| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Poradniki > Jak przedsiębiorca prowadzi bar lub restaurację

Jak przedsiębiorca prowadzi bar lub restaurację

Przedsiębiorca, który chce prowadzić działalność gastronomiczną, musi się liczyć ze standardowymi obowiązkami ewidencyjnymi, podatkowymi i ubezpieczeniowymi. Może się przy tym spodziewać stałych kontroli bezpieczeństwa serwowanej żywności. I jeśli wyrządzi konsumentowi szkodę, to będzie odpowiadał on, a nie producent żywności.


W jaki sposób zakłady zbiorowego żywienia mogą wdrożyć system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)?

Zgodnie z obowiązującym prawem system HACCP jest obowiązkowy dla wszystkich przedsiębiorstw działających w szeroko rozumianej branży spożywczej z wyjątkiem rolnictwa, czyli tzw. produkcji pierwotnej. Ze względu na to, że zakłady żywienia zbiorowego stanowią w praktyce ostatnie ogniowo w łańcuchu przetwarzania żywności, stanowią one ważną grupę przedsiębiorstw zobowiązanych do wdrożenia systemu HACCP. Zarówno prawo polskie, jak i Unii nie zobowiązuje przedsiębiorców do certyfikacji HACCP. Restauracje i puby mogą go wdrożyć dwojako: albo wdrożyć i stosować system HACCP bez jego certyfikacji, albo wdrożyć i stosować system HACCP oraz uzyskać uznawany międzynarodowy certyfikat. Za brak HACCP po 28 października 2006 r. nakładane są mandaty karne (na podstawie art. 103 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia). W przypadku tych zakładów system HACCP jest nadzorowany przez organy kontroli żywności (sanepid), które są do tego zobowiązane przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

W jaki sposób zakłady mogą uzyskać ISO 9001 i jakie mają z tego korzyści?

System Zarządzania Jakością ISO 9001 jest dobrowolny. Nie ma żadnych przepisów zobowiązujących firmy do jego wdrażania. Tym różni się on od HACCP. System ISO 9001 wdrażany jest w oparciu o międzynarodową normę, dlatego praktycznie wszystkie firmy, które go wprowadzają, poddają go również certyfikacji w niezależnych akredytowanych jednostkach certyfikujących. Zakłady mogą wdrożyć jednocześnie system jakości ISO 9001 i HACCP. Mogą poddać certyfikacji tylko system ISO 9001. W takim przypadku HACCP jest wdrożony i stosowany, lecz nie jest certyfikowany. Certyfikacji mogą też być poddane oba systemy, w efekcie przedsiębiorstwo uzyskuje potwierdzenie spełnienia wymagań normy ISO 9001 i HACCP. W każdym wypadku musi to być świadoma decyzja kierownika zakładu, zależna od rynku, na którym działa przedsiębiorstwo, pozycji konkurencyjnej oraz strategii rozwoju.
Certyfikacja systemów jakości przynosi firmom wymierne korzyści. ISO 9001 jest najbardziej znanym i rozpowszechnionym w skali globalnej systemem jakości. Jest przy tym uniwersalny i elastyczny, więc może znaleźć zastosowanie praktycznie w każdej branży. Przede wszystkim przekłada się na wzrost zaangażowania pracowników i większą mobilizację w przedsiębiorstwie. Certyfikat uznawany jest w skali międzynarodowej. Jeśli można mówić o wadach certyfikacji, to należy wskazać na wzrost kosztów realizacji systemu. Czasem istnieje też konieczność sformalizowania i wdrożenia dodatkowych procedur.

Jak przebiega proces certyfikacji i na ile lat zakład uzyskuje certyfikat?

Certyfikacja przez niezależną jednostkę certyfikującą składa się z audytu wstępnego certyfikującego oraz audytów nadzorczych. Audyt wstępny jest dobrowolny. Certyfikujący i nadzorczy są obowiązkowe. Proces certyfikacji trwa ok. jednego miesiąca, jeżeli firma poddaje się także audytowi wstępnemu. W przypadku wdrożenia samodzielnego systemu HACCP w zakładzie żywienia zbiorowego zalecamy poddanie go bezpośrednio audytowi certyfikującemu. Oczywiście mogą one także przejść procedurę certyfikacji dwuetapowo (audyt wstępny i certyfikujący).
Każdy certyfikat systemów jakości ISO 9001 i HACCP jest wydawany na trzy lata i po tym okresie traci ważność. W okresie ważności najczęściej po pierwszym i po drugim roku funkcjonowania systemu jednostka certyfikująca wykonuje tzw. audyty nadzorcze (kontrolne). Po trzech latach można poddać system recertyfikacji ważnej na kolejne trzy lata. Jest ona dobrowolna.

ANNA GŁODKOWSKA
MDG Doradztwo Gospodarcze
reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Iuridico

Doradztwo Prawne & Tłumaczenia

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »