| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Poradniki > Jak przedsiębiorca prowadzi bar lub restaurację

Jak przedsiębiorca prowadzi bar lub restaurację

Przedsiębiorca, który chce prowadzić działalność gastronomiczną, musi się liczyć ze standardowymi obowiązkami ewidencyjnymi, podatkowymi i ubezpieczeniowymi. Może się przy tym spodziewać stałych kontroli bezpieczeństwa serwowanej żywności. I jeśli wyrządzi konsumentowi szkodę, to będzie odpowiadał on, a nie producent żywności.

Akty regulujące prowadzenie działalności gastronomicznej
 
Podstawowymi aktami regulującymi prowadzenie działalności gastronomicznej są ustawy o swobodzie działalności gospodarczej oraz o bezpieczeństwie żywności i żywienia (dalej ustawa). Ten drugi akt obliguje przedsiębiorców z branży gastronomicznej do uzyskania zgody powiatowego inspektora sanitarnego na produkcję lub obrót żywnością, określa ogólne wymagania lokalowe i dotyczące otoczenia zakładu oraz przepisy bhp, jakie powinni stosować przedsiębiorcy. Reguluje też wymagania higieniczne, zasady rejestracji i zatwierdzania zakładów żywienia i wreszcie odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez środki spożywcze. Gdy zaś chodzi o zapewnienie bezpieczeństwa żywności, odwołuje się do rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzeń wykonawczych.
 
Obowiązki ewidencyjne
 
Przedsiębiorca, który chce prowadzić działalność gastronomiczną, musi zacząć od zwykłych czynności rejestracyjnych, których wymaga ustawa o swobodzie działalności gospodarczej lub kodeks spółek handlowych - w zależności od formy prawnej, w jakiej będzie działał. Osoby fizyczne, w tym wspólnicy spółek cywilnych, muszą wpisać się do ewidencji działalności gospodarczej w urzędzie gminy lub miasta. Osoby prawne oraz jednostki organizacyjne posiadające zdolność prawną muszą zarejestrować się w Krajowym Rejestrze Sądowym (w sądzie rejonowym właściwym dla ich siedziby). W treści zgłoszenia należy podać w szczególności przedmiot wykonywanej działalności gospodarczej zgodnie z Polską Klasyfikacją Działalności (PKD) oraz wskazać datę rozpoczęcia działalności gospodarczej.
Jeśli przedsiębiorca zatrudnia pracowników, to w ciągu 30 dni od daty zatrudnienia musi powiadomić na piśmie inspektora pracy Państwowej Inspekcji Pracy i inspektora sanitarnego o miejscu, rodzaju i zakresie prowadzonej działalności oraz o liczbie pracowników. Powinien również złożyć pisemną informację o środkach i procedurach przyjętych dla realizacji wymagań wynikających z przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy dotyczących jego dziedziny działalności.
Osoba rozpoczynająca działalność gospodarczą podlega także obowiązkowym ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu, zdrowotnemu, a dodatkowo opłaca składkę na Fundusz Pracy. Może też opłacać dobrowolne ubezpieczenie chorobowe. Jeśli przedsiębiorca zatrudnia kogoś na podstawie umowy o pracę, staje się pracodawcą i będzie ciążył na nim obowiązek zgłoszenia pracowników do ubezpieczenia - w terminie siedmiu dni od zawarcia umowy o pracę. Pracownicy będą podlegać obowiązkowym ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu, zdrowotnemu. Przedsiębiorca będzie też odprowadzał składki na Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych.
Wśród czynności rejestracyjnych przedsiębiorca powinien również załatwić formalności podatkowe. Każdy, kto prowadzi działalność gospodarczą, musi płacić z tego tytułu podatek dochodowy. Najważniejszych czynności musi dopełnić jeszcze przed uzyskaniem pierwszego przychodu. Ponieważ właściciel restauracji (baru) będzie świadczył usługi, zasadniczo podlega też przepisom o podatku od towarów i usług (chyba że jego roczny obrót nie przekroczy równowartości 10 tys. euro). Przedsiębiorca będzie wiec musiał złożyć naczelnikowi urzędu skarbowego zgłoszenie rejestracyjne na formularzu VAT-R. Naczelnik zarejestruje podatnika i potwierdzi, że podmiot uzyskał status czynnego podatnika VAT. Przedsiębiorca najczęściej musi też uzyskać lub zaktualizować dane dotyczące numeru identyfikacji podatkowej (NIP).
WAŻNE
POTRZEBNA PIECZĄTKA
Przedsiębiorca rozpoczynający działalność w gastronomii powinien pamiętać o wyrobieniu pieczątki firmowej. Jest ona niezbędna m.in. przy zakładaniu rachunku bankowego lub wystawianiu dokumentów sprzedaży. Przedsiębiorca sam określa dane, które się na niej znajdą. Standardowo powinna ona zawierać oznaczenie firmy, w wypadku spółek handlowych - numer w KRS, dane teleadresowe siedziby, NIP i REGON. Koszt pieczątki waha się od 20 do 50 zł.
 
reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Maria Sieńko

Nowe Horyzonty®-Szkolenia dla Biznesu

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »