| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Poradniki > Jak przedsiębiorca prowadzi bar lub restaurację

Jak przedsiębiorca prowadzi bar lub restaurację

Przedsiębiorca, który chce prowadzić działalność gastronomiczną, musi się liczyć ze standardowymi obowiązkami ewidencyjnymi, podatkowymi i ubezpieczeniowymi. Może się przy tym spodziewać stałych kontroli bezpieczeństwa serwowanej żywności. I jeśli wyrządzi konsumentowi szkodę, to będzie odpowiadał on, a nie producent żywności.

Akty regulujące prowadzenie działalności gastronomicznej
 
Podstawowymi aktami regulującymi prowadzenie działalności gastronomicznej są ustawy o swobodzie działalności gospodarczej oraz o bezpieczeństwie żywności i żywienia (dalej ustawa). Ten drugi akt obliguje przedsiębiorców z branży gastronomicznej do uzyskania zgody powiatowego inspektora sanitarnego na produkcję lub obrót żywnością, określa ogólne wymagania lokalowe i dotyczące otoczenia zakładu oraz przepisy bhp, jakie powinni stosować przedsiębiorcy. Reguluje też wymagania higieniczne, zasady rejestracji i zatwierdzania zakładów żywienia i wreszcie odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez środki spożywcze. Gdy zaś chodzi o zapewnienie bezpieczeństwa żywności, odwołuje się do rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzeń wykonawczych.
 
Obowiązki ewidencyjne
 
Przedsiębiorca, który chce prowadzić działalność gastronomiczną, musi zacząć od zwykłych czynności rejestracyjnych, których wymaga ustawa o swobodzie działalności gospodarczej lub kodeks spółek handlowych - w zależności od formy prawnej, w jakiej będzie działał. Osoby fizyczne, w tym wspólnicy spółek cywilnych, muszą wpisać się do ewidencji działalności gospodarczej w urzędzie gminy lub miasta. Osoby prawne oraz jednostki organizacyjne posiadające zdolność prawną muszą zarejestrować się w Krajowym Rejestrze Sądowym (w sądzie rejonowym właściwym dla ich siedziby). W treści zgłoszenia należy podać w szczególności przedmiot wykonywanej działalności gospodarczej zgodnie z Polską Klasyfikacją Działalności (PKD) oraz wskazać datę rozpoczęcia działalności gospodarczej.
Jeśli przedsiębiorca zatrudnia pracowników, to w ciągu 30 dni od daty zatrudnienia musi powiadomić na piśmie inspektora pracy Państwowej Inspekcji Pracy i inspektora sanitarnego o miejscu, rodzaju i zakresie prowadzonej działalności oraz o liczbie pracowników. Powinien również złożyć pisemną informację o środkach i procedurach przyjętych dla realizacji wymagań wynikających z przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy dotyczących jego dziedziny działalności.
Osoba rozpoczynająca działalność gospodarczą podlega także obowiązkowym ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu, zdrowotnemu, a dodatkowo opłaca składkę na Fundusz Pracy. Może też opłacać dobrowolne ubezpieczenie chorobowe. Jeśli przedsiębiorca zatrudnia kogoś na podstawie umowy o pracę, staje się pracodawcą i będzie ciążył na nim obowiązek zgłoszenia pracowników do ubezpieczenia - w terminie siedmiu dni od zawarcia umowy o pracę. Pracownicy będą podlegać obowiązkowym ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu, zdrowotnemu. Przedsiębiorca będzie też odprowadzał składki na Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych.
Wśród czynności rejestracyjnych przedsiębiorca powinien również załatwić formalności podatkowe. Każdy, kto prowadzi działalność gospodarczą, musi płacić z tego tytułu podatek dochodowy. Najważniejszych czynności musi dopełnić jeszcze przed uzyskaniem pierwszego przychodu. Ponieważ właściciel restauracji (baru) będzie świadczył usługi, zasadniczo podlega też przepisom o podatku od towarów i usług (chyba że jego roczny obrót nie przekroczy równowartości 10 tys. euro). Przedsiębiorca będzie wiec musiał złożyć naczelnikowi urzędu skarbowego zgłoszenie rejestracyjne na formularzu VAT-R. Naczelnik zarejestruje podatnika i potwierdzi, że podmiot uzyskał status czynnego podatnika VAT. Przedsiębiorca najczęściej musi też uzyskać lub zaktualizować dane dotyczące numeru identyfikacji podatkowej (NIP).
WAŻNE
POTRZEBNA PIECZĄTKA
Przedsiębiorca rozpoczynający działalność w gastronomii powinien pamiętać o wyrobieniu pieczątki firmowej. Jest ona niezbędna m.in. przy zakładaniu rachunku bankowego lub wystawianiu dokumentów sprzedaży. Przedsiębiorca sam określa dane, które się na niej znajdą. Standardowo powinna ona zawierać oznaczenie firmy, w wypadku spółek handlowych - numer w KRS, dane teleadresowe siedziby, NIP i REGON. Koszt pieczątki waha się od 20 do 50 zł.
 
reklama

Źródło:

INFOR

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Krzysztof Wiśniewski

Doradca podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »