w sklepach prowadzących wyłącznie sprzedaż artykułów przemysłowych,
5) w budynkach, w których zlokalizowane są publiczne zakłady opieki zdrowotnej.
Załącznik do uchwały zawiera limit punktów sprzedaży napojów alkoholowych (z wyjątkiem piwa) dla poszczególnych dzielnic. Przykładowo - na Ochocie może być 100 punktów gastronomicznych, w Śródmieściu 750, w Wilanowie 15.
 
Dopuszczalny ogródek
 
Uchwały rad gmin zazwyczaj dopuszczają sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych w ogródkach gastronomicznych położonych bezpośrednio przy budynkach gastronomicznych (np. obok restauracji). Jako ogródek gastronomiczny określa się wydzielone miejsce, położone tak, by nie ograniczało swobodnego przejścia i korzystania z obiektów użyteczności publicznej. Wymagane jest, by miejsce takie było ogrodzone, estetycznie wyposażone i żeby konsumenci siedzący w nim mieli dostęp do WC.
 
Będą nowe kary
 
Projekt nowelizacji ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi zaostrza przepisy związane z podawaniem alkoholu w sklepach i restauracjach. Osobom sprzedającym napoje alkoholowe bez zezwolenia będzie można zakazać prowadzenia działalności na okres do pięciu lat. Nawet po zmianie obiektu właściciel nie będzie mógł otrzymać pozwolenia na sprzedaż alkoholu. Grzywną od 2,5 tys. do 5 tys. zł będą mogły zostać ukarane osoby pośredniczące w zakupie alkoholu przez małoletnich.
 
reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Katarzyna Szeliga

Księgowa - specjalistka w zakładaniu spółek na Cyprze.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »