| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Poradniki > Jak przedsiębiorca prowadzi bar lub restaurację

Jak przedsiębiorca prowadzi bar lub restaurację

Przedsiębiorca, który chce prowadzić działalność gastronomiczną, musi się liczyć ze standardowymi obowiązkami ewidencyjnymi, podatkowymi i ubezpieczeniowymi. Może się przy tym spodziewać stałych kontroli bezpieczeństwa serwowanej żywności. I jeśli wyrządzi konsumentowi szkodę, to będzie odpowiadał on, a nie producent żywności.


Jakich nieprawidłowości z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy dopuszczają się najczęściej osoby prowadzące zakłady żywienia zbiorowego, np. restauratorzy?

Na podstawie badań przeprowadzonych w 2006 roku można stwierdzić, że najczęstsze naruszenia to dopuszczanie pracowników do pracy bez odpowiednich szkoleń na temat bhp, bez orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy oraz brak odpowiedniego wyposażenia pomieszczeń higieniczno-sanitarnych dla pracowników. Na przykład w badanych zakładach nie zapewniono miejsc siedzących dla co najmniej 50 proc. zatrudnionych na najliczniejszej zmianie. W niektórych brakowało wentylacji oraz oświetlenia światłem dziennym. Oświetlenie stanowisk pracy światłem sztucznym jest niegodne z normami prawa pracy. Często stanowiska pracy były niewłaściwie wyposażone w urządzenia pomocnicze do przemieszczania ciężkich przedmiotów, a zakłady nie stosowały znaków bezpieczeństwa w miejscach, w których istnieje ryzyko kolizji z przeszkodami. W niewłaściwy sposób dobierały też środki ochrony indywidualnej rąk, zabezpieczających przed skaleczeniem czy poparzeniem się. Zakłady nie stosowały też oceny ryzyka zawodowego i nie posiadały aktualnych pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia.

Na czym polegają uchybienia w przygotowaniu pomieszczeń do świadczenia usług gastronomicznych?

W niektórych zakładach nie ma równej i nieśliskiej powierzchni podłóg oraz posadzek w pomieszczeniach produkcyjnych i na zapleczach. Brakuje właściwej ochrony przed porażeniem przy instalacjach i urządzeniach elektrycznych. Zakłady nie posiadają też niekiedy instrukcji bhp w zakresie procesów technologicznych, ręcznych prac transportowych oraz obsługi urządzeń technicznych stanowiących wyposażenie kuchni i pomieszczeń produkcyjnych. Nie prowadzą czasem dokumentacji techniczno-ruchowej dla eksploatowanych maszyn i urządzeń tak podstawowych jak rozdrabniarki do jarzyn, zmywarki do naczyń, krajalnice czy piece do pizzy. Naruszeniem bywa też gromadzenie różnych surowców używanych w produkcji oraz opakowań na ciągach komunikacyjnych i brak odpowiedniego oznakowania dopuszczalnego obciążenia regałów magazynowych.

Jakie są najczęstsze przyczyny nieprawidłowości i jakie sankcje stosują kontrolerzy?

Wśród przyczyn nieprawidłowości należy przede wszystkim wymienić niewłaściwy nadzór wewnątrzzakładowy nad stanem bhp oraz lekceważenie zagrożeń zarówno przez pracowników, jak i pracodawców, w tym także osoby kierujące pracownikami. W rezultacie wśród nieprawidłowości z zakresu ochrony pracy powtarzały się w ostatnim roku przypadki nieudzielenia pracownikom pisemnej informacji o niektórych warunkach zatrudnienia. Dochodzą do tego przestarzałe, wyeksploatowane maszyny i urządzenia oraz trudności finansowe pracodawców. W wyniku przeprowadzonych kontroli wydaliśmy 303 decyzje, w tym 14 płatniczych. 210 decyzji wydaliśmy na piśmie, z czego 35 nadano rygor natychmiastowej wykonalności. Spośród 93 decyzji ustnych trzy dotyczyły wstrzymania prac, a 42 nadano rygor natychmiastowej wykonalności. Inspektorzy nałożyli w sumie 11 mandatów karnych za 34 wykroczenia przeciwko prawom pracownika.

KATARZYNA ZALAS
rzecznik Okręgowego Inspektoratu Pracy we Wrocławiu
reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

LTC Aquila Zarzycki Niebudek Adwokaci i Doradcy Podatkowi Spółka komandytowa

Kancelaria specjalizująca się w doradztwie podatkowym i prawnym dla różnych branż i sektorów.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »