| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Poradniki > Jak przedsiębiorca prowadzi bar lub restaurację

Jak przedsiębiorca prowadzi bar lub restaurację

Przedsiębiorca, który chce prowadzić działalność gastronomiczną, musi się liczyć ze standardowymi obowiązkami ewidencyjnymi, podatkowymi i ubezpieczeniowymi. Może się przy tym spodziewać stałych kontroli bezpieczeństwa serwowanej żywności. I jeśli wyrządzi konsumentowi szkodę, to będzie odpowiadał on, a nie producent żywności.

Odpowiedzialność karna
 
Zgodnie z ustawą podmiot, który produkuje lub wprowadza do obrotu środek spożywczy szkodliwy dla zdrowia lub życia człowieka odpowiada także karnie. Za takie działanie może mu być wymierzona grzywna, kara ograniczenia albo pozbawienia wolności do lat dwóch. Jeżeli ktoś uczynił sobie z tego procederu stałe źródło dochodów, podlega karze więzienia od sześciu miesięcy do lat pięciu. Jeśli zaś produkuje lub wprowadza do obrotu środek spożywczy zepsuty lub zafałszowany, sąd może orzec grzywnę, karę ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku. Ukarany grzywną będzie także przedsiębiorca, który używa do produkcji lub wprowadza do obrotu środek spożywczy po terminie przydatności do spożycia lub po dacie minimalnej trwałości. Na taką samą sankcję naraża się przedsiębiorca, który nie wdraża w zakładzie zasad systemu HACCP.
Jeśli przedsiębiorca nie wycofuje z obrotu środka spożywczego szkodliwego dla zdrowia lub życia, środka zepsutego oraz zafałszowanego - wbrew decyzji Inspekcji Sanitarnej - lub rozpoczyna działalność bez złożenia wniosku o zarejestrowanie zakładu, podlega karze pieniężnej do 30-krotnego przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej. Kary pieniężne wymierza w drodze decyzji wojewódzki inspektor sanitarny.
 
Opodatkowanie


W przypadku usług gastronomicznych istnieje możliwość opodatkowania kartą podatkową. Wówczas przedsiębiorca nie prowadzi ksiąg podatkowych (jedynie kartę przychodów i ewidencję zatrudnienia), nie składa deklaracji miesięcznych. Przy zatrudnieniu jednej osoby stawka karty podatkowej waha się od 458 zł do 636 zł miesięcznie. Stawkę ustala w decyzji naczelnik urzędu skarbowego. Ta możliwość jest jednak wyłączona, gdy przedsiębiorca sprzedaje napoje o zawartości alkoholu powyżej 1,5 proc. W przypadku restauracji zatem, w której serwuje się alkohole, ta forma płacenia podatku na ogół odpada.
Korzystne może być także opodatkowanie w formie ryczałtu ewidencjonowanego, jeśli właściciele punktów gastronomicznych nie ponoszą dużych wydatków w związku z prowadzoną działalnością. Przy tej formie nie odlicza się bowiem od przychodu kosztów uzyskania przychodów. Przedsiębiorca korzysta z uproszczonej księgowości (ewidencja przychodów), ale ma obowiązek prowadzenia wykazu środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych, ewidencji wyposażenia, karty przychodów. Gdy w zakres usług gastronomicznych wchodzi serwowanie alkoholi, stawka wynosi 8,5 proc. A jeśli sprzedawane napoje nie przekraczają 1,5 proc. zawartości alkoholu, obowiązuje 3-proc. stawka ryczałtu.
SŁOWNIK
Produkcja środków spoŻywczych obejmuje wszelkie czynności w zakresie przygotowania surowców do przerobu, ich przechowywanie, poddawanie procesom technologicznym, pakowanie i znakowanie oraz wszelkie inne czynności związane z przygotowaniem do obrotu, a także przechowywanie wyrobów gotowych do czasu wprowadzenia ich do obrotu.
 

Piotr Trocha
 

Gazeta Prawna Nr 132/2007 [Dodatek: Tygodnik Prawa Gospodarczego]
z dnia 2007-07-10
reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Maria Sieńko

Nowe Horyzonty®-Szkolenia dla Biznesu

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »